Dostupni linkovi

Exit, treći dan: Od britpopa do dubstepa


Exit festival
Exit festival

Na glavnoj bini Exit festivala u subotu uveče nastupila je britpop legenda Damon Albarn, koji je predstavio svoj novi projekat, ali i izabrane pesme iz svoje muzičke karijere sa sastavima Blur i Gorillaz. Suvo vreme na njegov koncert privuklo je više hiljada posetilaca koji su nakon njegovog nastupa na glavnoj bini uživo slušali dabstep muzičara i di-džeja Skrillexa.

Britanski muzičar Damon Albarn, osnivač i frontmen Blur i Gorillaz, na glavnoj bini Exit festivala predstavio je svoj novi solo poduhvat, ali i svojevrsnu retrospektivu svoje celokupne karijere koju je ostvario uz grupe Blur i Gorillaz. Damon je izveo i numere nastale iz opusa ostalih konceptualnih projekata i grupa u kojima je učestvovao.

Damon spada u privilegovanu grupu najuticajnijih ličnosti u muzičkoj industriji. Pored Grammy nagrade Damon je u svojoj dosadašnjoj karijeri, sa mnogobrojnim muzičkim sastavima i projektima, osvojio pet Brit i šest MTV nagrada, prodao više 30 miliona nosača zvuka širom sveta, dok je debi album Gorillaz dostigao multiplatinasti tiraž. U aprilu ove godine predstavio je svoj prvi solo album, “Everyday Robots”. Ovaj muzički poduhvat naišao je na pozitivne kritike stručne javnosti, ali i publike. Zahvaljujući pozitivnim kritikama, album je debitirao na drugom mestu britanske muzičke top liste – UK Album Charts.

Dvojac 2Cellos
Dvojac 2Cellos

Kao uvod njegovom nastupu posetioci Exita su slušali zagrebački duo: “2Chellos”.

Reč je o dvojici mladića, violončelistima, Luki Šuliću i Stjepanu Hauseru. Oni su snimili svoj prvi album 2011. godine. Na albumu su obrade pesama U2-a, Guns N' Rosesa, Stinga, Coldplaya, Nirvane i drugih.

Inače, od 2011. učesnici su i turneje engleskog pevača Eltona Johna.

Dva sata nakon ponoći mejn stejdž preuzeo je Skrillex.

Kao najznajčajnije dubstep ime današnjice i jedan je od najpopularnijih svetskih DJ-eva, veliki broj fanova je pratio njegov nastup. On je za rekordno vreme osvojio ne samo srca publike, nego čak šest Grammy nagrada, između ostalih za Best Dance Recording i za Best Dance/Electronica Album. U julu 2012. godine dospeo je na prvo mesto Billboard Social liste, koja rangira izvođače na osnovu popularnosti na društvenim mrežama: na Fejsbuku ga trenutno prati gotovo 15 miliona ljudi, koliko i Madonu, a na Tviteru preko tri miliona fanova.

Na Forbsovoj listi najplaćenijih DJ-eva trenutno zauzima deveto mesto sa zaradom više od 16 miliona dolara u 2013. O njegovom nastupu dovoljno govori podatak da je za njegov nastup tehnička oprema stigla na čak pet šlepera.

Publika tokom nastupa Skrillexa
Publika tokom nastupa Skrillexa

Prema procenama organizatora Tvrđavu je u proteklih dva dana posetilo više od 80 hiljada ljudi u glavnom ljubitelja elektronske muzike. Zašto baš ovaj pravac dominara na programu festivala pitali smo muzičkog kritičara Predraga Novkovića.

“Ja mislim da su oni već nekoliko godina unazad uglavnom okrenuti stranicma, stranoj festivalskoj publici a to su uglavnom partijaneri, znači žurka od ponoći pa dok izdreže. To je koncept koji se pokazao i u programskom i u ekonomskom smislu najisplativiji. Mislim da je to glavni razlog za dominaciju elektronske muzike”, smatra Novković.

Na Dance Areni nastupio jedan od najaktuelnijih elektronskih izvođača današnjice Afrojack, u back to back setu sa sunarodnikom Quintinom, a na bini pridružio im se i neuobičajeni back to back nastup Tiga vs DJ Hell. Exit se završava večeras, a na glavnoj bini festivala pojaviće se muzički sastavi Hurts i Suede.

XS
SM
MD
LG