Dostupni linkovi

Filip Hamond u Beogradu: Ključna normalizacija odnosa Srbije i Kosova


Filip Hamond, ministar inostranih poslova Velike Britanije, izjavio je u Beogradu da je primena Briselskog sporazuma jedan od glavnih uslova za otvaranje prvih poglavlja pretpristupnih pregovora Evropske unije i Srbije.

„Po pitanju pregovaračkih poglavlja, važna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Kada je reč o ispunjavanju te agende, moram da pohvalim angažman srpske vlade. Želimo da se poglavlja otvore što je pre moguće. Zamajac je u politici, i održavanje tog momentuma je od kritične važnosti. Što se pre to dogodi, tim bolje po Srbiju.“

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, rekao je da ne može da govori o datumima na evropskom putu.

"Predstoji nam mnogo toga što treba da uradimo za otvaranje poglavlja 35, i poglavlja 23 i 24, a mislim da će najlakše ići posao kada je u pitanju poglavlje 32. Verujem da će prva poglavlja uskoro biti otvorena. To može da bude brzo i zavisi od nas, ali i od razumevanja naših evropskih partnera. Danas sam od gospodina Hamonda čuo da na to razumevanje možemo da računamo", rekao je Vučić.

On je ocenio da Srbija ima podršu Velike Britanije na putu ka EU, kao i za reforme koje sprovodi.

Filip Hamond je podržao i, kako je rekao, teške odluke koje srpska vlada sprovodi u cilju reforme srpske privrede.

"Iz sopstvenog iskustva znamo koliko su kratkoročno gledano te reforme teške, ali dugoročno gledano one obezbeđuju ekonomski prosperitet, rast i radna mesta", istakao je Hamond.

Aleksandar Vučić podsetio je da je Velika Britanija postala evropska zemlja sa najvećim ekonomskim rastom i najmanjom stopom nezaposlenosti u istoriji posle samo tri ili četiri godine reformi.

"Gospodin Hamond je, kada su u pitanju ekonomske reforme, govorio na lepši i pametniji način nego što sam ja to umeo da ubedim naš narod da su one neophodne, pa ću pokušati da te rečenice koje je izgovorio prepišem, računam, možda će me Srbi bolje razumeti", rekao je Vučić.

Šef britanske diplomatije razgovarao je i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dok je telefonom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, koji se nalazi u Beču, čestitao predsedavanje Srbije OEBS-om.

"Predsedavanje OEBS-om je prilika da Srbija pokaže svoje vrednosti pred međunarodnom javnošću i spremnost da radi u skladu sa evropskim vrednostima kojima je i sama posvećena. Znamo da će OEBS funkcionisati nesmetano i efikasno za vreme njenog predsedavanja OEBS-om", zaključio je Hamond.

Hamond i Vučić razgovarali su i o regionalnim pitanjima, regionalnoj stabilnosti, i ekonomskoj saradnji. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije u Beograd je došao posle posete Bugarskoj i Rumuniji, a iz Srbije odlazi u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG