Dostupni linkovi

Forenzičar o iskapanju Tomašice


Ian Hanson, stručni svjedok optužbe
Ian Hanson, stručni svjedok optužbe

Nakon dva svjedoka insajdera koji su radili na organizaciji i ukapanju ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti - haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom međunarodnog forenzičkog stručnjaka Iana Hansona koji je sudjelovao u istrazi masovne grobnice Tomašica.

Hanson, koji trenutno obavlja funkciju Zamjenika direktora za forenzičku znanost Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) - opisao je tehničke detalje iskapanja leševa koje je rezultiralo do sada s "minimalnim brojem od 298 pronađenih pojedinaca".

"Radilo se o teškoj operaciji iskapanja tijela. Radi se o jednom otvorenom kopu (rudnika) s više stepenica gdje je pronađena ruda. Radi se o dubokom iskapanju i vršeno je na kosini unutar jame i bila je to teška operacija. Eksplozijom je srušen jedan dio stijene kako bi se prikrila pokopana tijela", naveo je Hanson, napominjući kako je prvotna grobnica prekapana prije pronalaska.

Prikrivanje zločina

Stručni svjedok tužiteljstva je opisao kako je tijekom 70 radnih dana eshumirano niz ostataka iz 3 odvojene grobnice. Prema nalazima, vlasti bosanskih Srba su tijekom rata željele prikriti posljedice zločina pa je primarna grobnica prekopavana te su posmrtni ostaci odvezeni u sekundarne grobnice, od kojih je trenutno poznata samo ona na lokalitetu Jakarina Kosa (također u općini Prijedor).

"Dijelovi (grobnice) su dirani, a dijelovi nisu. Nismo utvrdili zašto", izjavio je Hanson.

Prema obdukcijskim nalazima kod žrtava nije bilo prisustva crva muha i drugih organizama (pupe) što ukazuju na određeno godišnje doba, kao i duljinu koja je mogla proći do stavljanja ubijenih u grobnicu.

S druge strane pronađene su bube (u dekama oko pronađenih tijela) koje su prema nalazima stručnjaka prirodoslovnog muzeja aktivne između travnja i listopada, upravo u vremenu kada je prema optužnici 1992. godine u Prijedoru počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida, kao i u ostalim općinama u Bosni i Hercegovini na koje je vlast bosanskih Srba polagala pravo.

Tijekom uvodnog unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe obrana generala Mladića je pokušala poljuljati istinitost nalaza i istrage Tomašice, spominjući primjerice kako prema dobivenoj informaciji - vreće s pronađenim ostacima nisu bile zatvorene prilikom transporta iz grobnice u mrtvačnicu.

Unakrsno ispitivanje Hansona od strane obrane nastaviti će se u četvrtak, nakon čega će u svom ponovno otvorenom dokaznom postupku - tužiteljstvo izvesti novog svjedoka u vezi masovne grobnice Tomašica.

(Video: Početni dio glavnog iskaza Hansona)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG