Dostupni linkovi

Frakcija isključena iz Pozitivne, partiju napustio i Abazović


Dritan Abazović
Dritan Abazović

Nakon sjednice Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore u kojoj je struja predsjednika Darka Pajovića isključila iz stranke sve funkcionere koji su tražili njegovu ostavku u prethodnom periodu, Dritan Abazović je na pres konferenciji saopštio da podnosi ostavku na članstvo u Pozitivnoj ali da zadržava poslanički mandat. Abazović je optužio Pajovića da se sa stranačkim kolegama obračunava staljinističkim metodama.

Dosadašnji visoki funkcioner Pozitivne Dritan Abazović napustio je tu stranku nakon što je većina u Glavnom odboru odlučila da izbaci iz stranke jedan dio predsjendištva te partije:

„Podnosim ostavku na članstvo u Pozitivnoj Crnoj Gori i nakon sinoćnjih dešavanja ne postoji više nikakav element da se politička borba nastavi zajedno sa onim ljudima koji su izdali izvorne principe Pozitivne Crne Gore“, rekao je Abazović.

Rascjep u Pozitivnoj Crnoj Gori dobio je svoj epilog na sjednici Glavnog odbora u utorak uveče, na kojoj je iz stranke isključena frakcija koju je predvodio potpredsjednik Mladen Bojanić.

Darko Pajović
Darko Pajović

Odlukom članova Glavnog odbora koji su ostali lojalni predsjedniku Darku Pajoviću, uz Bojanića su isključeni Nikola Koćalo, Dragan Ćiro Cvetković, Emin Duraković, Miloš Konatar i Goran Đurović. Radi se o funkcionerima stranke koji su prije nekoliko mjeseci zatražili ostavku Darka Pajovića koga su okrivljivali za pad rejtinga stranke i stvaranje loših unutarpartijskih odnosa.

Za isključenje nijesu bili predloženi Dritan Abazović i Luka Rakčević, koji su takođe bili potpisnici inicijative za smjenu Pajovića.

Podsjetimo, do otvorenog i javnog sukoba u Pozitivnoj je došlo nakon što je praktično postignut dogovor između opozicionih stranaka i Socijaldemokratske partije o formiranju vlasti u Podgorici, nakon čega su svi dogovori propali i SDP se vratio u savez sa DPS-om.

Sinoć isključeni članovi Pozitivne su optužili Pajovića da je na silu uveo nove članove Glavnog odbora kako bi stekao većinu. Pajović je kazao da je na sjednici GO dobio punu podršku da vodi stranku do kongresa, navodeći da je završena kriza u Pozitivnoj i da je sada posvećena pripremama za parlamentarne izbore.

Dritan Abazović je saopštio da će i dalje biti poslanik kako bi zastupao građane koji su prije dvije godine glasali za Pozitivnu, konstatujući da to nije ista stranka u čijem je osnivanju učestvovao:

„Zadržavam poslanički mandat, zato što zadržavanje poslaničog mandata znači da će glas onih ljudi koji su nas glasali 2012 godine biti u ovom parlamentu i od moje strane i od strane mog kolege. Izbacivanje članova predsjedništva i kolega zaista je još jedna potvrda da gospodin Pajović na svaki način želi sam sebi da daje autogolove i potvrda da se staljinističkim metodama bori sa neistomišljenicima“, rekao je Abazović.

Abazović će dalje nastaviti da djeluje kao nezavisni poslanik, ali nije isključio ni jednu opciju - od formiranja nove stranke ili udruživanja sa opozicijom. Da bi bilo ostvareno opoziciono jedinstvo, Abazović je rekao da treba rasvijetliti ko je u opoziciji stvarno opozicija:

"To je jako bitno da se u nekom narednom periodu zaista razmotri u potpunosti, da se vidi ko je zaista opozicija a ko ustvari radi za vlast sve ovo vrijeme unutar opozicije.“

XS
SM
MD
LG