Dostupni linkovi

Frankfurt: Sukob demonstranata i policije


Deseci povrijeđenih i oko 350 uhapšenih, bilanca je sukoba demonstranata i policije u Frankfurtu tokom protesta protiv mjera štednje.

Protest je počeo u srijedu u jutarnjim satima uoči otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke (ECB). Sama zgrada okružena je policijskim barikadama i bodljikavom žicom.

Na prosvjed protiv ECB stigli su aktivisti grupe Blockupy iz cijele Njemačke, ali i drugih zemalja EU kako bi podigli glas protiv uloge koju banka ima u mjerama štednje koje se provode u zemljama članica EU, a posebno u Grčkoj.

Blockupy je široki evropski savez ljevičarskih partija, sindikata i pokreta. Na prosvjed su stigli i predstavnici Syrize i španjolskog Prodemosa.

Glavna poruka demonstranata je bila „ Oni žele kapitalizam bez demokracije, a mi želimo demokraciju bez kapitalizma“.

Iako su organizatori prethodno tvrdili da žele miran prosvjed, ispalo je sasvim drugačije. Počelo je paljenje guma, automobila, uništavanje, a policija je odgovorila vodenim topovima.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika "agresivno". "Bacalo se kamenje, palile kante za otpad, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena", kazala je ona. Medju policajcima ima povrijedjenih.

S druge strane, prosvjednici optužuju policiju za prekomjernu agresivnost.

Banka koja je odgovorna za politiku eurozone, članica je takozvane „trojke“( uz MMF i Evropsku komisiju) koja je za spas pojedinih ekonomija, poput onih u Irskoj, Portugalu, Grčkoj i Cipru, odredila oštre mjere štednje koje zahtjevaju strogo poštivanje fiskalnih pravila u eurozoni, smanjenje budžeta i provedbu teških ekonomskih reformi.

Nova zgrada ECB, koja se trebala otvoriti prije nekoliko godina, košta oko 1,3 milijarde eura. Radi se o dva nebodera koji se nalaze na bivšoj veletržnici voća i povrća u istočnom dijelu Frankfurta.

XS
SM
MD
LG