Dostupni linkovi

Čačak: Gde god nađeš zgodno mesto, tu crkvu izgradi


Park u kojem će se graditi crkva
Park u kojem će se graditi crkva

U parkiću preko puta hotela ’’Morava’’ i u neposrednoj blizini OŠ ’’Dr Dragiša Mišović’’ gradiće se nova crkva. Iako nisu prikupljene neophodne građevinske dozvole, na travnjaku je već poboden krst koji označava mesto gde će se nalaziti oltar bogomolje. Glavnu reč u gradnji vodiće ministar Velimir Ilić i lokalni biznismen Milenko Kostić, ispred čijeg će hotela nići ovaj verski objekat.

Paroh dela grada u kom će se graditi bogomolja, sveštenik Miodrag Milidrag, podseća da je buduća crkva tek druga koja će na teritoriji grada biti izgrađena za poslednjih osam vekova. Za njega je posebno važno što će crkva biti u blizini osnovne škole.

„Otprilike, koliko škola toliko hramova. To je patrijarh Pavle govorio uvek, koliko osnovnih škola, toliko i hramova. Uvek su crkve i škole negde bile u blizini, one su delovale prosvetno i izgrađivale moral srpskog naroda“, navodi Milidrag.

Sveštenik Milidrag naglašava da gradska teritorija Čačka nema dovoljno hramova.

„Čačku je potrebno više hramova. Da je Čačak pripadnik islamske zajednice, tu bi, prema proračunima, bilo oko 70-80 džamija, a mi u gradu 800 godina u gradu ne možemo da izgradimo nijedan hram. Na kraju krajeva, Grčka ima toliko hramova da na svakoj raskrsnici, ustanovi, trgu, parku, imate po malu bogomolju od nekoliko kvadrata“, objašnjava sveštenik.

Odluka o gradnji crkve začudila je mnoge Čačane, budući da od hotela ’’Morava’’ do crkve Svetog Vaznesenja u centru grada treba nepunih 15 minuta hoda. Većina građana sa kojima smo razgovarali smatra da je besmisleno graditi još jednu bogomolju u situaciji kada bolnici nedostaju najosnovniji aparati ili kada u školama nema dovoljan broj kompjutera i drugih učila.

„Ovo je mrtav grad, a prave crkvu. Pitam se, kome? U Čačku postoje dve ili tri nezavršene crkve. Prave se crkve na svakom koraku, a u blizini su dom za decu ometenu u razvoju, škola... Zar nije bolje bilo uraditi nešto za tu decu ili za sirotinju“, pita se Stanimir Marković.

„Mislim da bi novac trebalo dati za pametnije stvari, za obdanište, bolnicu, obrazovnu ustanovu. Ogroman je upliv scrkve i uopšte vere u društveni život. Mislim da je to nepotrebno“, ističe Vladimir Petrović.

„Ovaj hotel ’’Morava’’ danas služi samo za venčavanja. Nekome je proradio kliker da je mladencima mnogo bliže da se venčaju ovde nego da idu u neku crkvu udaljenu nekoliko kilometara“, kaže Milenko Trnavac.

Prema najavama, izgradnja hrama trebalo bi da počne čim se dobije neophodna urbanistička saglasnost, a biće zanimljivo videti da li će investitor uspeti da dođe do građevinske dozvole, budući da se lokacija vodi kao javna zelena površina. Objekat, navodno, neće biti veći od 40 kvadrata i gradiće se, kako je navedeno, ’’isključivo novcem donatora’’. U realizaciju projekta, naglašava sveštenik Milidrag, uključio se poznati čačanski biznismen Milenko Kostić, vlasnik obližnjeg hotela koji je pominjao prethodni sagovornik, kao i ministar Velimir Ilić, kome se paroh Milidrag posebno zahvalio.

„On nam se uvek stavljao na raspolaganje kad je bilo potrebno. U ovom delu Srbije gde god se pravila crkva, on se trudio da pomogne u domenu svojih mogućnosti“, naglašava sveštenik Miodrag Milidrag.

Ministar Ilić nosilac je čak pet ordena koje mu je ’’zbog doprinosa u izgradnji hramova’’ dodelila SPC i po tome je verovatno najodlikovaniji srpski političar. Patrijarh Irinej izjavio je prošle godine prilikom osvećenja novog hrama u Ljubiću da su, citat, ’’mala Veljina prsa da primi sva odlikovanja koja je zaslužio’’, kraj citata. S druge strane, čačanski biznismen Milenko Kostić, pored ostalog, postao je poznat i po tome što je u crkvi u dragačevskom selu Kotraži oslikana freska na kojoj se nalaze on i članovi njegove porodice. Novinar Aleksandar Arsenijević kaže da Ilić i Kostić izgradnju verskih objekata koriste u svrhu lične promocije.

„Kroz istoriju se pokazalo, bez obzira da li je reč o pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi, da su najveći ktitori i dinatori crkava bili koji to moralnim kvalitetima ne potkrepljuju.“

Pomenimo i da je Velimir Ilić bio jedan od najvećih ktitora izgradnje crkve Uspenija presvete Bogorodice u čačanskom naselju Košutnjak, pošto je pre više od deset godina kao privatno lice priložio 4.000 maraka, a u vreme dok je bio minisatar za kapitalne investicije za gradnju obezbedio 60.000 državnog novca. I pored toga, ovaj objekat nikada nije završen.

XS
SM
MD
LG