Dostupni linkovi

General Mladić pljeskao Kuprešaninu pa izbačen iz sudnice


Vojislav Kuprešanin
Vojislav Kuprešanin

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom Vojislava Kuprešanina, jednog od vodećih političara Srpske demokratske stranke, SDS-a u predratno i ratno vrijeme te jednog od čelnika tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), pobunjenog područja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini 1991.godine.

Nakon što je kao svjedok obrane pokušao umanjiti zapovjednu odgovornost generala Mladića za sporne događaje, poput uspostave zloglasnih logora, Kuprešanin je od strane haškog tužiteljstva suočen sa svojim prijašnjim iskazima – u kojima je prstom upirao upravo u vojni vrh bosanskih Srba.

Kuprešanin je kao svjedok obrane ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izjavio - kako su nacionalistički stavovi dolazili iz oficirskog i generalskog vojnog vrha VRS-a, a potom imitirani od vodećih političara bosanskih Srba, poput Radislava Brđanina – koji je izjavio 1992.godine „kako u Banjluci može ostati samo tisuću muslimana da čiste ulice“. No, na suđenju generalu Mladiću Kuprešanin je promijenio svoj iskaz.

„Kako bih bio fer – želim jasno reći što sad iznosim pred Vas. Ono što ja tvrdim je da ste u predmetu Karadžić svjedočili – da su bili oficiri i generali s kojima je gospodin Brđanin bio u komunikaciji – a sada ste upravo rekli – da ne znate s kim je bio u komunikaciji u vezi s tim. Kad ste pokušali to svesti – na niže oficire, prije par trenutaka – to ste uradili jer sada svjedočite u korist jednog od generala te vojske. I to je istina, zar ne?“, suočio ga je haški tužitelj Arthur Traldi koji je inače uvrstio u dokaze protiv generala Mladića – i iskaz Kuprešanina u slučaju Karadžić.

Hvalospjev optuženom

Umjesto odgovora i priznanja, Kuprešanin je optuženom generalu Mladiću uputio hvalospjev, kao ispriku i korektiv svojih prijašnjih iskaza.

„Stao je datog časa da brani srpski narod, a svi drugi generali jugoslavenske vojske su pobjegli. Zato je srpski narod zahvalan generalu Mladiću. To je general koji sjedi ovdje...a za ove druge generale i oficire....“, govorio je Kuprešanin o optuženiku izazvavši reakciju i prekid sjednice od strane predsjedavajućeg suca.

Optuženi Mladić je pri tom zapljeskao Kuprešaninu – pa su ga zbog toga suci ponovno izbacili iz sudnice, u kojoj mu je zabranjeno glasno i vidljivo komunicirati.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Kuprešanina i izbacivanje generala Mladića

Kuprešanin će iskaz dovršiti u utorak, nakon čega će se general Mladić vratiti u sudnicu prilikom izvođenja novog svjedoka obrane. Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavlja se ovaj tjedan do četvrtka, kada će nastupiti trotjedna zimska pauza.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG