Dostupni linkovi

Generalna skupština UN o Iraku, Siriji i eboli


Glas Amerike

Uz zabrinutosti zbog globalnog terorizma i smrtonosne zdravstvene krize, svjetski lideri se sastaju u srijedu u New Yorku na godišnjem zasjedanju generalne skupštine UN-a.

Kako javlja Glas Amerike, očekuje se da će razgovorima dominirati dvije teme: militantna grupa koja sebe naziva Islamska država i nastojanja da se pod kontrolu stavi širenje virusa ebole.

Predstavnici međunarodne zajednice će razgovarati o nasilju u Iraku i Siriji, koje je postalo plodno tlo za ekstremističke grupe, naročito Islamsku državu, rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon.

"Pozdravljam sve veći međunarodni konsensus da se poduzme akcija protiv ove ozbiljne prijetnje globalnom i regionalnom miru i sigurnosti", rekao je Ban.

Centralni dio tih nastojanja će biti sastanak Vijeća za sigurnost pri UN-u kojim će predsjedavati američki predsjednik Barack Obama, i koji će se baviti pitanjem uzdizanja stranih terorističkih boraca.

Profesor univerziteta u New Yorku Richard Gowan kaže da taj susret šalje važnu političku poruku.

"Predsjednik Obama je sastavio koaliciju od 40 zemalja u borbi protiv ISIS-a. U Ujedinjenim narodima on će potvrditi tu borbu. Zapravo, najveći dio posla je već odrađen, ali UN je dobra bina za razgovor o potrebi borbe protiv islamista", kaže Gowan.

Suočavanje s globalnim izazovima

Također pri vrhu međunarodnog dnevnog reda će biti i kontroliranje širenja virusa ebole, koji je do sada usmrtio gotovo polovinu od oko 5 hiljada ljudi u zapadnoj Africi koji su zaraženi tim virusom.

Ovo nije samo kriza sa zdravljem, već ona ima ozbiljne humanitarne, ekonomske i društvene posljedice koje bi se mogle raširiti i daleko van granica zemalja koje su zahvaćene epidemijom, rekao je Ban Ki Moon.

Američka ambasadorica Samantha Power je rekla da je cilj godišnjeg susreta dovesti lidere za isto sto kako bi se suočili sa globalnim izazovima.

"Obje ove prijetnje ilustriraju glavni cilj Ujedinjenih naroda i cilj dovođenja svjetskih lidera za isti sto u UN-u svake godine. To je način na koji spajamo naše resurse kako bi surađivali, i ne samo kako bi se suočili sa zajedničkim prijetnjama, već kako bi suočili sa prijetnjama, sa kojima se jednostavno nijedna pojedinačna zemlja ne može suočiti sama", rekla je Power.

Kriza u Africi, sukob u Ukrajini i posljedice 50 dana dugogo rata u pojasu Gaze će također biti teme o kojima će razgovarati svjetski lideri. Generalni sekretar UN-a organizira i samit o klimatskim promjenama kako bi se pozvale zemlje da izraze predanost ka smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

Profesor Richard Gowan kaže da je protekla godina bila osobito teška za međunarodnu zajednicu.

"Ovo je bila zaista bolna godina u diplomaciji UN-a, sa borbama u Siriji i Ukrajini. Izazov ISIS-a i ebole su dvije stvari o kojima se sve vlade mogu suglasiti. Izvršiće se i jak pritisak kako bi se pokušalo vratiti jedinstvo UN-a nakon godine koje je uveliko podijelila to tijelo", smatra Richard Gowan.

Neki od diplomatskih susreta će se održati u tek renovinarnoj sali generalne skupštine, što je konačni dio renovacije kompleksa UN-a koji je trajao 6 godina i koštao 2.2 milijarde dolara. Kompleks UN-a star gotovo 70 godina bi sada trebao biti sigurniji i štediti veću količinu energije.

XS
SM
MD
LG