Dostupni linkovi

Godišnjica antifašističkog skupa: Novosađani u šetnji za slobodu


Građani na skupu "Šetnja za slobodu", 7. oktobar 2012. foto: Norbert Šinković
Građani na skupu "Šetnja za slobodu", 7. oktobar 2012. foto: Norbert Šinković
U Novom Sadu održana je akcija „Šetnja za slobodu“ u organizaciji koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“. Na ovaj način su obeležili petu godišnjicu velikog antifašističkog skupa u Novom Sadu kada su građani izašli na ulice da se suprotstave najavljenoj fašističkoj akciji.

Odavanjem pošte nedavno preminulom aktivisti za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću u pet do dvanaest počela je šetnja za slobodu.

Ovim skupom, u organizaciji koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“, obeležena je petogodišnjica velikog antifašističkog mitinga, koji je organizovan da bi se 2007. sprečio najavljeni marš fašista u Novom Sadu.

Građanima se obratila socijološkinja Janja Beč Nojman. Ona je poručila da je fašizam ideologija protiv života.

„Fašizam je smrt protiv života. Fašizam nije samo logor, nije samo politički sistem, nisu samo plećene ubice, već je um koji to omogućava. Um koji sve vidi crno-belo, i koji ne vidi razlike. Novi Sad ima istoriju, tradiciju i kod razlika i mi to moramo da branimo“, rekla je ona.

Predsednik centra za regionalizam, Aleksandar Popov rekao je da jedino građanska hrabrost može odbraniti zajednicu od fašizma.

Plakat tokom akcije "Šetnja za slobodu" u Novom Sadu, 7. oktobar 2012. foto: Norbert Šinković
Plakat tokom akcije "Šetnja za slobodu" u Novom Sadu, 7. oktobar 2012. foto: Norbert Šinković
„Sedmi oktobar 2007. godine je pokazao da građani povremeno moraju imati građanske hrabrosti da izađu na crtu. Ne zato da bi oni izigravali vlast, već da nateraju vlast da radi posao za koji je mi plaćamo“, naglasio je Popov.

Borac za ljudska prava, Goran Miletić poručio je da je fašizam atak na slobodu.

„Nesrećan sam, jer u ovoj zemlji više slobode imaju oni koji negiraju osnovne ljudske slobode i žele da ukinu Vojvodinu, dok najmanja prava imamo mi, građani. Žele da nam ukinu i slobodu govora, to je sledeće“, kaže Miletić.

Prema proceni policije skupu je prisustvovalo više od dve hiljade ljudi. Na skupu nije bilo incidenata, osim kada je tokom šetnje jedan mladić iz automobila bacio flašu na skup uz povik „Smrt pederima“. On je uhapšen i priveden u policiju.

Šetnji su se pridružili i aktivisti Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na kraju šetnje građani su položili vence kod spomenika Žrtava racije na obali Dunava. Skupu su prisustvovali i aktivisti iz LGBT zajednice, koji su raširili zastave u bojama duge.
XS
SM
MD
LG