Dostupni linkovi

Govor mržnje u Hrvatskoj: Vrijeme da se tenzije smire


Napadnuti studenti bogoslovije s episkopom dalmatinskim Fotijem, 17. ožujak 2013.
Napadnuti studenti bogoslovije s episkopom dalmatinskim Fotijem, 17. ožujak 2013.
Protiv sedmorice maloljetnika iz Kistanja koji su napali pravoslavne bogoslove podignute su krivične prijave, a oni će suđenje čekati na slobodi. Analitičari kažu da je vrijeme da se stane na loptu i smiri tenzije.

Sedmero maloljetnika iz Kistanja koji su napali osmoricu pravoslavnih bogoslova pušteno je da se brane sa slobode. Svi su zaradili kaznene prijave, jedan za nanošenje teških tjelesnih povreda, ostali za nanošenje lakših i izrečena im je zabrana pristupa manastiru Krka na kilometar, a bogoslovima na 100 metara.

Glasnogovornik šibenskog Županijskog suda, sudac Branko Ivić apelirao je na političare da puste sud da radi svoj posao.

„Ja bih pozvao političare da se suzdrže od prikupljanja jeftinih političkih bodova na ovom slučaju i na nesreći ove djece - kako oštećenika, tako i osumnjičenika. Sud će donositi svoje odluke isključivo na temelju zakona i činjenica, a ne po diktatu ulice i željama političara“, istaknuo je Ivić.

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je oštro prozvao Hrvatsku televiziju zbog toga što su dopustili da jedina pravaška zastupnica Ruža Tomašić gostujući u Dnevniku 3 širi govor mržnje i proziva predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića da je četnik. Mediji navode da je troje urednika Dnevnika 3 – Katja Kušec, Ružica Renić i Denis Latin - zbog toga smijenjeno.

Sam Stanimirović za nju tvrdi da je u stvari glasnogovrnik HDZ-a, da je srbofob i da će je tužiti za klevetu.

„Ono što je ona izrekla – da sam bio sa četnicima, da sam ljude određivao za Ovčaru – to je potpuna laž, to je jedna insinuacija, to je kažnjivo delo klevete. To je delo koje zapravo zbunjuje javnost i pokušava zastrašiti javnost i mislim da je to u duhu nekih predizbornih aktivnosti, a da je ona na žalost postala glasnogovornica svojih koalicionih partnera HDZ-a“, rekao je Stanimirović.

Ruža Tomašić je pak u utorak ustvrdila da nije rekla da je Stanimirović „bio četnik“ – kako tvrdi Milanović – već da je „bio sa četnicima“, da postoje tužbe protiv Stanimirovića za ratne zločine, i da je premijer i Milorad Pupovac kleveću.

„Tražim da se presluša cijeli moj govor i pozivam Državno odvjetništvo da utvrdi je li tu bilo govora mržnje ili spominjanja bilo koje nacije. Ako se utvrdi da je bilo govora mržnje, odričem se imuniteta i tražim da me se procesuira. Ako se utvrdi da nije bilo govora mržnje, onda tražim javnu ispriku od premijera i gospodina Milorada Pupovca.“

Neugodna situacija

Politički analitičar Žarko Puhovski za RSE konstatira da je situacija u najmanju ruku neugodna.
Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

„Prvo, zato što se dogodilo nešto ružno – napad mladih ljudi na duge mlade ljude potpuno nedvojbeno na nacionalnoj osnovi, drugo, situacija je neugodna jer su se u Hrvatskoj počele pojavljivati u javnom govoru izjave kakve se godinama nije moglo čuti i – treće – što se sve to olako povezalo. Osobno nisam siguran u kojoj mjeri doista veza postoji, ali u najmanju ruku postoje razlozi za sumnju da ta veza postoji“, smatra Puhovski.

Kako na tu situaciju reagirati?

„Ono što je sada bitno jest odgovor na pitanje – može li se naći dovoljno važnih govornika u medijima – političara, novinara i drugih – koji bi bili u stanju spustiti loptu. Ne dogodi li se to, imat ćemo dalje zaoštravanje kako u političkim, odnosno međunacionalnim odnosima, tako i u međudržavnim odnosima i to će onda sigurno za Hrvatsku biti loše“, naglašava Puhovski.

I potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Ana Raić Knežević u izjavi za RSE apelira da svi javni govornici i u ovoj izbornoj kampanji paze da im jezik ne bude brži od pameti, ali naglašava da mediji moraju raditi svoj posao.

„Ne mogu savjetovati kolegama da izrezuju ono što smatraju nepriličnim, jer – vrlo jednostavno – treba dozvoliti da se vidi tko je što rekao. To je naša uloga u ovom društvu, naša uloga je možda i da prokažemo one koji siju jezik mržnje, one koji nisu primjereni za ovo društvo“, poručila je Raić Knežević.
XS
SM
MD
LG