Dostupni linkovi

Govorim poeziju, čuvam kulturu


Sa izložbe o liku i delu Danila Lazovića, Priboj, 5. novemvbar 2015.
Sa izložbe o liku i delu Danila Lazovića, Priboj, 5. novemvbar 2015.

Otvaranjem izložbe novinskih članaka iz profesionalnog života doajena srpskog glumišta Danila Lazovića i predstavom "Zasluženi odmor" amaterskog pozoriša Doma kulture iz Priboja, u četvrtak je u gradu na Limu počeo trodnevni festival "Dani Danila Lazovića".

Tokom festivala održaće se i takmičenje studenata glume iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije u govorenju poezije pod sloganom "Govorim poeziju, čuvam kulturu".

Mladi glumci dolaze iz različitih sredina, i kažu da balkanski kulturni prostor može i treba da bude objedinjen kada su u pitanju kulturni projekti, saradnja i svakako afirmisanje lepe reči i govorenje poezije.

"Ovo treba da se praktikuje i da bude primer svim ostalim gradovima u Srbiji i regionu kako treba da funkcionišu te spone sa Akademijama. Generalno 'Dani Danila Lazovića' je festival koji mora da traje, prosto zato što ih nema mnogo, i treba pohvaliti opštinu Priboj i organizatore da istraju u tome. Predivno je što dolaze mladi, što se družimo, razmenjujemo iskustva i to je nešto što je neprocenjivo, sve ostalo je manje važno", kaže Strahinja Blažić, student Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

"To je ono što nam nedostaje, da se srećemo i da radimo zajedno, i ovo je idealna prilika", pojašnjava Marija Djurić, studentica Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Mladi učesnici Festivala
Mladi učesnici Festivala

"Razmjena iskustava za svakog glumca je vrlo značajna. Poeziju je teško govoriti i ona je, zaista, nevjerovatna i drago mi je što ovaj festival promoviše poeziju koja je malo izumrla na ovim prostorima", mišljenja je Eldar Zupčević, student Akademije scenskih umjetnosti iz Tuzle.

A da je poeziju teško govoriti i da to mogu da rade samo retki i odabrani glumci, kao što je bio i Danilo Lazović, slaže se i Radovan Knežević, profesor dramskih umetnosti u Beogradu i predsednik žirija Festivala.

"Govorenje stihova je neka vrsta posebne virtuoznosti, posebnog majstorstva. Dakle to je oplemenjeni govor, koji zahteva izuzetnog majstora, pošto je stih misaoni izraz, nemamo puno glumaca koji su u stanju da igraju te takozvane intelektualne tekstove, da na pravi način plasiraju misao. Očekujem, da ove godine kvalitet govorenja bude dobar i ovo je jedinstvena manifestacija u Srbiji koja se bavi kulturom govora, lepotom kazane reči", navodi Knežević.

Drugog dana Festivala biće otvorena izložba Dragiše Milosavljevića "Poslednji čuvari Podrinja" i posebno kreiran program "Danilu u čast" gde će o liku i delu Danila Lazovića, i afirmaciji govorenja poezije, govoriti glumci Beogradskog dramskog pozorišta, Miodrag Miki Krstović, Vesna Čipčić, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović i domaćin Festivala Mihajlo Laptošević.

U subotu trećeg dana Festivala je nadmetanje u govorenju poezije 11 studenata glume Akademija umetnosti iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Odluku ko će biti najbolji odlučiće žiri u sastavu profesor dramskih umetnosti u Beogradu Radovan Knežević - predsednik žirija, Ivan Bosiljčić - gost glumac Festivala i glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Slobodan Ćustić - glumac i direktor Beogradskog dramskog pozorišta, Milica Janketić - glumica i prošlogodišnja pobednica, te Jelena Lazović, stalna članica žirija ispred porodice Lazović.

XS
SM
MD
LG