Dostupni linkovi

Gračanica: Najavljeno jedinstveno delovanje na zaštiti prava srpske zajednice


Sednica u Gračanici
Sednica u Gračanici

Sa sastanka deset opština sa srpskom većinom u Gračanici najavljeno je jedinstveno političko delovanje na zaštiti prava zajednice kroz "snažnu Zajednicu srpskih opština".

"Srpska zajednica donosi odluku o jedinstvenom političkom delovanju, zaštiti prava i ostvarivanju interesa srpskog naroda kroz formiranje snažne Zajednice srpskih opština i traži da zajedničkom sastanku skupština opština bude dostavljen na rasmatranje usaglašeni nacrt statuta ZSO", navodi se u zaključcima sa sednice održane u Domu kulture u Gračanici.

Zajednica/asocijacija srpskih opština predviđena je Briselskim sporazumom ali su srpsku i kosovsku stranu sporna ovlašćenja tog tela.

Prvi zajednički sastanak skupština deset opština sa srpskom većinom počeo je u sredu ujutro izvođenjem himne Republike Srbije, u Gračanici u Domu kulture. Sastanku su prisustvovali zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, srpski ministri u Vladi Kosova, poslanici, gradonačelnici opština sa srpskom većinom, raniji predstavnici Srba u institucijama, Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, te predstavnici srpskih nevladinih organizacija i akademskih zajednica.

Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave na Kosovu, izjavili su za RSE da je ovo neformalan sastanak, premda mu nije prisustvovao niko od zvaničnika.

Na početku ove sednice, Marko Đurić je pozvao na zajedničko delovanje Srba, dodajući da sastanak ima za cilj stvaranje političkih preduslova za stvaranje zajednice srpskih opština.

"Došao sam u ime Vlade Srbije da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama, i da Srbija nikada neće teret naše borbe svaljivati na vaša leđa. Došao sam da vam kažem da je potrebno da se ujedinite, da je potrebno da kao nikada do sada radite i delujete politički zajedno, da je potrebno da danas na ovom sastanku, koji ima potencijal da bude upamćen kao prvi u nizu važnih sastanaka, definišete ključne prioritete naše borbe za opstanak. Ciljevi o kojima će se danas razgovarati nisu politički nedostižni. To su ciljevi i prioriteti koji se tiču pre svega opstanka našeg naroda. Srbi ne žele mrvice sa tuđeg stola, oni hoće ono što im pripada, a nama na KIM pripada da budemo svoj na svome, da sami biramo predstavnike u svim prištinskim institucijama, a ne da nas biraju drugi", kazao je on.

Marko Đurić
Marko Đurić

Đurić je dodao da se neće prihvatiti da političke vođe Albanaca odlučuju o predstavljanju Srba, i da političke kvote ništa ne znače ako se ne radi na ispunjavanju, kako je rekao, Ustavom utvrđenih obaveza na Kosovu.

"Došli smo da razgovaramo kako će srpske opštine da rade zajedno na pitanjima koja su značajna. Srbija je spremna da sa onim novcem koji je mukotrpno uštedela teškim merama ekonomske konsolidacije podrži sve ono oko čega se dogovorite i oko čega ste spremni da radite svi zajedno. Od toga kako vi ovde budite uspeli na ciljevima, od toga će zaivsiti naš celokupan uspeh na KiM. Mi moramo da se ponašamo mudrije nego što smo se ponašali u prethodnim decenijama", zaključio je Đurić.

Od kosovskih, albanskih zvaničnika, ovom sastanku niko nije prisustvovao, jer, kako su naveli, za Vladu Kosova ovo je bio neformalan sastanak.

Bajram Gecaj, zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, ko je inače na čelu ministarstva od prestanka rada Ljubomira Marića iz Srpske liste, izjavio je za RSE da je normalno da predstavnici Srba razgovaraju o asocijaciji srpskih opština, ali, kako ističe, formiranje tog tela sada zavisi od implementacije dosadašnjih sporazuma.

“O pitanju Asocijacije srpskih opština se pregovaralo u Briselu. Mi smo se bavili nekim drugim procesima. Znate da je potpisan sporazum o pravosuđu. I ministarka za dijalog, ali i ostali predstavnici vlade, rekli su da sada treba da se koncentrišemo na implementaciju dosadašnjih sporazuma. To ne znači da će se dijalog prekinuti. Implementacija je takodje deo dijaloga. Dijalog će se nastaviti, ali sa implementacijom dosadašnjih sporazuma i to je preduslov kako bi mogli nastaviti dalje sa pitanjem asocijacije”, kazao je Gecaj.

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović kazao je da se srpska zajednica na Kosovu suočava sa sličnim problemima kao 17. marta 2004. godine, dodajući da mržnja još uvek postoji.

"Želimo da normalno živimo i ovom prilikom šaljemo jasnu poruku da je jedina naša vodilja pristojan život koji danas nije dostupan... Pružamo ruku pomirenja, ruku pomirenja da, ali ruku koja traži milostinju - ne. Ne pristajemo da nam se sloboda da na kašičicu, o tome se ne dogovara. Ako nam ne date svojevoljno, sami ćemo je dobiti. Sanjamo san da se slobodno krećemo po celom Kosovu, da koristimo svoju imovinu bez straha da će nam je neko oteti", kazao je on.

Ljubomir Marić, ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, kazao je da ovaj dan predstavlja nov početak za srpsku zajednicu.

"Moramo jasno da ukažemo na sistemske probleme i otvoreno zastupamo politiku koja će omogućiti da se problemi reše. Ne tražimo i ne želimo da utičemo na sudbini drugih ali sa pravom želimo da utičemo na svoj život. Želimo da trošimo vreme na privredni prosperitet, na uslovima za ulaganja i investicije i nova radna mesta. Želimo da budemo u poziciji da pomažemo drugima i na taj način pokažemo da nismo nikome smetnja i krivica", naveo je Marić.

Aleksandar Jablanović
Aleksandar Jablanović

Aleksandar Jablanović, smenjeni ministar u Vladi Kosova zbog čega je Srpska lista blokirala rad u kosovskim institucijama, rekao je da jedinstvo posle današnjeg sastanka neće biti odglumljeno, i da iza toga stoji najveći i najmoćniji saveznik - Vlada Republike Srbije.

"To da li će neki predstavnik biti smenjen našom voljom ili ne, u suštini ne znači ništa. Svi smo mi na istoj klupi za rezervne igrače i svi mi igramo isto", kazao je on.

"Zajednica srpskih opština nije samo naš projekat, i obavezu za realizaciju ima albanska stranka. Mi smo obaveze sproveli, izašli na izbore, bili smo deo konstruktivne vlade. Bez primene onoga što je potpisano, mislim da ne bi trebali da idemo na nove dogovore", dodao je Jablanović.

XS
SM
MD
LG