Dostupni linkovi

Građani Srbije odlaze iz Libije, diplomate se ne evakuišu


Aerodrom blizu Tripolija 29. juli 2014.
Aerodrom blizu Tripolija 29. juli 2014.

Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svim građanima Srbije da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u ovu zemlju. Otpravnik poslova ambasade Srbije Gradimir Gajić rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija u Libiji nepredvidljiva i da je zato poručeno građanima da se evakuišu. Medjutim, u samom Tripoliju je trenutno zatišje.

„Što ste tiče trenutne situacije u Tripoliju i okolini, ona je dosta nepredvidiva. Za sada procenjujemo da situacija nije do te mere haotična da su fizički ugroženi naši gradjani, a nemamo informacija da je iko stradao ili da je povredjen. Ovde u samom gradu se čuju povremene detonacije, pucnjave ali ciljevi su van grada. Zadnja dva do tri dana dosta je mirno.“

Gajić dalje kaže da je ambasada u dnevnom kontaktu sa građanima koji žele da odu na redovne godišnje odmore, pa se interesuju kojim putevima mogu da odu iz Libije .“Sada je jedino realni mogući odlazak drumskim putem do gradića Đerba u Tunisu, potom avionom do glavnog grada Tunisa, pa onda dalje. Dosta njih je otišlo pre 13. jula kada su započele borbe oko međunarodnog aerodroma. I danas je jedna grupa otišla taksijem do Tunisa.“

Na pitanje da li postoji plan o evakuaciji ambasade, Gajić kaže da se za sada o tome ne razmišlja.

Inače, pre dva dana je pogodjena rezidencija ambasadora Srbije u Tripoliju. Načinjene su manje štete i niko nije povredjen.

U Libiji boravi oko 150-200 građana Srbije koji ili rade u stranim kompanijama ili su osnovali porodice i tu žive već decenijama.

Francuska je u sredu počela da evakuiše svoje državljane brodom, a nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija, Nemačka i Egipat, Holandija, Belgija, Španija i Turska, savetovali su svojim državljanima da odmah napuste Libiju. Hrvatska je, uz evakuaciju svojih građana, u utorak počela i evakuaciju osoblja ambasade u Tripoliju. BiH za sada samo preporučuje svojim gradjanima da napuste Libiju ali ne organizuje evakuaciju, niti privremeno zatvaranje ambasade.

Borbe u Libiji se nastavljaju. Libijski vojni izvori saopštili su da su islamske grupe okupirale bazu specijalnih snaga u Bengaziju. U Tripoliju su nastavljene borbe oko aerodroma, gde vec treci dan gori depo nafte. Oko stotinu ljudi je poginulo u poslednje dve nedelje u borbama oko aerodoroma.

Sukoba takvih razmera nije bilo od građanskog rata 2011, kada je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

XS
SM
MD
LG