Dostupni linkovi

Gradonačelnici za RSE: "Park mira" ostaje do usaglašenog rešenja


"Park mira"
"Park mira"

“Park mira“ na glavnom mostu u Mitrovici, na severu Kosova, neće biti uklonjen do pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja za srpsku i albansku zajednicu u tom gradu, poručili su u razgovoru za RSE gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri.

Rakić i Bahtiri tvrde da redovno kontaktiraju kako bi se bezbednosna situacija u Mitrovici poboljšala i stvorila pozitivna atmosfera za rešavanje problema na glavnom mostu na reci Ibar.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za RSE naglašava da je pitanje glavnog mosta na Ibru previše ispolitizovano i da zahteva vrlo oprezan pristup svih strana koje su uključene u pronalaženje rešenja. On naglašava da rešavanje ovog pitanja mora voditi ka stabilizaciji situacije, a ne do neprestanih novih tenzija.

Rakić je uveren da je uprkos oprečnim stavovima oko “Parka mira” dogovor srpske i albanske strane neophodan.

"Celokupna situacija oko 'Parka mira' je toliko ispolitizovana da kad neko spomene glavni most na Ibru ili 'Park mira' odmah se u javnosti pojavljuju reakcije sa obe strane, ljudi koji žive južno i severno od reke Ibar. Mislim da bi svi zajedno, na lokalnom i nekom višem nivou, trebalo manje da govorimo o ovako osetljivoj temi, kao što je Park mira. Znači, najpre moramo raditi na povratku poverenja na ovom prostoru, poverenja među samim građanima koje je u Kosovskoj Mitrovici odavno izgubljeno. Tek tada, kada se izgubljeno poverenje vrati, biće mnogo lakše rešiti celokupnu situaciju na terenu", rekao je Rakić.

Policiaj na glavnom mostru preko reke Ibar, foto: Jasmina Šćekić
Policiaj na glavnom mostru preko reke Ibar, foto: Jasmina Šćekić

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izrazio je očekivanje da će, zarad očuvanja mira i stabilnosti u gradu, pitanje “ Parka mira” u što skorije vreme biti rešeno.

"Nadam se da će glavni most vrlo brzo biti prohodan za saobraćaj i da će se ovo pitanje rešiti na najbolji mogući način u interesu svih gradjana Mitrovice. Ne bih sad rekao o kom se tačno datumu radi, ali kažem vam biće uskoro. Mi, gradonačelnici južne i severne Mitrovice smo u neprestanom kontaktu svake nedelje. Želimo da svaki problem u našem gradu rešimo bez nekih većih političkih uticaja. Nijedan most ne treba da bude simbol bilo kakve blokade, zabrane kretanja ili razdvajanja. Mostovi moraju ujedinjavati I spajati gradove, nikako razdvajati", rekao je Bahtiri za RSE.

Gradonačelnik Rakić podseća da je "Park mira" zamenio barikade koje su Srbi iz severnog dela grada postavili strahujući za svoju bezbednost.

"Ključ za rešavanje svih pitanja koja se odnose na bezbednosnu situaciju u južnoj i severnoj Mitrovici jeste zajednički dogovor. Nama je potrebno vreme, jer je najvažniji cilj za koji se zalažemo održavanje mira. Znači, prvo moramo spustiti tenzije, samim tim očuvati mir i tek onda se svi ostali nagomilani problemi mogu lako rešiti", rekao je Rakić.

Inače, “Park mira“ postavili su 18. juna 2014. godine čelnici severnog dela grada, u kome živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto betonske barikade koja je bila na mostu.

Beograd i Priština mogli bi uskoro da postignu dogovor oko Parka mira u Mitrovici, a jedno od mogućih kompromisnih rešenja je da se most pretvori u pešačku zonu koja će povezivati severni i južni deo grada.

Podsećamo, na severnoj strani Mitrovice je nakon “Parka mira” započela gradnja Trga cara Lazara i pešačke zone. U ovom trenutku mogu se videti jedino betonske ploče koje su iskopane teškom mehanizacijom.

Radovi na izgradnji Trga cara Lazara i pešačke zone u severnoj Mitrovici nadomak glavnog Ibarskog mosta prekinuti su, a kako će i kada biti kada nastavljeni zavisi od ishoda razgovora zvaničnika Srbije i Kosova u Briselu.

Nakon što su Srbi počeli da grade “Trg cara Lazara” i pešačku zonu u blizini glavnog gradskog mosta u severnoj Mitrovici usledila je reakcija Albanaca koji se ne slažu sa tom idejom, kao ni da glavni gradski most na kome je “Park mira” bude zatvoren za saobraćaj.

Albanci su na raskrsnici u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici postavili veliki betonski blok na kome je tabla sa natpisom “Trg Adema Jašarija”. Reč je o jednom od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Još jedan “Trg” od nekoliko betonskih blokova napunjenih zemljom Albanci su postavili u Mitrovici i to na putu koji vodi prema multietničkom selu Suvi Do i nazvali ga “Trg OVK”.

XS
SM
MD
LG