Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Drugi krug odlučit će o većini gradonačenika


Lokalni izbori održani u nedjelju pokazali su da u Hrvatskoj i dalje vlada premoć dviju tradicionalno najsnažnijih stranaka - socijaldemokrata (SDP) kao lijevog centra i HDZ-a kao desnog centra. U četiri najveća hrvatska grada gradonačelnik će biti izabran tek u drugom krugu za 14 dana.

Završen je ozbiljniji dio posla - izabrani su članovi predstavničkih tijela u županijama, gradovima i općinama, ali onaj glamurozniji tek je započeo – gradonačelnike, načelnike općina i župane bira se izravno i tek ih je manji broj izabran u prvom krugu, a ostale čeka drugi krug za 14 dana.

Dosadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum najveći je gubitnik lokalnih izbora.

„Nisam uopće razmišljao da ću biti treći! Nisam razmišljao da ću biti drugi, ja sam mislio da ću biti prvi i možda da ću dobiti u prvom krugu! Očekivao sam puno, puno više, ali to je volja naroda i nju treba poštivati. Oni su zaokružili drugoga i takva je situacija kakva je“, kazao je Kerum.

Nije mu pomoglo dizanje spomenika Franji Tuđmanu nedaleko Rive, nije mu pomoglo ni dizanje replike križa na Marjanu na sam dan izbora – sa svega 18 posto dobijenih glasova ispao je iz igre i za 14 dana će na televiziji moći pratiti rezultate drugog kruga izbora za splitskog gradonačelnika, gdje će se birati između socijaldemokratskog kandidata Ive Baldasara i HDZ-ovog kandidata Vjekoslava Ivaniševića.

Socijaldemokratima nije uspjelo da potporom disidentu Istarskog demokratskog sabora (IDS) Damiru Kajinu sruše dvadesetogodišnju vladavinu IDS-a u Istri. Kajin sve nade polaže u drugi krug izbora za istarskog župana.

„Želim vjerovati da ćemo u drugom krugu dobiti te izbore. Jer, Istrijani žele Istru bez straha, Istru jednakih šansi gdje ćemo se boriti za svako radno mjesto i gdje će se politika 'u se, na se i poda se' zamijeniti politikom neovisnih institucija koje će raditi svoj posao.“

Drugi krug će odlučiti i u Zagrebu, gdje će se natjecati dosadašnji gradonačelnik, nezavisni Milan Bandić i socijaldemokratski kandidat Rajko Ostojić. U Osijeku u drugom su krugu dosadašnji gradonačenik „glavaševac“ Krešimir Bubalo i kandidat socijaldemokrata Ivica Vrkić. U Rijeci u drugom krugu su socijaldemokratski kandidat i dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov izazivač, HDZ-ovac Hrvoje Burić. U Vukovaru će u drugom krugu biti dosadašnji gradonačelnik socijaldemokrat Željko Sabo sa 42,5 posto glasova i njegov izazivač HDZ-ovac Ivan Penava sa 40,5 posto glasova. Pobijedili su – tvrde – i jedni i drugi.

„Građani su rekli svoje, a ja jedino sa zadovoljstvom mogu reći da je SDP ukupni pobjednik izbora u Hrvatskoj kao stranka“, kazao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

„Dakle, možemo slobodno govoriti o našoj pobjedi!“ rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenuje da su ovi izbori pokazali da je dvostranačje dugoročno i dalje politička sudbina Hrvatske.

„Dvije velike stranke bile su u težoj situaciji nego ikada – HDZ zbog sudskih procesa i ostaloga, a SDP zbog toga što je na vlasti u teškim ekonomskim uvjetima i što Vlada radi grešk - , ali jedni i drugi su zapravo i dalje nedodirljivi! Te dvije stranke zapravo dijele tri četvrtine Hrvatske. Nešto je ostalo Bandiću, nešto je ostalo HDSSB-u (slavonskoj regionalističkoj stranci koju je osnovao Branimir Glavaš), nešto je ostalo IDS-u, nešto je ostalo narodnjacima, ali najveći dio i dalje dijele te dvije stranke. Te dvije stranke nisu izgubile na ovim izborima, obadvije to mogu reći. Oni će tvrditi da su pobijedili, ali ono što je bitno - nisu izgubili, i nitko im se ne može približiti.“

Glasanje srpske manjine

I dok je u prvom krugu izabrano tek desetak gradonačelnika, kod izbora župana 20 hrvatskih županija situacija je mnogo jasnija - HDZ ih je u prvom krugu dobio 5 – u Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, socijaldemokrati (SDP) dva – u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatska seljačka stranka uz potporu HDZ-a dva – u Koprivničko-križevačkoj županiji i Zagrebačkoj županiji koja okuplja gradove i općine „zagrebačkog prstena“. Od županija izdvojimo još Splitsko-dalmatinsku, gdje u drugi krug ulaze HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja i umirovljeni katolički svećenik Ivan Grubišić koji ima potporu Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Na lokalnim izborima odaziv je bio 46,97 posto. Uočene nepravilnosti nisu takve da bi dovele u pitanje demokratičnost i legitimnost izbora. Državno izborno povjerenstvo i nevladina udruga GONG izvijestili su da je bilo kršenja izborne šutnje i pokušaja kupovine glasača, a za jedan slučaj pokušaja kupovine glasača – onaj u Metkoviću od strane aktualnog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba – policija je pokrenula i istragu.

Kako stoji sa rezultatima glasanja pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj?

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) koja je najsnažniji politički predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj u Vukovaru je i dalje u Gradskom vijeću. Treći su po snazi - imaju 10,94 posto glasova, a ispred njih su samo HDZ i SDP sa koalicijskim partnerima. Dobili su i zamjenika gradonačenika „po ključu“, odnosno po proporcionalnoj zastupljenosti srpske manjine u gradu Vukovaru. To je Srđan Milaković, koji je dobio 73,22 posto, koji je premoćno pobijedio protukandidata iz Srpske narodne stranke. U Kninu je SDSS dobio 17,37 posto glasova i bit će drugi po zastupljenosti u Gradskom vijeću, nakon HDZ-a. Dobili su i zamjenika graonačelnika „po ključu“ – Željka Džepinu koji je dobio 79,51 posto i premoćno pobijedio Đuru Rusića, kandidata Hrvatske seljačke stranke.

Pripadnici srpske manjine su po odredbama Ustavnog zakona o pravima manjina birali i zamjenike župana iz redova srpske manjine, tamo gdje ih je više od 5 posto u stanovništvu županije. SDSS je dobio zamjenike župana u 7 županija - Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj, Šibesnko-kninskoj, Karlovačkoj i Virovitičko-podravskoj , u Bjelovarsko-bilogorskoj i Primorsko-goranskoj županiji izabrani su za zamjenike župana iz redova srpske manjine kandidati koalicija predvođenih SPD-om, a u Požeško-slavonskoj županiji pobijedio je kandidat iz redova Demokratske partije Srba.
XS
SM
MD
LG