Dostupni linkovi

Gradska vlast vs demonstranti: Sud određuje moguću štetu


Protest opozicije 18. oktobar 2015.
Protest opozicije 18. oktobar 2015.

Administracija Podgorice se odlučila da sudskim putem nadoknadi materijalnu štetu koja je nastala, kako tvrde, tokom demonstracija opozicionog Demokratskog fronta koje su se svakodnevno održavale u septembru i oktobru prošle godine. Zato glavni grad tuži Demokratski front za naknadu 65.000 eura, dok u Demokratskom frontu kažu da je iznos predimenzioniran i da će o šteti odlučivati vještaci.

U tužbi glavnog grada za naknadu materijalne štete u iznosu od 65.000 eura protiv Demokratskog fronta navodi se da je šteta nastala u oktobru prošle godine za vrijeme protesta tog političkog saveza. Kako je napisano u tužbi do materijalne štete po glavni grad je došlo usljed nereda, opšteg meteža i namjernog oštećenja komunalne infrastrukture, kao i dužeg boravka većeg broja osoba na otvorenom prostoru na kojem se nalazila komunalna oprema i infrastruktura. Dalje se navodi, kako objavljuje „Pobjeda“, da je Demokratski front organizovao novi skup na prostoru šireg centra grada, 24. oktobra, na kojem je bio veći broj učesnika, a kada je došlo do novih nereda i oštećenja imovine tužioca i komunalne infrastrukture. Komentarišući tužbu Glavnog grada, odbornica Demokratskog fronta u Skupštini glavnog grada Branka Bošnjak kaže da to predstavlja kontratužbu, odnosno reakciju glavnog grada na tužbu koju je podnio Demokratski front zbog uklanjanja i uništavanja mobilijara 17. oktobra kada je prekinut protest:

„Ovo je neki vid kontratužbe. 17. oktobra je uklanjanje šatora i bine proteklo mimo svih pravila, Demokratski front je uložio tužbu protiv glavnog grada jer nije ispoštovana procedura. Uništen je sav materijal koji smo mi trebali da preuzmemo, a ne da se potpuno uništi i baci na deponiju. Imali smo sve papire i pokriće za to. Zato ovo smatram protivtužbom, da bi što manje novca Glavni grad platio Demokratskom frontu za nepoštovanje procedure i kršenje zakona prilikom uklanjanja šatora sa bulevara.

U tužbi glavnog grada se navodi uništavanje putne opreme i kolovoza, komunalne opreme, vanredni troškovi saniranja štete, oštećenje parkovskog mobilijara, te jedna ulazna rampa. Podsjetimo od 17. do 24. oktobra došlo je do nasilja na ulicama Podgorice, intervencije policije i prekida protesta Demokratskog fronta. Grad je bio preplavljen hemiskim sredstvima, a sve je okončano sukobom policije i dijela demonstranata. Kada je riječ o materijalnoj šteti, Branka Bošnjak kaže da je šteta predimenzionirana i da će o šteti morati da se izjasni sudski vještak:

„Ovo što su oni napisali je toliko predimenzionirano da to svaki građanin može da vidi. Između ostalog se pominje uništavanje 68 kontejnera. Svi znaju da kontejneri nisu bili meta mirnih demonstranata, nego su demonstranti bili meta torture policije. Kaže se da smo uništili autobuska stajališta...to su izuzetno predimenzionirane cifre, ali vještaci će reći drugačije jer to ne može biti taj iznos.“

U administraciji glavnog grada nismo mogli doći do sagovornika koji bi govorio o procjeni štete i odluci da se sudskim putem šteta namiri.

XS
SM
MD
LG