Dostupni linkovi

Grand Canyon je “mala beba” za kanjon sa Harona


Haron
Haron

Plutonov mjesec Haron glavna je zvijezda novih fotografija koje je NASA dobila s letjelice Novi horizonti. Dosad najdetaljnije fotografije Harona otkrivaju nam njegovu nasilnu prošlost, ali i ogroman kanjon koji je četiri puta duži od slavnog Grand Canyona.

Haron je velik skoro kao pola Plutona i najveći je satelit u Sunčevu sustavu, ako se gleda u odnosu na veličinu svog planeta. Iznimno detaljne fotografije u boji znanstvenike su zapanjile jer su očekivali monoton krajolik pun kratera od udara drugih nebeskih tijela. No, fotografije su otkrile planine, kanjone, odrone te razlike u boji površine.

Ogromni kanjon je duži od 1600 kilometara na strani satelita koja je okrenuta prema Plutonu, a vjerojatno se proteže i na drugu stranu. Na mjestima je i duplo dublji od Grand Canyona.

"Izgleda kao da je netko cijeli Haron rastvorio", rekao je John Spencer sa Istraživačkog instituta Southwest. Znanstvenici su otkrili i da ravnice južno od kanjona imaju manje velikih kratera od onih na sjeveru što ukazuje na to da su mlađe. Njihova glatkoća pokazuje i na promjene na površini satelita, a jedna mogućnost za to je hladna vulkanska aktivnost, koja se naziva kriovulkanizam.

NASA očekuje da će slike s letjelice Novi horizonti stizati i tijekom sljedeće godine, a glavni razlog zbog čega dolaze ovako na kapaljku je udaljenost letjelice. Naime, nakon što je u srpnju prošla kraj Plutona, Novi horizonti su sada još 100 milijuna kilometara dalje. Među novim fotografijama se očekuju još detaljnije fotografije Harona, koje bi trebale biti još fascinantnije, ali i pune novih otkrića.

XS
SM
MD
LG