Dostupni linkovi

Grčka dužnička kriza: Cipras čeka odgovor, a kreditori referendum


Haotične scene ispred grčkih banaka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Haotične scene ispred grčkih banaka

Grčka je nakon propuštanja roka za vraćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od milijardu i 600 miliona eura međunarodnim kreditorima ponudila novi prijedlog plana za nastavak finansijske pomoći.

Kreditori, prije svega članice eurozone, međutim, ne žele nastaviti pregovore prije nego što Grci iskažu svoju volju na referendumu u nedjelju.

Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, rekao je da su se ministri finansija eurozone složili da sa Grčkom mogu pregovarati tek nakon referenduma.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u javnom obraćanju rekao da njegova vlada čeka odgovor na novu ponudu, u kojoj su ponovo odbačeni neki zahtjevi koje su postavila tri glavna kreditora Grčke, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, u pregovorima koji su prekinuti 28. juna jer su bili neprihvatljivi.

Cipras je takođe rekao da nije istina da bi glasanje "ne" na referendumu zakazanom za nedjelju 5. jula značilo izlazak iz eurozone, već samo pritisak na međunarodne kreditore.

U novom prijedlogu, Cipras traži popust na PDV za grčka ostrva kao i da starosna granica za penzionisanja na 67 godina počne od oktobra.

On je poručio da Evropa mora prestati da se ponaša na "nedemokratski način".

Portparol Bijele Kuće Džoš Ernest rekao je da SAD ohrabruju sve strane da prepoznaju zajednički interes koji imaju u razrešenju situacije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da evropski lideri žele da pomognu Grčkoj, ali da to ne mogu učiniti u svjetlu odbijanja Atine i da EU sada čeka kako će Grci glasati na referendumu 5. jula.

"Evropa želi da pomogne Grčkoj, ali ne može nikome da pomogne protiv njihove volje. Sačekat ćemo rezultat referenduma", rekao je Tusk.

Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u obraćanju Bundestagu kako su pregovori sa Grčkom još uvijek otvoreni, ali da će biti "nemogući prije referenduma".

"Mi sada čekamo referendum. Prije njega nećemo razgovarati na temu programa finansijske pomoći", rekla je kancelarka.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble je međutim izjavio kako Atina mora prvo razjasniti svoje stavove.

"Ono što je bilo na stolu prije tri dana, to više ne postoji", naglasio je Schäuble.

Njemački zvaničnici naglašavaju da bude li se uopšte razmatrala nova Ciprasova ponuda, krenuće se s drugih pozicija u odnosu na one koje su vrijedile prije nego je istekao rok za vraćanje dugova.

Njemački ministar privrede Siegmar Gabriel u svom je izlaganju na sjednici parlamenta takođe naglasio da Evropska unija nije u krizi, baš kao ni euro.

"Kako god se okončalo grčko pitanje, euro će ostati jaka i stabilna valuta", kazao je Gabriel.

Grčka je prva zemlja, članica Evropske unije koja nije vratila dug MMF-u i koja je zvanično u zaostatku. To podgrijava bojazan da bi mogla biti i prva koja će napustiti eurozonu.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

U Evropskoj komisiji su vrlo skeptični oko novih prijedloga iz Atini, a reakcije u većini članica eurozone, negativne su na pokušaj Ciprasa da ponovno kupi vrijeme, novac i socijalni mir.

Teško je to ostvariti u situaciji kada penzioneri u redovima stoje pred bankama, pokušavajući uzeti sa računa svoj novac.

Usprkos nimalo zavidnoj situaciji, u provedenim anketama, stanovnici Grčke su i dalje protiv reformi i mjera štednje.

Nešto iza 23 sata u utorak veče iz Međunarodnog monetarnog fonda je saopšteno da Grčka nije ispunila svoje obaveze. Portparol ove svjetske finansijske institucije, Gerry Rice je istovremeno potvrdio da je MMF zaprimio grčki zajtjev za produženje roka uplate, što će, kazao je Rice, uskoro otići na razmatranje pred Izvršni odbor.

Centralna evropska banka zamrznula je liniju za održavanje likvidnosti grčkih banaka, a agencije su nastavile smanjivati kreditni rejting zemlje.

Bez novih kredita, odsječena od svih medjunarodnih izvora novca, Grčka se kliže na tankom ledu, na ivici ponora. Ako do 20. jula ne bude u stanju izmiriti dug prema Evropskoj banci, biće to kraj. Državi se izmiče svaka šansa za opstanak u eurozoni.

Ciprasova Vlada u posljednji trenutak zatražila je dvogodišnji program financiranja i restrukturiranje duga, no zauzvrat nisu ponudili ništa.

XS
SM
MD
LG