Dostupni linkovi

Hadžiahmetović: Sloboda govora i zaštita izvora moraju biti osigurani


Jasmin Hadžiahmetović
Jasmin Hadžiahmetović

Jasmin Hadžiahmetović je rođen u Gornjem Vakufu. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje i živi. Novinarstvom se počeo baviti na Radiju 202 tokom studentskih dana nakon čega je radio u Informativnom programu Federalne televizije i u nekoliko magazina. U novembru 2011. godine pridružuje se ekipi portala Klix.ba gdje danas radi kao glavni i odgovorni urednik.

Subota, 3. januar

Prošlo je više od dva desetljeća otkako sam napisao svoj posljednji dnevnik. Sjećam se, bilo je to nekad pred sam početak rata u Bosni i Hercegovini, ja u drugom razredu osnovne škole. Sjećam se da je i taj dnevnik nestao u plamenu sa svim stvarima koje su činile bezbrižno djetinjstvo jednog osmogodišnjaka.

Povod za početak pisanja novog dnevnika u 31. godini života baš i nije najljepši. Iza mene i članova redakcije portala Klix.ba je pet veoma teških dana. Nikad niko u novijoj povijesti naše zemlje nije na ovakav način upao u prostorije jednog medija, obustavio rad na osam sati, vršio neviđen pritisak na novinare s ciljem odavanja izvora koji nam je dao snimak na kojem premijerka bh. entiteta Republika Srpska nakon izbora govori o navodnoj kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Subota je, prva nakon pretresa i novogodišnjih praznika. Prema ranijem dogovoru odlazim kod prijatelja da sklapamo ormar nakon što je kupio stan. Fizički posao će mi itekako dobro doći nakon svega što se dešavalo početkom sedmice.

Dan nakon pretresa u redakciji portala Klix
Dan nakon pretresa u redakciji portala Klix

Tokom desetosatnog "šarafanja", bušenja i sklapanja ormara, samo sam razmišljao o tom ponedjeljku i upadu pripadnika MUP-a RS. Nevjerovatna je bila podrška kolega novinara tokom svih ovih dana. Poruke, pozivi, e-mailovi potpore stižu sa svih strana. Ljudi nude materijalnu i nematerijalnu pomoć. Jednostavno, novinari, novinarska udruženja, nevladine organizacije i međunarodne institucije. Sloboda govora i zaštita izvora moraju biti osigurani. Sa ovim razmišljanjem otišao sam na spavanje.

Nedjelja, 4. januar

Budim se ranije nego sam planirao. Uz kafu čitam domaće i strane portale. Mnogo lijepih vijesti. Bh. rukometaši putuju u Katar na prvo Svjetsko prvenstvo za BiH, još jedna sjajna partija Jusufa Nurkića u NBA ligi... Nažalost, tu su i one ružne, njih preskačem. Cijeli dan sam u kući sa suprugom. Odmaramo. Gledamo neke opuštajuće filmove. Nažalost, dan je završio katastrofom u Barama kod Kaknja.

Radni dan počinje nešto poslije 22:00 sata. Dopisnik portala Klix.ba iz Zenice Elmedin Mehić, iako bolestan, kreće prema Barama, gdje je klizište odnijelo nekoliko kuća. Prve informacije govore da su četiri ženske osobe ostale zarobljene ispod ruševina. Zovem šefa Službe civilne zaštite u Opštini Kakanj Nurudina Hrustu. Kaže da daju sve od sebe da izvuku nastradale majke i kćerke. Pomažu im rudari. Oni znaju kakav je osjećaj biti zatrpan.

Kolega Mehić šalje prve fotografije. Užas u Barama. Spasioci uspijevaju izvući djevojčicu čija majka nažalost nije preživjela. Nakon nekoliko sati uspjeli su izvući i druge dvije osobe. Već je ponedjeljak, dva sata iza ponoći. Liježem u krevet i razmišljam o porodicama koje večeras neće spavati u svojim kućama u Barama. Sjetim se svojih roditelja kad smo se vratili iz izbjeglištva u svoju spaljenu kuću. Samo oni znaju šta im je tog dana prošlo kroz glavu. Desetljeća ulaganja, gradnje, opremanja... nestala su preko noći. Znam da se večeras tako osjećaju mnogi očevi i majke iz kakanjskog sela Bare.

Ponedjeljak, 5. januar

Borka Rudić
Borka Rudić

Nakon tri sata spavanja spremam se i odlazim u redakciju. Nakon organizacije rada, direktor Dario Šimić, kolegica Edita Gorinjac i ja idemo na kafu sa generalnom tajnicom Udruženja BH novinari Borkom Rudić koja je uz nas bila proteklih dana. Upoznajemo je o novim detaljima, saznanjima i mogućim dešavanjima. Za sutra je zakazan sastanak novinara u Mediacentru povodom sve učestalijih napada na medije u našoj zemlji. Ponudila nam je pomoć u vidu angažiranja advokata, snošenja troškova spora...

Nakon ugodnog razgovora, vraćamo se našim radnim obavezama. Međutim, još uvijek je teško vratiti se u stanje koje je prethodilo pretresu Klixa. Kolege novinari uzimaju izjave, interesuju ih novi detalji vezani za cijeli slučaj. Kolegica Ermina Skorupan-Husejnović i fotoreporter Nedim Grabovica vraćaju se iz Bara promrzli i užasnuti onim što su vidjeli. Čitateljima donose tužne ispovijesti preživjelih. Novinari i novinarke u Banjoj Luci izašli su na mirne proteste kako bi ukazali na višedecenijsko ugnjetavanje medijskih sloboda. Nešto lijepo se dešava u mojoj zemlji što me veoma raduje.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević rekla je da su svi ovi događaji doveli do toga da novinari sa tjeskobom dočekuju novogodišnje i božićne praznike, a ta tjeskoba podsjeća na medijski mrak devedesetih. Ne želimo da se one ponove i poručujemo da samo zajedno možemo postići naš cilj.

Zovemo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, pitamo ih dokle su stigli sa našim slučajem. Kažu nam datrenutno prikupljaju svu raspoloživu dokumentaciju nakon što je slučaj preuzela nova glavna tužiteljica Dalida Burzić. Odlazim kući i nakon večere odmah u krevet.

Utorak, 6. januar

Kolege sa Al Jazeere Balkans dolaze kod nas snimati emisiju "Oni pobjeđuju". Kao da su naslutili šta će se desiti tokom tog poslijepodneva. Otišli smo u Mediacentar na konferenciju gdje smo direktor Dario Šimić i ja bili govornici. Sa nama su Borka Rudić i Dario Novalić, predsjednik UO Vijeća za štampu i online medije u BiH. Više od 50 predstavnika drugih medija je tu. Sjajno. Čovjek nekako dobije krila i elan za borbu protiv sistema.

Pridružuje nam se kolega Avdo Avdić, urednik Informativnog programa Federalne televizije. Govori da će Vijeće sudija Općinskog suda u Sarajevu donijeti odluku o poništenju odluke za pretres redakcije portala Klix.ba, što je pozdravljeno aplauzima. Sjajna vijest, odmah objavljujemo.

Idemo poslije na kafu sa urednicima i novinarima drugih medija. Lijepo je znati da niste sami u svojoj borbi. Nakon povratka u redakciju zovemo Općinski sud koji nam i zvanično potvrđuje informaciju. Našoj sreći nema kraja. Sjajan posao je obavio naš advokatski tim. Negdje poslije 16:00 sati i zvanično dobijamo rješenje o poništenju pretresa. Oduzete stvari će nam biti vraćene, među njima i telefoni na kojima su veoma bitne stvari koje nemaju veze sa slučajem.

U rješenju piše da je sudija Igor Todorović, koji je potpisao nalog za pretres, prekršio nekoliko zakona o kaznenom postpuku, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. To je ono na šta smo upozoravali na dan samog pretresa. Neočekivano sjajan kraj radnog dana.

Srijeda, 7. januar

Jedan od najcrnjih dana u novijoj historiji novinarstva. Said, Cherif i Hamyd, državljani Francuske, odlučili su napraviti masakr u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Ubili su deset novinara i urednika te dvojicu policajaca. Strašno, prestrašno.

Prizor poslije napada na list Charlie Hebdo
Prizor poslije napada na list Charlie Hebdo

Zovemo naše ljude u Francuskoj, nogometne stručnjake Mešu Baždarevića i Faruka Hadžibegića, zovemo ambasadora BiH Ivana Orlića, Dženanu Mujadžić, novinarku iz Pariza... Opisuju nam horor koji se dešava u srcu Evrope. Stižu osude ovog terorističkog akta sa svih strana.

Na kraju dana odlučujemo pozvati kolege i kolegice, građane Bosne i Hercegovine da dođu ispred Ambasade Francuske, zapale svijeće ili ostave olovke kako bi se sjetili žrtava ubistva. To je najmanje što možemo uraditi u ovom trenutku. Zovem Ambasadu da im najavim dolazak. Pozitivno su iznenađeni.

Prije nekoliko dana mi smo bili ti koji su na svojoj koži osjetili kako izgleda gušenje novinarskih sloboda i koliko znači podrška u tim teškim trenucima.

Sjajne reakcije na inicijativu. Nestrpljivo čekam četvrtak i okupljanje novinara. Vjerujem da ćemo svi i ovaj put pokazati solidarnost.

Četvrtak, 8. januar

Sa skupa ispred Francuske ambasade u Sarajevu, 8. januar 2015.
Sa skupa ispred Francuske ambasade u Sarajevu, 8. januar 2015.

Probudio me poziv iz Francuske ambasade u Sarajevu. Zahvaljuju se na pozivu koji smo uputili kolegama novinarima i građanima Sarajeva, u kojem smo ih pozvali na solidarisanje sa žrtvama u terorističkom napadu u Parizu. U 12:00 sati odlazimo pred Ambasadu, došli su mnogobrojni kolege novinari i fotoreporteri, članovi akademske zajednice u BiH, predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, obični građani koji su zapalili svijeće u znak solidarnosti sa barbarskim činom u glavnom gradu Francuske.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo nam javljaju da je na kolegiju tužilaca donesena odluka da se ovo Tužilaštvo neće žaliti na odluku Vanraspravnog vijeća Općinskog suda u Sarajevu. Još jedna potvrda da je pretres redakcije našeg portala izveden bez ikakvih dokaza o evenutalno počinjenom krivičnom djelu. Druga pobjeda novinarskih sloboda u veoma kratkom periodu.

Petak, 9. januar

U fokusu svih svjetskih medija je potjera za napadačima na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo. Direktor Dario Šimić i ja smo bili na neformalnom sastanku sa predstavnicima međunarodnih ambasada u BiH kako bismo ih informisali o slučaju koji se vodi protiv nas. Izražavaju veliku potporu novinarskim slobodama i nude svoju pomoć.

Večeras je četvrti humanitarni party portala Klix.ba koji postaje tradicionalan. Sav prihod od prodate hrane i pića je namijenjen za pomoć Zavodu za specijalno obrazovanje "Mjedenica". Na našem portalu imamo posebnu rubriku u kojoj objavljujemo apele za pomoć i pomažemo stotinama osoba u našoj zemlji i to je ono po čemu se, između ostalog, razlikujemo od drugih.

XS
SM
MD
LG