Dostupni linkovi

Han: Sprovođenje SSP ključno, dijalog sa Srbijom zakonska obaveza


Johanes Han i Isa Mustafa, Priština, 6. novembar 2015.
Johanes Han i Isa Mustafa, Priština, 6. novembar 2015.

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, poručio je u petak u Prištini da je nastavak dijaloga sa Srbijom zakonska obaveza za Kosovo, da će predstojeći Izveštaj o napretku, koji će se objaviti sledeće nedelje, naglasiti postignut napredak za Kosovo, ali i izazove na kojima se i dalje treba raditi.

On je izrazio nadu da će se do kraja ove godine izneti preporuka da je Kosovo ispunilo sve kriterijume u procesu liberalizacije viza.

Han je naglasio i da nasilju nema mesta u jendom demokratskom društvu, te je pozvao sve na poštovanje institucija i omogućavanje funkcionisanja u normalnim i produktivnim uslovima.

Han se u petak u Prištini sastao sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga, premijerom Isom Mustafom, te predsednikom Skupštine, Kadri Veseljijem. On se u Skupštini Kosova obratio poslanicima, a nakon toga će posetiti vodovod u Mitrovici, te će se u Prištini sastati sa liderima Srpske liste.

Na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Kosova, Han je izrazio nadu da će Evropski parlament ubrzo dati saglasnost nedavno potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju a kako bi on što pre stupio na snagu. On se zahvalio Mustafi na konstruktivnoj ulozi u dijalogu sa Srbijom, navodeći da je Mustafa demonstrirao da može donositi teške, ali neophodne odluke radi evropskog interesa.

"Na osnovu SSP-a, nastavak dijaloga sa Srbijom je zakonska obaveza za Kosovo, i to je predstojeći fokus na putu ka EU. Ubeđen sam da premijer i njegova vlada imaju političku volju da nastave dalje, i to cenim... Trebamo se fokusirati na implementaciji SSP-a. Ovaj sporazum je ima veliki potencijal, ali rezultati zavise od brzine i kvaliteta njegovog sprovođenja. EU će nastaviti da vodi snažnu ulogu u pružanju podrške reformama na Kosovu, ali i putem upotrebe IPA fondova, a govorimo o sumi od 650 miliona eura do 2020. Nastavićemo da podržavamo prioritete politike iz SSP-a, naročito iz oblasti vladavine zakona, javne administracije, ali i ekonomskog razvoja i konkurentnosti", kazao je Han.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, kazao je da je preko Hana zatražio podršku država članica za članstvo Kosova u UNESCO, dodajući da će Kosovao ispuniti sve preporuke koje se tiču kulturnog nasleđa na Kosovu.

Isa Mustafa
Isa Mustafa

"Komesara sam osigurao da ćemo nastaviti sa procesom dijaloga zato što je on koristan za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Takođe smo posvećeni sprovođenju sporazuma koji su postignutih, podvrgavajući se svim predviđenim procedurama, ali smo i u iščekivanju odluke Ustavnog suda u vezi sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom", kazao je Mustafa. On je dodao da je što se liberalizacije viza tiče Kosovo ispunilo sve obaveze, te je izrazio očekivanje da će Evropska komisija doneti preporuku u vezi tog pitanja.

Evropski komesar Han je istakao i da je proces liberalizacije viza najvažniji politički prioritet za Kosovo i stoga su očekivanja velika, ali, kako je dodao, početni nalazi govore da je postignut vidljiv napredak.

"Postoje još nekoliko preostalih pitanja, ali ono što sam čuo od naših stručnjaka izgleda veoma obećavajuće. Cilj Evropske komisije je da Savetu preda jedan izveštaj o tome, ali morate da shvatite da za to treba dosta vremena, jer proces liberalizacije viza podrazumeva da 28 države članice trebaju imati pozitivan stav o tome. Ne mogu dati obećanja kada to može stupiti na snagu, ali ono što je važno jeste da je to sledeći korak čime će se baviti Evropska komisija", kazao je Han.

Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, evropski komesar za proširenje je naglasio da se u parlamentu treba voditi politička i javna rasprava, a upravo od onih koji su izabrani od građana.

"Ako nema odluka, pošto Skupština ne može donositi odluke, to može uticati ne samo na stanje na Kosovu, ali i na ostale procese koji se tiču Evropske unije, i to zato što su par slučajeva potrebne te odluke", zaključio je Han.

"Nepravedni sporazumi neće proći"

Tokom obraćanja poslanicima Kosova u Skupštini, evropski komesar Han zadržao se na važnost sprovođenja SSP i na dijalog sa Srbijom.

Han je naveo da SSP, između ostalog, predstavlja zakonski okvir za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Ovaj sporazum će omogućiti uspostavljanje slobodne trgovine sa EU, povećanje konkurencije i plasiranje kvalitetne robe na tržištu. Takođe, SSP predviđa poboljšanje odnosa Kosova i Srbije.

"Kosovo treba sprovesti postignute sporazume sa Srbijom, i treba nastaviti da radi na tim sporazumima u budućnosti. Ovo nekada traži teške odluke radi postizanja kompromisa. Kosovo je poslednjih godina demonstriralo da može prevazići izazove, i shvatilo je da je dijalog u korist Kosova i njenih građana. Dijalog Kosova i Srbije je integralni deo saradnje Kosova sa Evropom. Dijalog se ne treba smatrati ometnjom već je to dobra šansa da se Kosovo unapredi na evropskog agendi. Kosovo ima mnogo koristi od dijaloga, ali može i dosta izgubiti bez dijaloga", poručio je Han.

Transparent poslanika Samoopredeljenja "Da li je etnička segregacija vrednost EU"
Transparent poslanika Samoopredeljenja "Da li je etnička segregacija vrednost EU"

U vreme njegovog izlaganja, poslanici pokreta Samoopredeljenje izneli su dva transparenta na kojima je pisalo "Nepravedni sporazumi neće proći" i "Da li je etnička segregacija vrednost EU".

Samoopredeljenje je u nekoliko navrata blokiralo rad Skupštine, koristeći se i suzavcem, a u znak nezadovoljstva na sporazum Kosova i Srbije o Zajednici opština sa srpskom većinom, na osnovu kojeg se, tvrde oni, stvara paralelna srpska država na Kosovu.

Govoreći o demokratskim principima, komesar Han je kazao da se institucije i njihovi pravilnici o radu moraju poštovati, i da tu nema mesta nasilju.

"Poštovanje demokratskih principa znači da izabrani predstavnici ovde mogu otvoreno razgovarati o predlozima i o tome kako demokratski pristupiti pitanjima", poručio je on.

Han je kazao da SSP ne može da reguliše unutrašnje probleme Kosova, već se oni moraju rešiti od samih predstavnika, ali che EU podržati zemlju u njenim naporima za prevazilaženje ove situacije.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, je kazao da Kosovo pripada Evropi i da je narod Kosova odlučan da se Kosovo učlani u EU, te je izrazio nadu da će građani u 2016. moći da se slobodno kreću u EU.

Opozicija je prethodno potvrdila da neće blokirati sednicu Skupštine u petak, ali da će to uraditi tokom narednih sednica u znak nezadovoljstva na sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG