Dostupni linkovi

Han u Beogradu: Gazivode, parada i košarka


Johanes Han
Johanes Han

Od jezera Gazivode, sudeći po izjavama srpskih zvaničnika, zavise dalje evropske integracije Srbije. Evopski komesar Johanes Han u poseti Srbiji ponovio je da će poglavlja biti otvorena kada se sprovede dogovoreno, dok iz Beograda traže odgovor zbog čega se to već nije dogodilo.

“Neka kažu, neko treba da potpiše sto posto Gazivode. Ja neću da potpišem sto posto Gazivode za albansku stranu. Neka dođe neko ko će da potpiše. Tačka. Ne dam Gazivode. To je najveći problem,” rekao je novinarima tokom Hanove posete Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, javno upitavši Evropsku uniju koji još uslovi preostaju za otvaranje poglavlja.

Tako je pitanje upravljanja veštačkim jezerom Gazivode izbilo kao glavni kamen spoticanja za pregovore o članstvu, jer srpska strana akumulaciju u gornjem toku Ibra kod Zubinog Potoka smatra najznačajnijim resursom na Kosovu posle Trepče.

Po dolasku u Beograd evropski komesar za proširenje Johanes Han taj problem nije pomenuo, već je ponovio da je napredak moguć čim Srbija nastavi da sprovodi dogovoreno.

“Zbog toga sam u poseti Beogradu, da sa vladom i premijerom razgovaram šta može i treba da se uradi da bi smo mogli da počnemo pregovore već ove godine. Zato je važno je da svi daju svoj doprinos evropskoj perspektivi Srbije,” poručio je Han.

Implementirali smo sve iz Briselskog sporazuma, naveo je Vučić u pauzi ekonomske konferencije na kojoj su obojica učestvovali, i dodao da je očekivao bolji odnos Evrope prema Srbiji.

“Srbija je u prethodnom periodu bila stub stabilnosti za ceo region. Preduzeli smo u celom regionu najteže mere u ekonomiji. Nisam siguran da je Srbija dobila poštovanje koje ja smatram da zaslužuje. Očekujem otvaranje poglavlja najkasnije u septembru. A možda to ne bude ni tada. Možda kažu ne može bez Gazivoda, onda moraju da nađu novog premijera,” kazao je Vučić.

Ekonomske teme zauzele su značajno mesto u beogradskim razgovorima, posebno pitanje privatizacije i restrukturiranja državnih preduzeća, pa je iz Evrope stigla i poruka da je jedna od važnih stvari i rast privrede.

Aleksandar Vučić i Johanes Han u Beogradu
Aleksandar Vučić i Johanes Han u Beogradu

“Implementacija dogovorenih reformi je ključna. Evropska unija pozdravlja strukturne ekonomske reforme koje Srbija preduzima. Prvi set mera već je dao ohrabrujuće rezultate. Makroekonomska stabilnost, koja je predviđena sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom, veoma je važna,” rekao je Han.

Njegovu posetu obeležila su i unutrašnja pitanja, pa je u direktnom razgovoru preneo podršku zaštitniku građana Saši Jankoviću, ali i spoljna politika jer je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao i o njegovom odlasku u Rusiju na 70. godišnjicu pobede nad fašizmom.

“Nije jednostavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi,” preneo je Han.

Aleksandra Joksimović, bivša pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije, rekla je za RSE da je Brisel jasno stavio do znanja da pomno prati relacije Beograd-Moskva.

“Tu je naravno veoma važno pitanje ukrajinske krize i odnosa sa Rusijom. Bilo je očeivano da odlazak u Moskvu, na paradu, doživi jedan komentar od strane Evropske unije,” ocenila je Joksimović.

Da njegov boravak ne prođe u potpuno uštogljenoj atmosferi Han je učinio odlaskom u Obrenovac, u koji je pre godinu dana kao tadašnji komesar za regionalnu saradnju stigao čamcem, gde je u gradu koji se oporavlja od katastrofalnih poplava otvorio takmičenje u košarci. Evropski komesar iz Austrije, prema svedočenju prisutnih, nije košarkaški briljirao ali je pored evropske budućnosti obećao još nešto.

„Nadam se da će jednom, kada se za nekoliko godina budem vratio kao turista, Obrenovac biti još razvijeniji grad. Puno vam hvala,“ poručio je Han.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG