Dostupni linkovi

Hapšenja zbog namještanja fudbalskih utakmica


Fudbalska lopta, ilustrativna fotografija
Fudbalska lopta, ilustrativna fotografija

Nakon godina sumnji u regularnost fudbalskih utakmica u crnogoskom fudbalu, konačno postoji mogućnost da će bar jedan konkretan slučaj biti rasvijetljen, a njegovi akteri, ako im se dokaže krivica – osudjeni.

Crnogorska policija je u srijedu ujutro uhapsila pet fudbalera zbog sumnje da su učestvovali u namještanju rezultata fudbalskih mečeva.

Iz Uprave policije, našem Radiju je potvrdjeno da je jutros uhapšeno pet fudbalera zbog namještanja rezultata. Policija će se o detaljima naknadno oglasiti, a za sada je nezvanično poznato da se radi o igraču fudbalskog kluba Berane, Novaku Rajkoviću i četvorici bivših igrača istog kluba Stefanu Lutovcu, Milenku Neriću, Milovanu Nikoliću i Mihailu Raduloviću. Fudbalski savez se do trenutka slanja ovog izvještaja nije oglasio, a generalni sekretar ove organizacije, Momir Djurdjevac nije odgovarao na naše pozive. U Crnogorskom olimpijskom komitetu pozdravljaju akciju policije.

„Odavno kolaju priče da ima svakakvih namještaljki u crnogorskom fudbalu ali za to nije bilo dokaza, a to je sve povezano sa rezultatima na sportskim kladionicama. Drago mi je što je policija krenula u taj proces. Naravno, ne možemo nikoga osudjivati prije vremena, ali sigurno je dobro što je došao i taj čas da vidimo da li je istina to što smo do sada nezvanično znali“, kaže potpredsjednik COK-a, Andrija Popović.

Sudeći po izjavi predsjednika fudbalskog kluba Berane, Nenada Bulatovića, nije slučajnost što su pored jednog sadašnjeg igrača tog kluba uhapšena još četvorica fudbalera koji su igrali u Beranama.

Bulatović je za naš program rekao da je uprava FK Berane tražila od policije da preispita okolnosti utakmice Berana i Sutjeske u kojoj je igrala cijela uhapšena petorka.

„To datira od utakmice sa FK Sutjeska kada smo mi, kao uprava FK Berane, taj slučaj prijavili i predali MUP-u dokumentaciju o učesnicima te utakmice da bi se ispitali svi igrači koji su igrali za oba tima. Od tada nijesmo dobili nikakvu informaciju. Jutros je bilo nekih dešavanja, pa ćemo vidjeti.“

Urednik sportske redakcije TV Vijesti, Aleksandar Radović kaže da je iznenadjen viješću da je policija, zbog sumnje u namještanje rezultata, uhapsila pet fudbalera.

„Zaista nijesam očekivao da će crnogorska policija preduzeti neke korake u vezi sa nekim stvarima o kojima se priča i piše posljednjih desetak godina – o sumnjivim radnjama u domaćem fudbalu. Sva petorica fudbalera koji su jutros (18. mart) uhapšeni su u tom meču protiv Sutjeske igrali za FK Berane, a sada je očigledno da je policija, minulih mjeseci, došla do nekih dokaza na osnovu kojih je izvršila hapšenja. Vidjećemo što će se dalje dogadjati.“

Inače, značajan dio javnosti godinama sumnja u regularnost domaćeg fudbalskog prvenstva, ali iako je bilo slučajeva kada je to bilo očigledno, do sada nije bilo ovako odlučne akcije državnih organa.

Podsjetimo. Krajem prošle godine je objavljeno da je Više državno tužilaštvo, po nalogu inspektora UEFA, otvorilo istragu protiv fudbalskih klubova Čelik i Zeta zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica i ostvarili nelegalnu dobit višu od milion eura.

Inspektori UEFA su, navodno, došli do saznanja da je Fudbalski klub Čelik u poslednje tri godine odigrao šest sumnjivih mečeva u Evropi, a pod posebnom lupom je utakmica Čelika protiv slovenačkog Kopra, kada su dva meča izgubili rezultatom 9:0, a nakon koje su snimci „postignutih“ golova danima zabavljali domaću, ali i medjunarodnu javnost.

Slučaj nije dobio epilog u vidu sankcija, a prema nezvaničnim informacijama, uprava Čelika kojom predsjedava kontroverzni biznismen Ranko Radulović je odlučila da se samoinicijativno presjeli u niži rang takmičenja čime su, navodno, preduprijedili sankcije domaćeg Fudbalskog saveza i UEFA-e.

Aleksandar Radović kaže da za otkrivanje i kažnjavanje aktera namještanja rezultata nije dovoljno da je namještaljka očigledna.

„Na osnovu vizuelnog utiska i mišljenja fudbalskih radnika, navijača, novinara i svih ostalih, policija ne može da preduzme nikakve korake. Najveća afera te vrste – italijanski skandal Calciopoli je nastao tako što je sama policija došla do dokaza prisluškivanjem telefonskih razgovora, presretanjem email-ova, praćenjem... Italijanska policija je tada otkrila da su utakmice fudbalskog šampionata Italije sumnjive, odnosno, namještene. Prema tome, policija je ta koja sve pokreće i vodi, a mediji, ljudi iz fudbala, navijači i ostali su tu da, svako na svoj način, samo skrenu pažnju da je moguće da se tako nešto dogadja.“

XS
SM
MD
LG