Dostupni linkovi

Haški suci krenuli u posljednji radni obilazak hrvatskih stratišta


Goran Hadžić
Goran Hadžić
Tročlano raspravno vijeće iz haškog slučaja protiv bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića krenulo je u ponedjeljak u petodnevni obilazak lokacija spomenutih u optužnici.

Tri suca iz predmeta, predsjedavajući Guy Delvoie, Burton Hall i Antoine Kesia-Mbe Mindua pratiti će prilikom posjeta nekoliko djelatnika s UN-ovog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kao i predstavnici tužiteljstva i Hadžićeve obrane
.
Podsjetimo, Hadžić je bio zadnji bjegunac od haške pravde, a tereti se za ubojstva i progone Hrvata i ostalih građana nesrpske nacionalnosti s pobunjenog područja Hrvatske.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao suizvršitelj.

Prema haškom tužiteljstvu taj udruženi zločinački poduhvat je započeo najkasnije 1.travnja 1991. i trajao barem do 31.prosinca 1995. Među pojedincima koji su sudjelovali u tom UZP-u nalazio se veliki broj srbijanskih dužnosnika kao što su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Radovan Stojčić zvani Badža, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Radmilo Bogdanović, Mihalj Kertes i Željko Ražnatović zvani Arkan.

Hadžić se tereti za zločine od 1991.godine do kraja 1993.godine do kada je predstavljao najvišu civilnu i političku vlast u SAO SBZS i RSK.

Haški suci obići će mjesta pogubljenja više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, kao što su Dalj, Dalj Planina, Erdut, Erdut Planina, Klisa, Lovas, Grabovac i Vukovar.
Posjet mjestima zločina od strane haških sudaca je uobičajena praksa prema pravilima Haškog suda (Pravilo 4), sve u cilju dobijanja utiska iz prve ruke.

Hadžiću se sudi kao zadnjem bjeguncu, od ukupno 161 osobe procesuirane na sudu, a trenutno je na suđenju pauza zbog spomenutog posjeta. Inače haško tužiteljstvo privodi svoj postupak kraju, nakon čega će uslijediti pauza i priprema za raspravu po Pravilu 98 bis, kojim je obrani dozvoljeno na polovici suđenja da zatraži oslobađanje od onih točaka optužnice za koje smatra da ih tužiteljstvo nije dokazalo.

Izvođenje dokaza obrane na zadnjem haškom suđenju očekuje se iduće godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG