Dostupni linkovi

Sudac Orie zatražio skraćivanje optužnice


Ratko Mladić u sudnici 25. kolovoza 2011
Ratko Mladić u sudnici 25. kolovoza 2011
Pred Haškim sudom u četvrtak se po treći put od prebacivanja u Haag pojavio bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Pretpretresni sudac Alphons Orie je najavio kako će strane u postupku obavještavati pred sudom svaki mjesec o napretku priprema u svrhu što bržeg započinjanja procesa, a u tu svrhu zatražio je i skraćivanje optužnice.

Optuženi Mladić je želio izvijestiti suca o svom zdravstvenom stanju, no to je učinjeno na sjednici zatvorenoj za javnost.

Različito od prijašnja dva puta kada se odbio izjasniti o optužbama te je čak izbačen iz sudnice, Mladić se na trećem pojavljivanju pred sudom ponašao znatno smirenije. Na pitanja predraspravnog suca Oriea, odgovarao je uljuđeno.

„G.Mladiću vidim da dodirujute Vaše slušalice. Je li me čujete na jeziku koji razumijete ili imate poteškoća da nas pratite“, upitao je na početku sudac.

„Gospodine sudija želim da stavim naočale. Izvinjavam se. Čujem Vas dobro“, odvratio je optuženi.

Mladić se sucu požalio na zdravstveno stanje na sjednici zatvorenoj za javnost, a na otvorenom dijelu moglo se saznati da je zatražio i da mu se ne stavljaju opasač i lisice na ruke tijekom transporta od pritvora do suda, vjerovatno zbog problema sa cirkulacijom.

Suđenje početi što prije

Sudac Orie je izjavio kako je to ušlo u sudski zapisnik te da će se o tome obavijestiti nadležne službe.

Sudac Alphons Orie
„G.Mladiću moram Vam objasniti jednu stvar. Osiguranje u samom sudu i u pritvorskoj jedinici je u nadležnosti Tajništva ovog međunarodnog suda. Međutim transport između pritvorske jedinice i suda je u nadležnosti lokalnih, nizozemskih vlasti. Ovo što ste upravo iznijeli mi ćemo prenijeti i jednima i drugima“, objasnio je sudac.

Sudac Orie je tijekom statusne konferencije naglasio kako očekuje od obiju strana u postupku, obrane i tužiteljstva, da surađuju na pripremi suđenja kako bi ono počelo u što kraćem roku. Pogotovo što se tiče objelodanjivanja velikog broja dokaznog materijala kojim raspolaže tužiteljstvo što je poznato iz sudskog procesa bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Njemu se trenutno naime sudi za slične optužbe, a tužiteljstvo je pristalo skratiti optužnicu protiv njega izbacivši određene incidente i općine gdje su se dogodili sporni zločini - kako bi se suđenje što prije završilo.

Sudac Orie je zatražio da se isto napravi i s optužnicom protiv Mladića, odnosno da se ona dodatno skrati.

„Dakle tri općine su bile uklonjene iz točke tri optužnice u slučaju Karadžić koja se bavi progonom. Mislim da se radi o općinama Bosanska Krupa, Kalinovik i Kotor Varoš. Ove općine koje su izbačene iz optužnice Karadžić su i dalje u ovom predmetu. Mi očekujemo da se tužiteljstvo izjasni zašto je ovo sve ostalo i dalje u optužnici Mladić“, zatražio je sudac.



Sljedeća statusna konferencija u postupku za genocid i ostale ratne zločine u Bosni i Hercegovini između 1992.i 1995.godine održati će se 6.listopada ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG