Dostupni linkovi

Beograd oprezno reagovao na hladan tuš iz Haga


Glavni haški tužilac Serž Bramerc i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u Beogradu, 15. decembra 2009
Glavni haški tužilac Serž Bramerc i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u Beogradu, 15. decembra 2009
Najviši zvaničnici u Beogradu ponovili su da se za haškim optuženikom Ratkom Mladićem neprestano traga, i da je njegovo hapšenje državni posao broj jedan, reagujući na primedbe glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca koje se odnose na saradnju Srbije sa sudom u Hagu. Kako dosadašnji napori vlasti nisu dali rezultate, analitičari procenjuju da nadležni u Hagu upućuju na to da bi trebalo promeniti način potrage.

Ocenu da nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i da vlasti u Beogradu moraju učiniti više, Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, dopunio je i objašnjenjem da su problemi ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju, kao i neophodnost više resursa i profesionalizma.

Na ovo su zvaničnici u Beogradu reagovali poznatim stavom da postoji puna politička volja za uspešan završetak saradnje sa Hagom. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je za naš program da će nadležni organi sve primedbe, ukoliko ih ima, uvažiti i sprovesti.

“Kada je reč o potrazi za haškim optuženicima, mislim da su se svi oni koji su boravili u Srbiji uverili da smo primenili čak i savete i iskustva onih koji su u te svrhe ovde i dolazili. MUP je više puta proveravao sve lokacije i informacije koje su javljane, pa i od stranih obaveštajnih službi. Na žalost, uvek se pokazalo da su to bile pogrešne informacije", kaže Dačić.

Međutim, poslednja izjava Bramerca doslovce glase: "Mi nismo u potpunosti zadovoljni kako su naše preporuke primenjene. U Srbiji postoji jaz između izražene političke spremnosti, toka same potrage i onoga što je neophodno učiniti da bi ona bila uspešna".

Ljubodrag Stojadinović, vojno politički komentator, kaže za naš radio da ovo znači opravdanu promenu taktike glavnog tužioca Serža Bramerca.

“Ova ocena je jeoš jedan pokušaj da se dodatnim pritiskom dovede do toga da Ratko Mladić bude priveden Hagu. Jer smatra se da vlast u slučaju kada nije pritisnuta ne preduzima dovoljno. Bramerc pre svega govori o rigidnosti istrage. Svakako da postoji mnogo razloga za promenu dinamike istrage, ljudi koji na tome rade, i načinu distribuiranja kljucnih informacija, i za promenu same strategije. Ako nešto ne daje rezultate 12, 13 ili 15 godina, onda se mora promeniti način na koji se to radi", smatra Stojadinović.

U novembru autentična ocena

Bruno Vekarić, zamenik tužioca Srbije za ratne zločine, rekao je da se poslednja ocena Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Hagom ne odnosi na trenutno stanje već na junski izveštaj, i da te primedbe nisu predmet sledećeg izveštaja glavnog tužioca.

“Svi nalozi koji stižu iz Haškog tribunala ovde se ispunjavaju, i sa tog aspekta postoji potpuna saradnja. Haški tužilac svoj izveštaj daje u novembru i to će biti jedina moguća autentična slika saradnje Srbije sa Haškim tribunalom", tvrdi Vekarić.

Apel Serža Bramerca na Evropu da pojača pritisak na Beograd na ovdašnje zvaničnike došao je kao hladan tuš, jer je stigao taman kada je Brisel ohrabrujuće najavio da bi uskoro mogla da se razmatra kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Ovog puta primetno je da su na primedbe iz Haga nadležni u Beogradu reagovali vrlo pažljivo, kao što je to učinio Ivica Dačić, rekavši da će Bramerc u narednom periodu posetiti Beograd i da će tom prilikom moći da se uveri da je saradnja na visokom nivou.

“Kada je reč o izjavama tužioca Bramerca, svaka njegova reč se meri jer se po njegovim rečima po nekada odredjuju dalji koraci naših evropskih partnera i uopšte međunarodne zajednice. Zato ću i ja biti oprezan u komentaru. U svakom slučaju, žalim da kažem da će Srbija maksimalno moguće preduzimati sve mere koje bi trebalo da pokažu našu punu saradnju sa Haškim tribunalom", kaže Dačić.

U haškom Tužilaštvu navode da su se zamerke sa te strane i do sada čule, i da tajming njihovog ponavljanja nema veze sa evropskim integracijama Srbije. Frederik Svinen, specijalni savetnik Serža Bramerca, rekao je da je glavni tužilac istakao ono što Srbija mora da učini – a to je da uhapsi preostale begunce.

Ljubodrag Stojadinović, koji je kao nekadašnji pukovnik Vojske Jugoslavije imao brojne službene i privatne susrete sa Ratkom Mladićem, kaže da se ni u ovom trenutku ne može prognozirati da li će i kada biti uhapšen najtraženiji haški optuženik:

“Ja ne verujem u dobrovoljnu predaju Ratka Mladića, ali ne verujem ni da će biti uhvaćen poput Radovana Karadžića. Ali je sigurno da se i takva vrsta bekstva, ta moderna hajdučija, ma koliko dugo trajala mora u jednom trenutku završiti. Mislim da svi čekaju da se to završi takozvanim prirodnim putem, odnosno prirodnom smrću Ratka Mladića koja će biti dokazana. i da na taj način i međunarodna zajednica sa sebe skine pritisak, i da Srbija skine sa sebe pritisak koji se tiče nesposobnosti da završi taj posao. Svi misle da bi na taj način bilo najmanje potresa za sve strane", smatra Stojadinović.

Puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića su, pored ostalih obaveza, ključni za dalji proces evropskih integracija Srbije.
XS
SM
MD
LG