Dostupni linkovi

Hiljade zvona: London spreman za Olimpijadu


Pripreme za početak Olimpijade
Pripreme za početak Olimpijade
Big Ben, jedan od simbola Londona odzvonio je u petak ujutro 40 puta kako bi označio prvi dan Olimpijskih igara, čije je svečano otvaranje zakazano za petak uveče, u 8 sati i 12 minuta ( 21:12 po srednjoevropskom vremenu).

Zvonila su i zvona Vestminsterske katedrale, baš kao i hiljade zvona širom Velike Britanije.

Svečanost otvaranja nazvana je "Otok čuda", a da Igre mogu početi saopštiće kraljica Elizabeta II, lično, uz zvuke 27 tona teškog zvona starog 442 godine.

Na stadionu u istočnom Londonu biće prisutno 62 000 gledalaca, a uz TV ekrane širom svijeta još najmanje milijardu ljudi.

U svečanost, koju je režirao Danny Boyle, uloženo je 36 miliona eura. Ceremonija je sa prvobitnih tri i po sata skraćena na tri, kako bi se desetine hiljada gledalaca moglo vratiti svojim kućama javnim prijevozom.



Ovogodišnje Igre održaće se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu i na pojedinim mjestima van grada, uz učešće 10.490 takmičara iz 204 zemlje.

Programom su predviđena nadmetanja u 26 olimpijskih sportova, odnosno 29 disciplina.

Baklja, kojom će biti zapaljen olimpijski plamen što će označiti početak Igara, na putu od Olimpije u Grčkoj do stadiona u Stratfordu u Londonu prešla je 12.875 kilometara.

Najveća tajna ostaje odgovor na pitanje, ko i kako će upaliti plamen. Za favorite dugo važe čuveni britanski veslač i osvajač pet zlatnih olimpijskih odličija Steve Redgrave, te nogometna zvijezda David Beckham.

Olimpijske igre će osiguravati 20.000 ljudi, od čega će čak 16.000 biti profesionalni vojnici. O sigurnosti učesnika brinuće i 3.000 volontera kao i regularna policija.

Domaćin Olimpijskih igara s optimizmom dočekuje početak takmičenja, nadajući se osvajanju najvećeg broja medalja u svojoj istoriji. London, grad domaćin ove godine je postao i prvi grad u kojem će se Igre održati tri puta. Prethodno je bio domaćin 1908. i 1948.

Igre, koje će trajati od 27. jula do 12. augusta, zajedno su organizovali Olimpijski komitet Velike Britanije i Međunarodni Olimpijski komitet.
XS
SM
MD
LG