Dostupni linkovi

Hill u Banjaluci: Dodik može blokirati pojedine stvari


Nicholas Hill
Nicholas Hill

Tokom svoje dvodnevne posjete Banjaluci otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill razgovarao je s predstavnicima entitetske vlasti i političkim strankama o trenutnoj političkoj situaciji i mogućnostima formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Prioritet je Američke ambasade da se što prije formira stabilna vlast koja bi bila fokusirana na poboljšanje ekonomske situacije, izjavio je Hill.

Formiranje vlasti, kako u entitetima tako i na državnom nivou u Bosni i Hercegovini Američka ambasada pažljivo prati. Osim ocjene da je situacija u Republici Srpskoj zanimljiva jer nema nijedne dominantne političke stranke, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hill, izjavio je da je prioritet u BiH da se što prije forimraju stabilne vlasti na svim nivoima.

„Nadamo se da će fokus političkih lidera u Bosni i Hercegovini biti poboljšanje ekonomske situacije i smanjenje stope nazaposlenosti“, kazao je Hill.

Na pitanje da li bi neulazak u vlast na državnom nivou Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata mogao dovesti do blokada reformskih procesa, Hill je odgovorio:

„Isuviše je rano da bilo šta kažem. Gospodin Dodik nekada kaže konstruktivne stvari, da će podržavati reformske procese, ponekad prijeti da će ih blokirati. Naravno, on može blokirati pojedine stvari, bilo da je u vlasti bilo da je izvan vlasti. Vidimo to na primjeru poljoprivrednika. To je takođe rezultat jedne od njegovih blokada, odnosno nemogućnosti da se formiraju agencije i institucije koje bi radile na tome da se poboljša situacija sa izvozom njihovih proizvoda.“

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH pozdravio je i napore koje Bosna i Hercegovina čini u borbi protiv međunarodnog terorizma, najavivši i da će novoimenovana ambasadorica u BiH Maureen Elizabeth Comrack preuzeti dužnost u januaru.

XS
SM
MD
LG