Dostupni linkovi

Hoće li advokat Rodić biti novi državni tužilac?


Goran Rodić
Goran Rodić
Tužilaštvo u Crnoj Gori je već godinu dana u v.d. stanju zbog čega se sa mnogih adresa poručuje da, zbog efikasnosti u procesuiranju krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije, treba hitno postići dogovor o državnom tužiocu.

To je između ostalog poručeno i iz Evropske unije, a jedini kandidat oko kojeg će se poslanici izjašnjavati je advokat Goran Rodić.

Da bi jedini kandidat za Vrhovnog državnog tužioca, podgorički advokat Goran Rodić bio izabran na tu funkciju, potrebno je da ga u parlamentu podrži tropetinska većina odnosno 49 poslanika. Da li će do toga doći tri dana pred glasanje u Skupštini Crne Gore je još uvjek nepoznato jer će između ostalog glasanje biti tajno.

To znači da bi Rodića za državnog tužioca morale da podrže partije opozicije i dio stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Prethodnih dana nije bilo tonova koji bi sugerisali da postoji saglasnost oko ovog pitanja.

Jedino su se mogli čuti apeli od strane zvaničnika Evropske unije da parlament treba da što prije postigne dogovor u vezi državnog tužioca. Osim Petera Stana, portparola komesara za proširenje, i Mitja Drobnič, šef delegacije Unije u Podgorici, je ukazao na važnost izbora državnog tužioca.

"Zaista se nadamo da će i taj zadatak što prije biti izvršen jer sjetimo se da je cilj poboljšanje bilansa istraga i sudskih procesa", poručio je Drobnič.

I potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković je u prisustvu Drobniča iskazao važnost okončanja izbora vrhovnog državnog tužioca:

"Skupština treba u najkraćem roku da izabere VDTa .Svako odugovlačenje ne doprinosi stabilizaciji ni tog važnog državnog organa ni ostvarivanju njegove važne funkcije", naglasio je Marković.

Crnogorsko državno tužilaštvo se već godinu dana nalazi u v.d. stanju. Za to vrijeme veliki broj subjekata u Crnoj Gori i međunarodnoj zajednici je konstatovalo da je državno tužilaštvo jedna od najslabijih karika u lancu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tokom dosadašnje procedure izbora vrhovnog državnog tužioca bila su četiri kandidata, od kojih je advokat Goran Rodić dobio najviše glasova, ali nedovoljno da bi bio izabran, zbog čega se očekuje novi krug glasanja u ponedjeljak. U međuvremenu gostujući na televiziji Vijesti, Goran Rodić ovako odgovorio na pitanje da li bi poveo postupak protiv aktuelnog premijera Mila Đukanovića ili lidera opozicije Miodraga Lekića:

"Gospodin Đukanović i gospodin Lekić propagiraju zakoniti princip koji je propisan zakonom – da smo svi jednaki pred zakonom. I u čemu bi onda tu trebalo da bude problem?I ja bih odgovarao pred zakonom kao i svi drugi."

Siva politička ekonomija

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije najavljuje da će podržati Rodića, međutim, neizvjesno je da li će biti izabran.

"Prema stavovima koji su sada poznati da će kompletna parlamentarna opozicija glasati za njega , da se to očekuje i od SDPa .Tu će biti pitanje da će eventualno nedostajati nekoliko glasova, takođe je pitanje i da li će klubovi poslanika manjinskih stranaka, prije svih klub poslanika Bošnjačke stranke, podržati gospodina Rodića i kako će se DPS definitivno oko toga odnijeti", navodi Kaluđerović.

Miodrag Vuković iz DPS-a optužuje druge političke partije za izostanak izbora vrhovnog državnog tužioca, konstatujući da su kalkulisali zbog čega tužilac nije izabran prije nekoliko mjeseci. Na pitanje kako čita poziv iz Evrope da se što prije postigne dogovor u vezi sa vrhovnim državnim tužilaštvom, Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista kaže:

"Nama su evropski zvaničnici rekli da se to mora uraditi u što kraćem roku. Dakle, nijesu rekli u poneđeljak. Mi ćemo sve uraditi što je do nas da u skladu sa Ustavom i svim procedurama predviđenim za izbor vrhovnog državnog tužioca doprinesemo da se to završi. Ali ako se to ne desi možemo doći do onoga što je licemjerje. Znate, oni koji najviše grakću oko toga mogu da urade nešto drugo, nešto ispod žita. To vam je siva politička ekonomija."

U slučaju izostanka izbora tužioca u ponedjeljak, kreće se u novi krug procedure kandidovanja, razmatranja, odlučivanja na nekoliko nivoa i to bi predstavljao novi gubitak vremena, kaže Kaluđerović:

"Crnoj Gori je nasušno potrebno da ima izabranog vrhovnog državnog tužioca kao osobu koja ima legitimitet najmanje tri petine poslanika Skupštine Crne Gore", podsjeća Kaluđerović.

Miodrag Vuković iznosi mogućnost da se na naredni oglas niko ne javi za državnog tužioca:

"Znam da će se malo koji Crnogorac odlučiti da se ovakvom parlamentu, ovakvoj političkoj strukturi i ovakvim kombinatorcima prepusti, da prepusti sebe i svoju biografiju da je razvlače i ulaze u privatnost i u ličnu biografiju", smatra Vuković.
XS
SM
MD
LG