Dostupni linkovi

Hoće li suđenje za ubistvo Ćuruvije otkriti i nalogodavce


Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija

Povodom 16 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da slučaj Ćuruvija ne sme biti zaključen pre nego što se u sudskom procesu konačno ne utvrdi ko je naredio, izvršio i koji su bili motivi za ubistvo.

Okončanje tog sudskog procesa nije samo mogućnost da se zatvori jedno od "najmračnijih poglavlja" novije istorije, već je važno za budućnost novinarstva u Srbiji, navodi se u saopštenju i podseća da su u 2014. godini prijavljena 22 napada na novinare.

"Zato celokupna javnost mora glasnije i složnije nego ikad da traži punu istinu o ubistvima novinara i napadima na novinare, kazne za nalogodavce i izvršioce i potpunu bezbednost svih koji se bave novinarskim poslom u Srbiji", apeluje se u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Takodje se zahteva da se rad Komisije za istraživanje ubistava novinara nastavi dok ne budu podignute optužnice i pokrenuti postupci u kojima će se saznati ko je i po čijem nalogu ubio Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara prošle godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom od pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpa u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim.

Datum početka sudjenja biće poznat nakon pripremnog ročišta zakazanog za 16. i 17. april.

Polaganjem venaca ispred spomen-obeležja na mestu gde je ubijen pre 16 godina, predstavnici novinarskih udruženja Srbije odaće u subotu počast novinaru i vlasniku “Dnevnog telegrafa” Slavku Ćuruviji.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović za RSE kaže da se nada da se sudjenje optuženima neće završiti samo imenima ubica nego i imenima nalogodavaca.

“Mi se iskreno nadamo da je podizanje optužnice u ovom slučaju samo početni korak do otkrivanja konačne istine, a ta konačna istina, iskreno želim da verujem, nije samo istina o onima koji su povukli oroz, već, što je mnogo važnije, proces ubicama Slavka Ćuruvije treba da otkrije čitav jedan mehanizam koji je funkcionisao dugi niz godina, koji se svodi na to da su postojali otudjeni centri moći u državi koji su odlučivali o životima. Mislim da bi sudjenje postiglo puni efekat tek ako posluži kao mogućnost da se odnos države prema zločinima otkrije do najsitnijih detalja. Da li će se u tome uspeti, ostaje da se vidi. Ja moram da priznam da nisam najsrećniji što se, barem prema onome što se zna u javnosti, ovaj slučaj zasniva na poznatim dokazima i eventualno novom svedočenju Milorada Ulemeka Legije jer se plašim se da to može biti teren za nove špekulacije. Ali, da ne prejudiciramo. Dakle, svi sa velikom radoznalošću očekujemo šta će se čuti na sudjenju i osnovna naša nada je da dobijemo ne samo imena ubica nego i imena nalogodavaca”, kaže Vukašin Obradović.

XS
SM
MD
LG