Dostupni linkovi

Hong Kong: Na ulicama nekoliko hiljada demonstranata


Hong Kong, 1. februar 2015.
Hong Kong, 1. februar 2015.

Aktivisti navode da je oko 13.000 demonstranata u nedjelju izašlo na ulice Hong Konga tražeći demokratiju i "istinsko i potpuno pravo glasa", što je njihovo prvo veće okupljanje od masovnih protesta održanih krajem prošle godine.

Policija, koja javlja da se okupilo upola manje demonstranata, čuvala je centralne dijelove grada u nadi da se izbjegne repriza protesta tokom kojih su glavne ulice Hong Konga bile blokirane čitava dva i po mjeseca, prenosi Reuters.

Organizatori protesta su saopštili da se drže ranijih zahtjeva za potpunom demokratijom u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, ali su istakli da će ova šetnja biti mirna i da neće pokušati da blokiraju nijedan trg niti ulicu.

"Želimo da vladi bude jasno da želimo istinsko i potpuno pravo glasa", rekla je jedna od organizatora protesta Daisy Chan.

Neki demonstranti strahovali su da bi kasnije tokom dana mogli da se nađu na meti antidemokratskih grupa, pa su se neki osigurali štitovima.

Mnogi demonstranti nosili su žute kišobrane, što je bio simbol prošlogodišnjih protesta pošto su ih tada demonstranti koristili da bi se odbranili od biber-spreja kojim ih je zasipala policija.

Hong Kong se 1997. vratio pod kinesku vlast i uživao je velike slobode u okviru dogovora "jedna zemlja, dva sistema".

Zvanični Peking je dopustio održavanje izbora za sljedećeg upravnika Hong Konga, ali želi da ima pravo da prvo odobri kandidate.

XS
SM
MD
LG