Dostupni linkovi

Zašto je sporazum o prekidu vatre u Siriji slab


James Hooper
James Hooper

Direktor Političke grupe za međunarodno pravo i politiku, James Hooper, kaže u intervjuu za RSE da "jedan tako slab sporazum o Siriji, zbog tako slabe pozicije Sjedinjenih Država, šteti Kosovu kao savezniku SAD-a".

RSE: G. Hooper, vodeće zapadne sile dogovorile su prekid neprijatejstva kako bi pružili humanitarnu pomoć Siriji. Vi ste već neko vreme bili angažovani u pregovaračkom procesu sa umerenom opozicijom u Siriji. Koja je Vaša ocena ovog postignutog dogovora?


Hooper: Moja prva reakcija je ta da je ovaj sporazum slab, govori o prekidu vatre koji bi počeo nakon nedelju dana i govori o humanitarnoj pomoći u blokiranim gradovima u Siriji, to znači u oko 20 takvih gradova, koji se nalaze pod opsadom Asadovih snaga. Ti gradovi imaju očajničku potrebu da dobiju hranu, humanitarnu pomoć i lekove. Ali, postoji ozbiljna zabrinutost kod onih koji pružaju tu humanitarnu pomoć, da ovaj sporazum može dovesti do toga da se u toku ove nedelje dese mnoga ubistva.

Uz snažnu podrškom Rusije, Assadove snage su postigle neke uspehe tokom zadnje dve nedelje, a to slabi umerenu opoziciju. Ukoliko se razgovori nastave 25. februara, kako je predvideo posrednik UN-a, Stafan de Mistura, onda opozicija na te pregovore dolazi slabija nego što je bila pre par nedelja, zbog bombardovanja Rusije.

Tako da smatram da je ovo je jedan slab sporazum za opoziciju, ali jak za vladu i ide u njenu korist, ne predviđajući pritom nikakve kazne Rusiji i Asadovoj vladi, koji su prouzrokovali kolaps u procesu pregovora u Ženevi tokom prošle nedelje.

RSE: Sirijska vlada još uvek nije dala odgovor. Mislite da će pozdraviti sporazum?


Hooper: Velike su šanse da će sirijska vlada pozdraviti sporazum, ali pitanje je šta će uraditi u praksi. Verujem da će vlada delimično biti angažovana na njegovom sprovođenju, ali postoji opasnost da deklarativno prihvati sporazum, ali da ge tek delimično ispuni.

Rusija i Asad imaju isti pristup, sa njima treba pregovarati dva puta. Najpre, oni se trebaju ubediti da se slože sa uslovima jednog sporazuma, a onda se ponovo vode pregovori da se ubede da ono što je dogovoreno počne da se primenjuje.

Mislim da sporazum ide u njihovu korist i da neće zaustaviti ubistva. To je prekid neprijateljstva u celoj zemlji, iako je teško bilo šta sprovesti u celoj zemlji, i još je nejasno da li će borci iz opozicije prihvatiti taj sporazum.

RSE: Navodi se da će "prekid neprijateljstva" ukloniti delovanja protiv Islamske države Iraka i Levanta, protiv AL-Nusre i ostalih organizacija koje je UN označio militantnim. Kako će to funkcionisati na terenu?

Hooper: Rusija je rekla da će prekid neprijateljstva početi za nedelju dana, ali je rekla i da će nastaviti da napada i bombarduje "teroriste". Za mene su Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i ostale grupe koje su uz njih, militantne grupe, dok za Rusiju, kao i za Asada ekstremističkim grupama se smatraju i sve one umerene grupe, one koje ne podržavaju IDIL. I upravo su to te grupe, skoro sve, koje Rusija sada već duže vreme napada.

Dakle, Rusija tvrdi da će nastaviti da napada militante, što znači da ne postoji nikakvo obećanje Moskve da će prekinuti napade na umerenu opoziciju. Dodao bih još nešto. Ovaj sporazum je slab zato što su Sjedinjene Države slabe u svojim nastojanjima da spreče ubistva u Siriji i da postignu jedan ozbijan sporazum.

Kao zaključak, jedan slab sporazum o Siriji, zbog slabe pozicije SAD-a šteti Kosovu, kao savezniku SAD-a. To je sporazum koji ne ide u korist svih saveznika SAD-a i Zapadne Evrope. Dakle, oslabljena pozicija SAD-a i jača pozicija Rusije, svakako će uticati i na Kosovo.

XS
SM
MD
LG