Dostupni linkovi

Hrvatska: Smanjena stopa PDV-a za dnevne novine


Dnevna štampa
Dnevna štampa
Kako bi pomogao izdavačima, hrvatski Sabor izglasao je u petak smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za dnevne novine sa 10 na 5 posto, a jedan od kriterija je i da novine moraju imati više od 25.000 riječi. Hrvatsko novinarsko društvo pragmatično kažu - bolje išta nego ništa, a analitičari tvrde da novinari od te mjere kojom se pomaže izdavačima opet neće imati ništa.

Umjesto 10 posto, novinski nakladnici će na dnevne novine plaćati svega 5 posto PDV-a, ali samo ako njihove novine imaju više od 25.000 riječi autorskih tekstova. Tako će niži PDV imati „Jutarnji list“ ili „Večernji list“, ali ne i dnevnik malog formata „24 sata“ kojeg izdaje isti izdavač – „Styria“ – kao i „Večernji“.

Tiskani mediji su u tako lošoj situaciji da se mora podržati i ovakvu mjeru, stav je Hrvatskog novinarskog društva (HND).

„Stav HND-a je bio i ostaje da bi svim informativnim novinama – bez obzira jesu li tjedne, lokalne ili čak mjesečnici – trebao biti smanjen PDV. Sa druge strane, bolja je i ovakva odluka nego nikakva, jer stanje je toliko teško i ovu se mjeru apsolutno mora podržati, jer inače bismo mi kao novinarska profesija propali zajedno sa svojim vlasnicima“, kaže za RSE predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Medijski stručnjak Stjepan Malović slaže se u izjavi za naš radio s onima koji tvrde da je ovakav kriterij broja riječi ustavno upitan i segregirajući.

„Bojim se da novinari od svega toga neće imati ama baš nikakve koristi, da je to samo pogodovanje nakladnicima, odnosno – bolje rečeno – vlasnicima, i to ne svima! Kriterij je apsolutno nejasan. Ja ne znam kako se može pomoći novinarstvu – a mi želimo kvalitetno novinarstvo - tako da brojimo riječi?!? One su važne po sadržaju, a ne po količini“, kaže Malović.

Ucjenjivanje

Oko ovog kriterija će se sigurno i dalje lomiti koplja.

Na inzistiranje novinarskog društva u uvjete za sniženu stopu PDV-a stavljen je još jedan kriterij - obaveza donošenja statuta redakcije. Duka to pozdravlja.

„Nijedan veći hrvatski medij nema redakcijski statut i ovo je napokon nakon 9 godina da su sada poslodavci vrlo zainteresirani da se to zaključi. Dakle, to je apsolutno vrlo vrijedno i sada je na poslodavcima i na novinarima da u sljedećih dva – tri tjedna donesu što kvalitetnije redakcijske statute. To je u tom smislu dobro učinjeno“, kaže Duka.

Nasuprot Duki, Malović je i tu skeptičan.

„Isto tako, bojim se da od ovih statuta koji će na ovaj način biti izglasani – u situaciji kada se nakladnicima daje ovakav status – novinari neće imati velike koristi“, smatra Duka.

Inače, premijer Zoran Milanović je u četvrtak na sjednici Vlade kazao kako Vlada može i odustati od smanjenja stope PDV-a na dnevne novine, ako se dovede u pitanje kriterij od 25.000 riječi.

Na to je Boris Trupčević, jedan od dvojice direktora „Styrie“ za Hrvatsku, koja izdaje i „Večernji list“ kojem će biti smanjena stopa, ali i „24 sata“ kojem neće biti smanjena stopa, podnio ostavku na mjesto predsjednika Udruge novinskih izdavača, nazvavši Milanovićevu izjavu izravnom ucjenom i prijetnjom izdavačima. On je kazao kako je „potpuno jasno da se diskriminirajući zakon donosi zbog animoziteta predsjednika Vlade i njegovih suradnika prema dnevnim novinama 24sata, čime se i druge novine uzimaju kao taoci takve situacije".

Praksa sa stopom PDV-a na novine je različita u državama Europske unije – u Velikoj Britaniji novine ga uopće ne plaćaju, u 8 država plaćaju puni PDV, a u 18 država plaćaju smanjenu stopu - od 2,1 posto u Francuskoj do 15 posto u Češkoj.

Analizirajući hrvatsko rješenje, jedna je komentatorica napisala kako „različite zemlje imaju vrlo različitu logiku u toj istoj stvari. Ali ovako glupu“ – uzdahnula je – „izgleda nema nitko.“
XS
SM
MD
LG