Dostupni linkovi

Hrvatska: Osuda terorizma i solidarnost sa žrtvama


U Zagrebu se organiziraju dva prosvjeda protiv terorističkog napada na Charlie Hebdo, napad je osudio državni vrh, novinarska struka i nevladina scena. Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović posjetio je francusku veleposlanicu u Hrvatskoj i izrazio joj sućut.

Nakon hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića koji su oštro osudili teroristički napad na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo, i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je izraze sućuti predsjedniku Nacionalne skupštine Francuske Republike Claudeu Bartoloneu i predsjedniku Senata Francuske Republike Gérardu Larcheru.

U brzojavu sućuti, Leko piše kako je duboko zabrinut napadom te kako najoštrije osuđuje „taj uznemirujući napad na pravo na izražavanje mišljenja i na slobodu tiska, a time i na temelje svake demokratske države".

Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović najstrože je osudio teroristički napad u Parizu kao djelo pojedinaca koji zlorabe slobodu za nametanje neslobode i straha, a vjeru za opravdanje svojih akata nevjere.

Prema priopćenju Islamske zajednice, muftija je posjetio francusku veleposlanicu u Hrvatskoj Michele Boccoz, te joj izrazio sućut obiteljima poginulih i suosjećanje s patnjom s kojom se susreću građani Pariza i Francuske.

Prema istom izvoru, on je u razgovoru naglasio kako su sloboda mišljenja i medija te poštivanje ljudskog dostojanstva neupitne vrijednosti i nužni uvjeti napretka čovječanstva, koje treba uvijek i na svakom mjestu štititi i unapređivati.

„Sloboda je prirodna težnja svakoga čovjeka i zato je jača od straha“, rekao je Hasanović, izrazivši nadu da će francusko društvo kao i svijet u cjelini uspjeti izbjeći zamku poistovjećivanja islama i muslimana sa zlim pojedincima.

Oštru osudu terorističkog napada i solidarnost sa žrtvama izrazili su i Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor satiričkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND).

„Suvišno je i govoriti o tome koliko novinarstvo postaje opasna profesija u vremenu kad terorizam uzima sve više maha. Ovo je brutalan ubilački napad i na novinarske i medijske slobode. Dan koji će sigurno ostati upisan crnim slovima u povijest novinarstva i događaj čiji će eho sa svim posljedicama odzvanjati još godinama“, stoji među ostalim u priopćenju udruge hrvatskih novinara što ga potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Zbor satiričkih novinara HND-a najstrože je osudio teroristički napad u Parizu te je izrazio sućut obiteljima i prijateljima stradalih kolega novinara i karikaturista, ističući kako je „terorizam bolest za koju moderno društvo treba pronaći lijek“.

„Smatramo da je nedopustivo bilo kakvo relativiziranje ili čak opravdavanje ovakvog čina zbog povrede vjerskih osjećaja – jer to jednostavno nije tako. Terorizam nema religiju, terorizam nema nacionalnost, terorizam je bolest za koju moderno društvo treba pronaći lijek. Stradali kolege su bili svjesni opasnosti, primali su prijetnje, preživjeli su bombaški napad, ali nisu odustajali od svog uvjerenja da je sloboda govora nepovrediva. Upravo zbog toga, ova tragedija je stavila teret obveze svim satiričarima da nastave sa svojim radom, jer ukoliko i jedno satirično pero bude ugašeno zbog ovog čina, tek onda će to značiti pobjedu terorizma nad zdravim razumom“, stoji u njihovom priopćenju.

Očitovala se i ugledna nevladina udruga za ljudska prava, zagrebački Centar za mirovne studije. Kako kažu u izjavi, „ubojstva i napad na redakciju Charlie Hebdo napad su ne samo na slobodu izražavanja nego i slobodu čovjeka kao jednu od temeljnih demokratskih vrijednosti. Napad još jednom pokazuje koliko je svaki vjerski ekstremizam poguban za demokratske vrijednosti. Želimo vjerovati kako se francusko, ali i europsko društvo, nakon ove tragedije neće spuštati na razinu osvete i mržnje, već da ćemo na ovaj zločin zajedno odgovoriti puno moćnijim metodama: nenasiljem, uzajamnim poštovanjem i tolerenacijom. Najpogubnije je ako ovaj događaj rasplamsa rasizam i mržnju. Mržnja uvijek rađa novu mržnju i nasilje. Takav pristup neće nam dati odgovor na pitanje: kako je moguće da nam se desila ovakva tragedija i što moramo činiti da se tako nešto ne ponovi?“

U Zagrebu su najavljena dva skupa protiv napada na Charlie Hebdo.

Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma pozvala je na prosvjed protiv terorističkog napada na Charlie Hebdo, protiv nasilja i gušenja slobode medija na zagrebačkom Trgu Francuske revolucije u 1poslijepodnevnim satima,a svi su pozvani donijeti cvijeće, olovke, poruke podrške i sućuti.

Facebook inicijativa JeSuisCharlie – Zagreb pozvala je na okupljanje u četvrtak navečer na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjed protiv terorističkog napada i paljenje svijeća u počast ubijenima.

„Okupimo se šutke na Trgu bana Jelačića u mirnom prosvjedu protiv odvratnog terorističkog napada na srce europske i zapadne kulture, izrazimo solidarnost i sućut s građanima Francuske i Pariza, budimo ujedinjeni s cijelim svijetom! Ponesimo svijeće, cvijeće, hrvatske, europske i, ako netko ima, francuske zastave! Nakon okupljanja na Trgu prošetat cemo se do veleposlanstva Republike Francuske na Zrinjevcu, ostaviti cvijeće i zapaliti svijeće”, najavljuju organizatori mirnog prosvjeda.

XS
SM
MD
LG