Dostupni linkovi

Hrvatska pala na ljestvici slobode medija, HND nije začuđen ocjenom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hrvatska je u prošloj godini pala za pet mjesta na ljestvici slobode medija u svijetu, i nalazi se na 63. mjestu, kaže se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica.

U Hrvatskom novinarskom društvu (HND) nisu iznenađeni, a analitičari dodaju kako izvještaj nije primijetio čudan fenomen da pritisci na medije nisu dolazili od vlasti, nego od opozicije.

Hrvatsko novinarsko društvo nije iznenađeno padom Hrvatske na ljestvici medijskih sloboda Reportera bez granica za pet mjesta.

Saša Leković
Saša Leković

“Nisam iznenađen, zato što je ta ocjena u skladu sa svim onim o čemu čitavo vrijeme govori Hrvatsko novinarsko društvo. Naravno, za koliko mjesta će netko pasti ili se popeti na tim popisima ovisi isključivo o organizacijama koje ih prave. Dakle, ne vidim nikakav razlog čuđenju, a i argumentacija koja je dana za ovakav rezultat Hrvatske je također vrlo logična. Međutim, brine me da bi u ovoj godini pad mogao biti još daleko veći, kako je počela i kako se odvija ova prva nepuna četiri mjeseca”, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Reporteri bez granica kao glavne argumente za takvu ocjenu navode da su novinari koji se bave istraživanjem korupcije, ratnih zločina i organiziranog kriminala često predmet ponižavajućih kampanja.

Kleveta je kriminalizirana, a vrijeđanje Republike Hrvatske, njezine zastave, grba i himne kažnjivo je zatvorom. Već je tri godine sramoćenje kazneno djelo, a pred dve godine Slavica Lukić bila je prva novinarka koja je za to bila optužena, i to zato što je pisala da je farmaceutska kompanija “Medikol” u velikom dugu, usprkos velikim Vladinim potporama.

Slobodna novinarka i dobra poznavateljica stanja medijskih sloboda u nas Sanja Despot podsjeća za Radio Slobodna Evropa da odredbu o vrijeđanju grba i himne dio javnosti i desničarski portali koriste za obračun sa satirom, a na slučaju satirične pjesme Nikole Bajte “Lijepa naša haubico” objavljene u tjedniku srpske manjine “Novosti”, a koja parafrazira tekst hrvatske himne.

“Tu pjesmu oni sada pokušavaju podvesti pod vrijeđanje himne i državnih simbola. To je bio zapravo početak obračuna sa satirom u hrvatskim medijima, koji je nastavljen zabranom ‘Montiranog procesa’, satirične emisije koja je emitirana na državnoj televiziji, a koja je bila optužena za širenje govora mržnje i antisemitizam.”

Izvješće ne navodi da je sankcioniranje sramoćenja sredinom prošle godine bitno ublaženo.

O zakonskom tretiranju sramoćenja i slučaju novinarke Slavice Lukić njena odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić, koja podsjeća na snažnu javnu osudu kada je Slavica Lukić bila prvostupanjski proglašena krivom.

“To nam je zapravo pomoglo da izvršimo pritisak na Milanovićevu Vladu da popravi taj zakon, i on je popravljen. Ubačena je zakonska odredba koja omogućuje da se za kazneno djelo uvrede i teškog sramoćenja ne kažnjava ako je sporni sadržaj iznijet u obavljanju novinarskog posla i u javnom interesu.”

Nakon toga je ukinuta prvostupanjska osuđujuća presuda Slavici Lukić kojom je “Medikolu” trebala platiti 26.000 kuna (3.500 eura). Ponovljeno je prvostupanjsko suđenje na kojem je ona oslobođena, na što se “Medikol” žalio.

Sanja Despot dodaje i kako se u obrazloženju Reportera bez granica ne spominje – kako kaže – “čudan fenomen” da su pritisci na novinare, istraživačke novinare i kolumniste vršeni uglavnom od strane opozicijskog HDZ-a koji je tada tek pokušavao doći na vlast, a ne od strane tadašnje vlade lijevog centra.

Tako se novinaru “Novog lista” Borisu Paveliću prijetilo otkazom, a Borisu Dežuloviću je u “Slobodnoj Dalmaciji” otkazana suradnja.

XS
SM
MD
LG