Dostupni linkovi

Hrvatska ponuda Kini: Proizvodnja, infrastruktura, turizam


Luka Ploče, ilustrativna fotografija
Luka Ploče, ilustrativna fotografija

Hrvatska je u Beogradu kineskoj strani predstavila projekte za koje vjeruje da mogu biti od kineskog interesa. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je medijima i nedolazak premijera Zorana Milanovića u Beograd.

U kratkom razgovoru ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je s kineskim premijerom Li Keqiangom dogovorila suradnju na tri razine – jedna bi bila premještanje dijela kineske proizvodnje za tržište Europske unije u Hrvatsku, o čemu se već razgovara u Međimurju, podsjetivši da je kineski premijer u plenarnom dijelu izlaganja u Beogradu i spomenuo Hrvatsku kao mjesto za koje je Kina zainteresirana. U pitanju su poslovne zone za proizvodnju za tržište EU. Druga razina bili bi infrastrukturni projekti poput izgradnje dijela morske luke u Rijeci, izgradnje termoelektrane Osijek i zračnih luka na Krku i u Osijeku, kao i istraživanja nafte i plina na kopnu. Treća razina bila bi turizam, gdje po ocjeni hrvatske strane, postoji izniman prostor za kineska ulaganja i dolazak kineskih turista.

Kao što je poznato, hrvatski premijer Zoran Milanović nije došao na ovaj summit, zbog izostanka reakcije srbijanskih vlasti na ratnohuškače izjave Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja iz haškog zatvora. Ministrica Pusić kaže da su na službenoj večeri tenzije ublažene.

„Sve zemlje koje su ovdje prisutne - ali možda Hrvatska i Srbija u tom pogledu su baš zbog tih incidenata u zadnje vrijeme nekako najznačajnije – razumiju da je ta vrsta udara ratnohuškačke retorike iz prošlosti ne samo neprihvatljiva, nego i nevjerojatno štetna za mogućnosti koje nam se otvaraju. I s jedne strane ovdje razgovaramo o stvarima koje bi nam svima mogle povećati standard i poboljšati ekonomije, jer nikome baš nije lako, a s druge strane moramo se baviti ovakvom retorikom.“

Što se tiče infrastrukturnih projekata koji bi uključivali i druge države, energetski stručnjak Igor Dekanić za naš radio kaže kako bi Kinezima bio vrlo zanimljiv Trans-jadranski naftodovod – TAP – sa svojim sjevernim odvojkom – AP. Radi se o nafti iz Kaspijskog jezera koja bi preko Turske i Grčke stigla do Albanije, a onda bi južni krak išao do Italije, a sjeverni preko Crne Gore do Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Igor Dekanić
Igor Dekanić

„TAP i AP je infrastrukturni plinovod koji direktno osigurava drugi izvor plina za jug Europe – ne samo za Hrvatsku, nego i za Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. A ako bi Kinezi gradili industrijska postrojenja za proizvodnju koju bi odmah izvozili u Europsku uniju, onda im treba sigurna opskrba energijom tih postrojenja. A kako Kinezi sve gledaju na dugi rok, vjerojatno bi bili zainteresirani za jedan takav projekt.“

Prometni infrastrukturni projekti koji bi bili od šireg regionalnog, kao i kineskog interesa su željeznički pravac Rijeka – Karlovac – Sisak, osposobljavanje plovnog puta Savom na relaciji Sisak – Šamac i, što je najvažnije, kanal Dunav – Sava od Vukovara do Šamca, sugerira za naš radio donedavni predstojnik Zavoda za prometno planiranje Ivan Dadić.

„I na taj način bi Kina mogla dovoziti svoje proizvode i imati svoje interese u povezivanju Kine s Rijekom, jer mi ovim kanalom skraćujemo udaljenost nizvodno od Vukovara i nizvodno od Šamca za oko 420 kilometara. Sa druge strane, skraćujemo i put od Šamca prema Crnom moru za osamdesetak kilometara.“

Kao Kinezima potencijalno zanimljive projekte Dadić ističe i luku Zadar, koja ima veliki prostor za izgradnju logistike, i rekonstrukciju željezničke pruge Zagreb –Beograd, koja je pogotovo na dijelu Šid – Beograd kroz Srbiju jako zapuštena.

„Srbija je to neopravdano zapostavila, jer to može biti vrlo značajno za povezivanje i Ljubljane i Zagreba i Panonske nizine u cjelini u smjeru istok-zapad. To je europski značajan koridor X. Moglo bi biti jako zanimljivo, jer tu na neki način vežemo Europu sa Grčkom, Makedonijom i Bugarskom – sve je to jedan vrlo važan prostor.“

Hrvatska već ima jednu vrlo značajnu i veliku kinesku infrastrukturnu investiciju.U rujnu je potpisan ugovor između Luke Ploče i kineske kompanije CNBM International Engineering o izgradnji terminala za rasute terete. To jenajveća kineska investicija u Hrvatsku realizirana po modelu javno-privatnog partnerstva.

Kinezi će biti operatori terminala za što će plaćati koncesiju 45 godina, a uložit će i 30 milijuna eura u proizvodnjui ugradnju opreme na tom terminalu. Hrvatska strana ulaže 65milijuna eura u infrastrukturu uz povoljni kredit Svjetske banke. Godišnji kapacitet novog terminala bit će 4,6 milijuna tona u prvoj fazi gradnje, s mogućnošću uplovljavanja brodova do 180 tisuća tona nosivosti i s gazom do 19 metara.

XS
SM
MD
LG