Dostupni linkovi

Hrvatska se sjeća Srebrenice


Manifestacijama u više hrvatskih gradova obilježena je 19. obljetnica srebreničkog genocida.

Ne ponovilo se – poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatski sabor obilježio je obljetnicu srebreničkog genocida. Predsjednik Sabora Josip Leko sa govornice je osudio zločin i izrazio suosjećanje sa srebreničkim žrtvama i njihovim najbližima.

„Uvjeren sam da dijelim vaše stajalište i da možemo zavapiti – ne ponovilo se! Suosjećamo sa žrtvama Srebrenice i sa drugim nevinim žrtvama svih ratova u svijetu. Naravno, suosjećamo i sa bližnjima, pa i sa našom nacionalnom manjinom Bošnjacima.“

Time je Leko zahvalio zastupniku bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Nedžadu Hodžiću koji je u emotivnom obraćanju zastupnicima podsjetio na tragediju koja se pred 19 godina dogodila u Srebrenici, a iz koje niti Europa niti svijet nisu izvukli nikakvu pouku.

„Iako je svaka smrt osebujna tragedija, ne smijemo zaboraviti da su žrtve Srebrenice ubijene na posebno svirep način. U zaštićenoj zoni UN-a, u kojoj je holandski bataljon trebao garantirati sigurnost civilnog stanovništva, muškarci su odvojeni od žena, a potom pojedinačno ili grupno strijeljani ili na drugi način svirepo ubijeni – njih 8.372.“

Hrvatski sabor je još 2009. godine današnji dan proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a 2005. godine je u posebnoj izjavi o genocidu u Srebrenici osudio taj zločin i sve druge zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

U četvrtak navečer je središtem Splita – od Prokurativa, preko Marmontove, Ulice kralja Tomislava i Hrvojeve pa preko cijele Rive nazad do Prokurativa održan „Mimohod 8.372“ na spomen na žrtve Srebrenice. Organizirala ga je Koordinacija bošnjačkih organizacija Splita i županije, a pridružili su joj se brojni predstavnici nacionalnih manjina, braniteljske udruge, prijatelji, između ostalih i socijaldemokratski gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. „Naša dužnost i obveza je da se, u počast žrtvama, ali i budućim naraštajima sjetimo da se ista priča ne bi nikad više ponovila“, kazao je splitski gradonačelnik i dodao:

„Tu smo danas zajedno sa prijateljima, susjedima, sugrađanima da se prisjetimo nevino stradalih žrtava Srebrenice.“

U ime organizatora splitskog mimohoda Kadro Kulašin podsjetio je na broj ubijenih u Srebrenici, broj onih za kojima se i dalje traga i na one koje se danas ukopava.

„Strašne su sudbine tih ljudi što su sve propatili, i ovo je mali doprinos da suosjećamo s njima, da građani Splita i mi kao organizatori potičemo na suosjećanje i na razumijevanje te tragedije.“

U mimohodu je sudjelovalo stotinjak Splićana.

Od Vukovara do Srebrenice - preciznije od Ovčare do Potočara - trčali su hrvatski ultramaratonci. Jedan od njih, Elvir Rakipović, kaže:

„Svaki puta je sve teže kada čovjek dođe. Ja osobno znam što me ovdje čeka, odnosno koliki je broj žrtava. Teško je zadržati emocije, ni danas ih nisam uspio zadržati. Ali, tako čovjek i treba isprazniti, to je nagrada za sav naš trud koji smo uložili da bi dotrčali dovde od Vukovara.“

Komemoracija je pred koji dan održana i u Rijeci, na komemoraciji u Potočarima su izaslanstva brojnih hrvatskih gradova, ono sisačko vodi gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, a uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je i hrvatski oskarovac, nekadašnji logoraš iz Auschwitza i aktivist za ljudska prava Branko Lustig, koji je u Potočarima poručio da su Srebrenica i nacistički logori smrti – isto.

„Mjesto zločina je mjesto zločina, i tu nema nikakve razlike. Kada sam maloprije ovdje izišao iz automobila – podišla me jeza. Jer, nema razlike između dolaska u Birkenau, gdje su krematoriji, i ovog mjesta. Ovaj zločin koji je počinjen tu, u ovom pitomom krajoliku, u ničemu se ne razlikuje od velikog genocida koji je počinjen u logorima Auschwitza, Treblinke, Maidaneka i ostalih logora“, poručio je Lustig.

XS
SM
MD
LG