Dostupni linkovi

Anitkorupcijsko čišćenje u vrhu predstava za javnost?


Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančecc i predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac na konferenciji za novinare u listopadu 2009.. Foto: Enis Zebić
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančecc i predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac na konferenciji za novinare u listopadu 2009.. Foto: Enis Zebić
Prvi put u Hrvatskoj za korupciju je optužen visoki državni dužnosnik, donedavni potpredsjednik Vlade Damir Polančec, za kriminal u Podravci. Idući tjedan saborsko povjerenstvo ispituje i spornu privatizaciju INA-e, iskaz bi trebao dati i bivši premijer Ivo Sanader.

Otkrivena je i velika afera u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova - iz policijskog skladišta kraj Zagreba ukradeno i preprodano više od 500 pištolja. Je li Hvatska konačno razapela mrežu protiv korupcije, kako tvrdi premijerka Jadranka Kosor, ili je sve to i dalje, 'samo predstava za javnost' u što vjeruje većina analitičara.

Damir Polančec je dosad najviši hrvatski dužnosnik protiv kojeg je Ured za subijanje korupcije i organiziranog kriminala podigao optužnicu. Tereti ga se da je s bivšim predsjendikom Uprave Podravke, Darkom Marincom, i još 6 menadžera, počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti kako bi se dočepali većinskog vlasništva nad tom uspješnom hrvatskom tvrtkom, pri čemu su je oštetili najmanje za 400 milijuna kuna (više od 55 milijuna eura).

„Ovdje se radi o velikim i opsežnim operacijama preuzimanja najboljih hrvatskih kompanija (INA, Podravka) Ono što je pri tome jasno vidljivo jest da postoji čvrsta sprega između rukovodstava takvih velikih firmi koja su i postavljena po političkom ključu, dakle, između njih i političkog vrha, Vlade, u ovom slučaju čak potpredsjednika Vlade“
, ocjenjuje sveučilišni profesor i stručnjak za korupciju dr Josip Kregar.

Polančec je od proljetos već odležao četiri mjeseca u pritvoru zbog istrage o malverzacijama u Elektroprivredi, a u ponedjeljak će pred saborskim povjerenstvom svjedočiti i o spornoj privatizaciji INA-e.

O tome pod kojim uvjetima je hrvatska Industrija nafte prodana mađarskom MOL-u sigurno puno zna i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, i saborsko povjerenstvo je i njega pozvalo da svjedoči, ali još nije potvrdio svoj dolazak. Navodno je u Americi gdje je dobio posao na privatnom Sveučilištu Columbia u New Yorku, kao gostujući suradnik i šef tima za Jugoistočnu Europu.

Ivo Sanader, juli 2009
„Za sada gospodin Sanader podliježe samo političkoj odgovornosti, on je uostalom podnio ostavku i povukao se s funkcije, međutim i afera Podravka i kamioni i neke druge koje se otvaraju, a koje se tiču upravo financiranja političkog djelovanja Ive Sanadera, ukazuju na to da javnost očekuje da to bude istraženo do kraja. Ne želim stvarati nikakvu klimu progona, ali činjenica je da samo Sanaderovo nastojanje da bude što manje u zemlji i da bude što manje 'vidljiv' medijima, ukazuje na zastrašenost budućim koracima“, smatra Kregar.

Pakt o nenapadanju


Otvarajući u petak u Zagrebu međunarodnu konferenciju o pravosuđu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor ponovila je kako se borba protiv korupcije u Hrvatskoj neće zaustaviti, bez obzira na ime i prezime:

„Ovdje se radi o mreži koja je bačena na krupne, na sitne, ovakve i onakve ribe....Sve ribe koje se ulove su važne, mreža je razapeta i ta borba se nastavlja“, naglasila je premijerka.

Analitičari i oporbeni zastupnici premijerki baš ne vjeruju. Dragutin Lesar iz stranke Hrvatskih laburista tvrdi da je sve to 'samo grebanje po površini' i da bivši premijer Sanader može mirno predavati na američkom sveučilištu.
Nemoguće da je samo Damir Polančec bio čovjek koji kriv i odgovoran za sav kriminal koji se događao pod kapom Sanaderove vlade u kojoj su sjedili gotovo svi koji su i danas na čelnim funkcijama Vlade, ocjenjuje novinar Ivica Đikić.


„Naravno, jer kada bi se Sanadera procesuiralo to bi bio dokaz, pa i priznanje, da je cijelo vrijeme njegova predsjedanja Vladom i cijela Vlada bila korumpirana, a time i vladajući HDZ kojem je bio predsjednik. I naravno da se neće tako daleko ići i mislim da je taj pakt o nenapadanju dogovoren i sklopljen i dobro funkcionira, a sve ostalo je predstava za javnost“, smatra Lesar.

Novinar Novog Lista Ivica Đikić također misli da je riječ o farsi jer je, kaže, od svih krupnih riba o kojima premijerka govori, zasad u mreži samo Damir Polančec.

„Jednostavno je nemoguće da je samo potpredsjednik Vlade Damir Polančec bio čovjek koji kriv i odgovoran za sav kriminal koji se događao pod kapom te bivše Sanaderove vlade u kojoj su, usput rečeno, sjedili gotovo svi koji su i danas na čelnim funkcijama Vlade. Meni se zato čini da se radi o jednom 'marketinškom progonu' i da se u tom progonu, tzv. obračunu vlasti s kriminalom u svojim redovima, dobro pazi do koje će se razine ići i koga će se procesuirati, a koga ne, s obzirom na to što bi taj netko, koga bi se eventualno moglo procesuirati, a mislim na Sanadera, mogao reći i čiju bi sve odgovornost mogao otvoriti, pritisnut progonom“, kaže Đikić.

*****
Možda bi vas mogao zanimati i tekst Istraga o Hypo banci mogla bi trajati godinama
XS
SM
MD
LG