Dostupni linkovi

Novinari upozorili na jačanje političke cenzure


Fotografije uz tekst zoomzg
Fotografije uz tekst zoomzg
U povodu Medjunarodnog dana ljudskih prava u Zagrebu je protiv cenzure i za slobodu medija prosvjedovalo oko 200 novinara iz svih medijskih kuća. Hrvatskoj su Vladi uputili Deklaraciju u kojoj traže transparentnost vlasništva, bolji socijalni status novinara i značajniniji utjecaj na imenovanja i razrješenja urednika, a upozoreno je i na ponovno jačanje političke cenzure.

Cenzura je u Hrvatskoj Ustavom zabranjena ali se u hrvatskom novinarstvu ipak često provodi, a glavni cenzori su oglašivači, političari i vlasnici medija, upozorio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na prosvjednom skupu 'Stop Cenzuri-sloboda novinarima':

„Danas je Dan ljudskih prava, a pravo na informiranje je jedno glavnih ljudskih prava.“


Sve afere o korupciji i kriminalu u Hrvatskoj 'razvalili su' mediji, ne vlast, ne institucije, ističe novinarka Novog lista Sanja Modrić.

„Vlast je malo olabavila s pritiscima i cenzurom otkako se bivši premijer Ivo Sanader, što se mene tiče, srećom rastao s nama”
, kazala je Modrić, uz glasna odobravanja učesnika prosvjeda.
Novinare se sada tretira kao pse kojih se po kratkom postupku treba riješiti ili im natovariti duplo više posla za manju plaću


“Ali,vlast još ne pokazuje spremnost da se osigura da se u ovoj branši poštuju zakoni. Budući da su izdavačima presušile 'pipe' zbog kratkovidnih uredjivačkih politika opsjednutih isključivo ugadjanjem oglašivačima i basnoslovnim zaradama na marketingu koje su pomele kvalitetne sadržaje i uvele filozofiju 'šareno, bezbrižno i lascivno' te - otjerala publiku. Sada više nema ni reklame, ono što se još prodaje ide po diskontnim cijenama, a mač se slama na novinarima. Novinare se sada tretira kao pse kojih se po kratkom postupku treba riješiti ili im natovariti duplo više posla za manju plaću“
, navela je Modrić.

NOVINARIMA PRIVATNIH MEDIJA JE TEŽE

Na skupu je vidjeno najvise novinara s Hrvatske Radio Televizije, koji su nedavno i sami bili u prosvjedu. Denis Latin:

„Kao što znate, na HRTu je došlo do smjene glavnog ravnatelja i drugih ravnatelja u kući, a čekamo i smjenu glavne urednice programa, dakle ta naša inicijativa ipak je urodila plodom."
Dosad je postojala komercijalna cenzura, ona od velikih oglašivača i vlasnika, ali je zadnjih mjeseci ojačala i politička.


Njegov kolega Nikola Kristić manje je optimističan:

„Na Hrvatskoj radio televiziji su se dogodile promjene, potrebne kao suhoj zemlji kiša, al nisam baš siguran da još uvijek kročimo 'sunčanom stranom'. Kod svih tih novih imenovanja previše je kalkulacija, previše trgovine, a premalo transparentnosti.“

„Nama na HTV-u je ipak je lakše nego vama iz privatnih medija. Vas će zgaziti, a da to nećete ni primijetiti. Spasit ćete se jedino ako budete solidarni“, kaže Aleksandar Stanković.

Novinarima je potporu pružila i skupina studenata, a jedini političar kojeg smo uočili bio je nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar, simbolički stavljajući i sam crveni selotejp preko usta:

„Ako novinari nisu slobodni onda nisam ni ja! Dosad je postojala komercijalna cenzura, ona od velikih oglašivača i vlasnika, ali čini mi se da je zadnjih mjeseci, kad je u pitanju javni servis, televizija i radio -ojačala i politička.“
XS
SM
MD
LG