Dostupni linkovi

Hrvatski tim: bez osude Srbije Konvencija o genocidu nema smisla


Suđenje u Hagu, 20. ožukja 2014
Suđenje u Hagu, 20. ožukja 2014
U nizozemskom gradu Den Haagu počeo je drugi krug rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, ICJ-om, u slučaju međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije.

Novi krug argumenata prvo je počeo iznositi hrvatski pravni tim, odgovarajući na prošlotjednu argumentaciju srbijanskog. Među njima i britanski profesor Philippe Sands koji je pred sedamnaesteročlanim sudskim vijećem izjavio - kako zadnja praksa u međunarodnom pravu pokazuje – da brojka ubijenih nije relevantna za utvrđivanje genocida.

Sands je istaknuo da je pristup Međunarodnog suda pravde u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije u suđenju za genocid – bio prekonzervativan, kada se zaključilo 2007.godine da se on dogodio jedino u Srebrenici. Kako bi osporio tvrdnju srbijanskog tima – da se genocid nije mogao dogoditi u Vukovaru, ako se nije dogodio u Sarajevu gdje je ubijeno puno više ljudi, Sands je suce podsjetio na prvostupanjsku presudu generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru.

U njoj je na Haškom sudu za Jugoslaviju osuđen uz Srebrenicu, i za genocid u Žepi, enkalvi je gdje ubijeno samo troje, ali čelnih ljudi bošnjačke zajednice.

„Vijeće je navelo u slučaju ubojstva u Žepi, da iako je bilo malog obujma – bilo je dostatno da učini tri stvari – ukloni civilno stanovništvo, razori njihove domove i đamiju te ubije njihove najistaknutije vođe u zajednici“, citirao je presudu član hrvatskog tima, tvrdeći da će u slučaju da suci zadrže konzervativni pogled kao u slučaju Bosne i Hercegovine – Konvencija o genocidu izgubiti smisao i postati bespredmetna. Također je spomenuto da Konvenciju Srbija i dalje krši odbijajući pružiti informacije koje bi dovele do otkrivanja sudbine još oko 800 nestalih osoba hrvatske nacionalnosti.

Dokazi o ulozi Srbije u ratu nisu pobijeni

Britanski stručnjak za međunarodno kazneno pravo Keir Starmer ustvdio je potom kako srbijanski pravni tim nije osporio ni jedan od mnoštva dokaza o uništenju hrvatskih zajednica na pobunjenom području Hrvatske, poznatom kao tzv.Republika Srpska Krajina.

Pri tom je podsjetio na zaključke više haških presuda koje potvrđuju nalaze o udruženom zločinačkom poduhvatu srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića u stvaranju etnički čistih teritorija na pobunjenom području Hrvatske 1991.godine.

„Haški sud za Jugoslaviju je utvrdio da je vlada tzv.Republike Srpske Krajine dobijala značajnu financijsku, logističku i vojnu pomoć od Srbije. Suradnja Jugoslavenske narodne armije i oružanih snaga Krajine je bila rasprostranjena. I uključivala je glavne vojne akcije u brojnim gradovima i mjestima, tijekom kojih su ubijeni brojni hrvatski nenaoružani civili“, istaknuo je Starmer, citirajući više dijelova presuda oficiru JNA Miletu Mrkšiću te predsjedniku tzv.SR Krajine Milanu Martiću.

Nakon što hrvatski tim dovrši svoje izlaganje, u petak će s drugim krugom argumentacije krenuti srbijanski pravni tim koji tereti državu Hrvatsku za genocid nad stanovništvom srpske nacionalnosti 1995.godine prilikom akcije Oluja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG