Dostupni linkovi

Hrvatski tim: Vukovar se nikad nije oporavio


Srbija i Hrvatska pred Sudom pravde u Hagu
Srbija i Hrvatska pred Sudom pravde u Hagu
Treći dan argumentacije u slučaju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) hrvatski tim je opisao nekoliko oglednih primjera zauzimanja mjesta od strane Jugoslavenske narodne armije, JNA i ostalih srpskih snaga 1991.godine, između ostalih i Vukovara.

Pri tome je posebno istaknuta uloga JNA u genocidu 1991.godine na jednoj trećini zauzete Hrvatske – u ubijanju, silovanju, mučenju, protjerivanju i uništavanju imovine na području samoproglašene tzv.Republika Srpska Krajina.

Počelo je s barikadama, a završilo s ubijanjem i zatočeničkim objektima za mučenje.“, istaknuo je Keier Starmer, britanski pravni stručnjak na području međunarodnog i kaznenog prava.

Starmer je opisao tromjesečnu opsadu Vukovara, prekomjerno razaranje grada, kao i užasne zločine koji su se dogodili nakon što su ga zauzele srpske snage. Posebno pogubljenje preko 200 zarobljenika na farmi Ovčara, odvedenih prethodno iz vukovarske bolnice, kao i masovno ubijanje i zlostavljanje civila u skladištu tvrtke Velepromet, među kojima su bili žene i djeca.

„JNA je upravljala svime.“, naveo je član hrvatskog pravnog tima pokazujući snimke majora JNA Veselina Šljivančanina kako se dere na predstavnika Međunarodnog crvenog križa, zabranjujući mu prilaz bolnici iz koje su u vojnim kamionima odvođeni zarobljenici hrvatske nacionalnosti.

Prikazane su i snimke dobrovoljaca kako marširaju kroz grad u studenom 1991.godine pjevajući – Slobodane šalji nam salate bit' će mesa klat' ćemo Hrvate.

VIDEO LINK: Dio snimaka iz Vukovara prikazanih u sudnici


Odsjecanje glava, silovanja i masovna streljanja

Starmer je postavio retoričko pitanje prilikom argumentacije – zašto srpske snage nisu jednostavno protjerale Vukovarce već su ih izložili zlostavljanju, ubijanju i zatočavanju u logore. „Namjera je bila terorizirati stanovništvo i lišiti ga digniteta.“, naveo je potom odgovor spominjući kako je odnos hrvatskih i srpskih snaga u Vukovaru bio 1:9, spomenuvši da se masivnim snagama predvođenim JNA suprotstavilo najviše 1700 branitelja.

Odvjetnik je nabrojio nekoliko izjava svjedoka o klanju zarobljenika u Veleprometu, masovnom ubijanju i silovanju, čak i pred očima zatočene djece.

„Vukovar se nikad nije oporavio. Raseljavanje Hrvata je bilo zauvijek, sudeći prema malom broju Vukovaraca koji su se vratili u svoj grad.“, poručeno je tijekom izlaganja u kojem je navedeno kako je do kraja 1992.godine istočna Slavonija potpuno očišćena od građana hrvatske nacionalnosti. Oni su prije rata činili udio od 70 posto od 600 tisuća stanovnika, među kojima je 17 posto bio udio građana srpske nacionalnosti.

Masovne grobnice još se uvijek otkrivaju, poput one u mjestu Sotin prošle godine.

U Vukovaru genocid kao i u drugim mjestima

Osim podužeg izlaganja o opsadi Vukovara i zločinima koji su uslijedili nakon ulaska srpskih snaga u grad, hrvatski tim je opisao i nekoliko napada na druga mjesta u Hrvatskoj prema identičnom obrascu.

Mjesto bi se opkolilo, uslijedilo bi granatiranje te nakon toga ulazak srpskih snaga koje bi ubile dio te protjerale ostale mještane hrvatske nacionalnosti.

Babska, Tovarnik, Saborsko, Škabrnja, Aljmaš, Bogdanovci...izdvojeni su kao primjeri razorenih mjesta diljem Hrvatske čiji su stanovnici dijelom ubijeni, a dijelom protjerani.

Spomenute su i riječi oficira JNA Ratka Mladića (zapovjednika Kninskog korpusa JNA) koji je u svoj ratni dnevnik zabilježio 1991.godine – kako je zadatak JNA bombardirati Nadin i Škabrnju te ih izbrisati, što prema hrvatskom timu pokazuje također predumišljaj genocidne namjere.

„Srbija nosi zakonodavnu odgovornost za sve ovo, što će se sutra posebno obraditi.“, poručeno je na kraju argumentacije u srijedu. Također i da će se u četvrtak posebna pažnja hrvatskog tima usmjeriti na dokazivanje genocidne namjere (actus reus).

Podsjetimo, u svojoj protutužbi Srbija tereti pak državu Hrvatsku za genocid nad građanima srpske nacionalnosti prilikom akcije Oluja 1995.godine, kojom je oslobođen veći dio zauzetog teritorija.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG