Dostupni linkovi

I dalje kritično u poplavljenim selima oko Kladova


Tekija pod zemljom, muljem i deblima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Tekija pod zemljom, muljem i deblima

U najugroženijim selima u okolini Kladova, voda se još uvek ne povlači, a stanovništvo se bori sa stihijom koja ih je pogodila pre četiri dana.

U poplavljenom području nalazi se još oko 2.500 ljudi kojima se hrana i voda dostavljaju vodenim, vazdušnim i kopnenim putevima.

U selu Grabovica u kome je uključeno 20 crpnih pumpi nivo vode se ne spušta, a u delu sela formirano je jezero dubine 10 metara.

Stevan Todorović, predsednik Mesne zajednice Grabovica, kaže za Radio Slobodna Evropa da su stanovništvu tog sela najpotrebniji hrana i voda, ali i ostale stvari koje se svakodnevno upotrebljavaju.

“Stanovništvu su najpotrebniji flaširana voda, konzervirana hrana, hleb, hrana za bebe i bebi oprema kao i sredstva za higijenu i gumene čizme”, kaže Todorović.

U ovom mestu ni četiri dana posle naleta razorne bujice sa Miroča, koja je u delu sela formirala jezero dubine oko 10 metara, nivo vode se ne smanjuje uprkos danonoćnom radu velikog broja pumpi.

“Vodostaj u selu je na istom nivou iako na crpljenju vode radi dvadesetak pumpi zbog čega će danas biti uključena još jedna jača pumpa”, kaže naš sagovornik, navodeći da je prosečan nivo vode i dalje iznad jednog metra i da se hrana, voda i sredstva za higijenu za oko 650 ugroženih stanovnika uglavnom doprema čamcima.

“Više od polovine sela je pod vodom, odnosno oko 200 domaćinstava od 350 koliko ih ima. U selu je ostalo oko 650 ljudi, a među njima i šet stranih državljana iz Rumunije koje pokušavama da prebacimo u Kladovo da bi mogli da odu kući", kaže Todorović.

Ljubiša Stojković, član Štaba za vanredne situacije, kaže da pored Grabovice u okolini Kladova ima još nekoliko potpoljenih sela sa ukupno 2.500 stanovnika.

Njima se svakodnevno voda za piće, namirnice i ostali artikli, zbog uništenih puteva dostavlajaju uglavnom brodovima sa Dunava i helikopterima.

“Pored Grabovice, ugrožena su i sela Ljubičevac, Neresnica, Velika Kamenica i Reka. Selo Reka je i dalje potpuno odsečena, bez ikakvog pristupa pa smo juče tamo helikopterima doturali hranu i vodu za piće, a u Ljubičevac i Neresnicu smo to činili brodom preko Dunava, dodajućči da su se do Grabovice i Kamenice probijala teška vojna vozila sa hranom i vodom za piće“, kaže Stojković.

XS
SM
MD
LG