Dostupni linkovi

Drama u rudniku Strmosten: I dalje traje potraga za zatrpanim rudarom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od 150 spasilaca već treći dan neprekidno kopa ugalj, jalovinu i kamenje u jami Strmosten kako bi došli do zatrpanog rudara Željka Miletića, ali za sada svi njihovi napori ostaju bez uspeha.

Do sada je iz urušenih rudarskih hodnika izbačeno oko 600 kubika obrušenog materijala, a u akciju spašavanja bili su uključeni i pripadnici Centra za vanredne situacije sa detektorima za metal, međutim zatrpani rudar je ostao van domašaja.

Vladan Milošević, direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja, kaže za Radio Slobodna Evropa, da se akcija nastavlja bez prekida, uprkos novim odronima u rudarskim hodnicima.

“S obzirom da je došlo do novog obrušavanja i odronjavanja, moraćemo sistemomom podgrade da obezbedimo ovaj deo koji smo raščistili kako bi mogli da napredujemo dalje. Podgrađivanjem dela, koji već trpi ozbiljne pritiske, zbog prirodnih uslova obezbedićemo kontinuirani nastavak akcije, bez prekida”, kaže Milošević.

Nebojša Milenković, predsednik sindikata rudnika Rembas u čijem sastavu se nalazi jam Strmosten, kaže za naš program da su se u sredu popodne u akciju spasavanja uključili i pripadnici Centra za vanredne situacije opremljeni detektorima za metal, ali da ni taj pokušaj nije dao nikakve rezultate.

“Nažalost, pretraživanje jame detektorima za metal nije dalo rezultate jer dole ima dosta metala pa su dobijali dosta lažnih signala, tako da ni taj pokušaj nije dao nikakvog efekta, tako da ni ta ekipa nije uspela ništa da pomogne”, kaže Milenković.

Rudar Željko Miletić ostao je u utorak ujutro zatrpan duboko pod zemljom dok je kopao ugalj na svom random mestu, kada se na njega obrušila velika količina materijala.

Spasilačka četa i kolege rudari odmah su krenuli u akciju spašavanja, koja i dalje traje.

XS
SM
MD
LG