Dostupni linkovi

Militanti drže četrdeset posto Sirije, Palmiri prijeti uništenje


Militanti "Islamske države" zauzeli su drevni grad Palmira u Siriji. Opservatorij za praćenje javlja da nema nikakvih izvještaja o oštećivanju vrijednih ruševina. Isti izvor kaže da militanti kontroliraju zračnu bazu u blizini grada, baš kao i zatvor i sjedište obavještajne agencije. Sirijske vlasti su potvrdile da su povukle svoje vojnike iz grada.

Palmira ili na arapskom Tadmu, spomenik je nulte vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, nekadašnja oaza usred sirijske pustinje, s dva bogata izvora vode, okružena palmama, po kojima je i dobila ime nakon što je pala pod upravu Rimskog carstva.

Ova se raskrsnica puteva na istoku pominje u biblijskim zapisima, a dostupni artefakti kazuju o njenom ustanovljenju 2.000 godina prije Krista.

Brojna su svetišta građena tokom duge istorije grada, koji ima i rimski teatar, pokrivenu pijacu, glavnu ulicu dugu kilometar, brojne umjetnine neprocjenljive vrijednosti.

Palmira
Palmira

Svjedočanstva starih civilizacija počev od semitske, babilonske do starorimske, u čije vrijeme je grad doživio svoj procvat, atipično građen u odnosu na sve druge gradove Rimskog carstva, oduvijek su bila meta trgovaca umjetninama.

No, prvi put Palmiri prijeti opasnost potpunog uništenja.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova kaže da je ozbiljno zabrinuta viješću da su militanti "Islamske države" zauzeli ruševine. Prije svega zbog straha da se može ponoviti isti scenario, kada su militanti u Iraku razorili arheološko blago iz predislamskog perioda.

Prethodnih je dana na sigurno mjesto sklonjeno stotine kipova iz drevnoga grada, ali građevine je nemoguće zaštiti. Pri tome, dopisnik BBC-a procjenjuje da Vlada nije pokazala poseban interes kako bi spriječila militante da prodru u Palmiru.

Današnji moderni istoimeni grad strateški je važan na putu između glavnog grada Damascusa i Deir al Zura na istoku, a u blizini su i velika nalazišta plina.

Preuzimajući kontrolu nad ovim područjem takozvana "Islamska država" osvojila je važan strategijski poen, a ukupnu teritoriju koju drži pod kontrolom u Siriji zaokružila na 40 posto.

Budu li se militanti odlučili da razruše spomenik nulte vrijednosti, svjetska baština, a posebno Bliski istok ostaće bez velikog poglavlja svoje povijesti.

XS
SM
MD
LG