Dostupni linkovi

Ima li promjena godinu dana nakon izbora Vrhovnog državnog tužioca?


Vrhovni državni tužioc Ivica Stanković
Vrhovni državni tužioc Ivica Stanković

Prošlo je godinu dana od izbora Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković. U prethodnom periodu tužilaštvo je važilo za jednu od najzatvorenijih i najneefikasnijih institucija u sistemu. Da li se u ovih godinu dana nešto promijenilo?

Do prije godinu dana tužilaštvo je od strane kritičara vlasti kvalifikovano kao neefikasno i potčinjeno. Optuživano je i za nestručnost sa argumentacijom da mnoge ozbiljne optužnice nisu izdržale sudsku provjeru. Otvoreno se sumnjalo i da se mnogi predmeti drže u fiokama, a tužilaštvu je često zamjerano da ignoriše prijave, dokaze i ozbiljne sumnje u rad onih koji uživaju političku zaštitu.

Izborom novog Vrhovnog državnog tužioca koji je po prvi put u Parlamentu biran dvotrećinskom većinom došlo je od određenih pomaka, ali većina naših sagovornika i dalje ocjenu o radu tužilaštva daje sa rezervom.

Dritan Abazović iz Ujedinjene reformske akcije kaže da je nakon početne skepse koja je pratila izbor VDT-a Ivice Stankovića, djelimično zadovoljan rezultatima tek nakon izbora glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića:

„Sada u posljednje vrijeme, da li je to posledica nekog pritiska ili očekivanje nekih međunaordnih aktivnosti, prije svega očekivanje pozivnice za NATO, možemo da konstatujemo određeni napredak, ali to je i dalje daleko od jednog sistematskog, institucionalnog uzdignuća tužilaštva i onoga što bi tužilaštvo trebalo da bude u budućnosti“.

Poslanik DEMOS-a Zoran Miljanić kaže da su određeni rezultati evidentni u poslednjih nekoliko mjeseci i da pozdravlja napore VDT-a i glavnog specijalnog tužioca da procesuiraju neke predmete koji se već godinama nalaze u fiokama:

„Međutim primjetno je da se većina predmeta odnosi na opštinu Budva, a nije valjda Budva čitava Crna Gora. Vjerovatno da i u ostalim opštinama kao i u ministarstvima ima takvih stvari, da ne zaboravim sektor javnih nabavki gdje je bilo preko milijardu ipo eura javnih nabavki, a da nemamo nijedan jedini procesuiran slučaj korupcije. Tako da ipak ocjenjujem da su ovo tek početni napori.“

U manjoj vladajućoj Socijaldemokratkoj partiji ne kriju zadovljstvo.

„Najkraće rečeno, SDP je zadovljan rezulatima VDT-a i specijalnog tužilaštva u posljednjih godinu dana," kaže portparol SDP-a Mirko Stanić.

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da je ta partija zaslužna za kreiranje ambijenta u kojem se tužilaštvu omogućava nesmetan rad.

„U svakom slučaju rezulati su u ovom trenutku vidljivi a očekujemo da u narednom periodu to bude još uspješnije,“ smatra njihov poslanik Predrag Sekulić.

Opozicija međutim tvrdi da vlast i dalje pokušava ostvariti pritisak na tužilaštvo i da je i poslednjih mjeseci evidentna opstrukcija i pritisak koji imaju za cilj da se rad tužilaštva drži pod partijskom kontrolom.

„Primjetno je nešto što je totalni nonsens da režimski mediji stavljaju na tapet državnog tužioca i specijalnog tužioca vezano za brojne slučajeve što je dokaz jednog nepostojanja demokratske kulture i jasnog miješanja i pokušaja da se pravi pritisak na njihove buduće aktivnosti," smatra Abazović.

I Miljanić iz DEMOS-a primjećuje kampanju protiv tužilaštva:

„Što imamo priliku da vidimo u medijskim ppunktovima DPS-a, amožemo da primijetimo oprečne izjave iz DPS-a gdje jedan dan podržavaju aktivnosti tužilaštva, a drugi dan neki visoki funkcioner pokušava da opstruira ili da negira rezultate tužilaštva“.

Sekulić, međutim, podsjeća da bez političke volje DPS-a ne bi bile moguće ustavne izmjene, izbor VDT-a dvotrećinskom većinom kao ni, kaže Sekulić, zakonskih inovacija koje tužilaštvu olakšavaju rad:

„Nažalost, naše kolege iz dijela opozicije su zarobljene negdje u prošlosti. I bez obzira što pokušavaju da nametnu tezu o tome da nema političke volje više je nego očigledno da bez DPS-a svega ovoga ne bi bilo“.

Na pitanje da li u Socijaldemokratskoj partiji prepoznaju pokušaje opstrukcije rada tužilaštva Stanić kaže:

„Ne bih komentarisao koji su napadi, koje vrste napada na Vrhovno državno tužilaštvo, ono što i dlaje ponavljam je da svi društveni i politički činioci moraju dati puni doprinos kako bi tužialštvo bilo lišeno bilo kakvih uticaja sa strane, bilo kakvih uticaja dnevne politike, ili odnosa u svijetu medija i ostalih činilaca.“

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG