Dostupni linkovi

Inciijativa o istopolnim zajednicama u CG: Homofobne reakcije dijela opozicije


Parada ponosa u Podgorici
Parada ponosa u Podgorici

Najava iz Vlade Crne Gore da će za pet godina ta država ozakoniti istopolne zajednice izazvala je oštre reakcije u dijelu političkih partija u Crnoj Gori, u prvom redu Nove srpske demokratije iz koje su saopštili da će to biti šamar građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore.

NOVA širi netoleranciju i podstiče govor mržnje, poručuju LGBT aktivisti.

Prvo je savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić u intervjuu za RSE najavio da ce u CG u skorijoj budućnosti, istopolnim partnerima biti omogućeno da ozakone svoju vezu:

"Mi smo daleko brži u tom procesu, nego što su bile druge zemlje. U Holandiji je trebalo 11 godina da se jedan takav zakon desi, u Austriji oko sedam godina, u Hrvatskoj je to trajalo od onog zakona iz 2003. godine, da bi se to sada pretvorilo u Zakon o registrovanom partnerstvu, što je 11 godina. Crna Gora je postavila jedan takav cilj za pet godina", kazao je Kojičić.

Povodom ove najave oštro je reagovala Nova srpska demokratija, naglasivši da se protivi namjerama Vlade da ozakoni istopolne zajednice jer se tim, kako su ocijenili "sramnim činom" udara šamar građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore.

Da li je saopštenje Nove srpske demokratije korak unazad u odnosu na društvo tolerancije i evropskih vrijednosti, za koje se deklarativno zalažu svi na političkoj sceni Crne Gore, pa i NOVA, a ako se zna da je pravo na različitu seksualnu orjentaciju osnovno ljudsko pravo nijesmo danas mogli saznati u toj partiji jer na naše uporne pokušaje nijesu odgovarali.

NOVA je članica opozicionog Demokratskog fronta, pa se postavlja pitanje da li stav Nove i stav DF-a. Na to pitanje nijesmo uspjeli dobiti odgovor od lidera Fronta Miodraga Lekića koji je kako su nam saopštili u njegovom kabinetu na godišnjem odmoru.

A kakav je stav druge partije članice Demokratskog fronta - Pokreta za promjene saopštio je visoki funkcioner Koča Pavlović:

"Pokret za promjene se zalaže da se pitanje položaja seksualnih manjina u Crnoj Gori rješava na način kako se to radi u cijelom demokratskom, evropskom, zapadnom svijetu. Mi se oštro protivimo svakom progonu bilo koje manjine, pa i seksualnih manjina kao i uskraćivanju njihovih u tom demokratskom svijetu prepoznatih prava."

LGBT Forum Progres je oštro osudio sapoštenje Nove srpske demokratije u kojem se kako nevode "otvoreno širi netolerancija i pogoršava već dovoljno loš društveni položaj LGBT zajednice u Crnoj Gori", saopšteno je iz te organizacije koja je pozivala lidera DF Miodraga Lekića da se javno ogradi od takvih istupa i na djelu dokažu svoju privrženost evropskim vrijednostima i razvoju demokratije.

Saopštenje NOVE kritikuju i predstavnici NVO Kvir Montenegro u kojoj kažu da je inciijativa o istopolnim zajednicama potrebna Crnoj Gori i njenim LGBT gradjanima.

"Paralela koju u svom saopštenju podvlači NOVA je apsolutno netačna jer inicijativa za zakonsko rješavanje pitanja istopolnih zajednica nije niti vladino niti pitanje bilo koje političke opcije nego je nešto što je LGBT zajednica sama tražila u Crnoj Gori više puta. Registracija istopolnog partnerstva je potrebna svim građankama i građanima Crne Gore koji žive ili žele da žive sa osobom istog pola koju vole kako bi mogli dobiti ono što imaju svi ostali građani u našoj zemlji", kaže Danijel Kalezić iz Kvir Montenegro.

Kalezić poziva autora nepotpisanog saopštenja NOVE da argumentovano i bez populizma objasni i na koji način LGBT osobe imaju odgovornost za propast preduzeća i fabrika kao i da objasni na koji način pravno konstatovanje da dvoje građana živi zajedno može da naškodi čestitosti ostalih građana:

"Ovdje treba reći da su LGBT dio društva koji snosi teret svih onih negativnih stvari koje su se dešavale u našoj zemlji u prošlosti. Tako da smo i mi pogođeni ekonomskom krizom kao i ostalim stvarima. Molimo sve političke aktere i političke partije da svoje političke bitke vode na neki drugi način a ne preko naših leđa."

XS
SM
MD
LG