Dostupni linkovi

Institucionalna kriza: Kosovo na korak od prevremenih izbora


Skupština Kosova, ilustrativna fotografija
Skupština Kosova, ilustrativna fotografija

Kosovo ulazi u odlučujuću nedelju za prevazilaženje krize kako bi se izbeglo raspisivanje prevremenih izbora. Lideri dva bloka, međutim, nisu ponudili neku novu opciju, osim što su ponovili dosadašnje stavove. Sastanci će biti nastavljeni i u utorak.

Dva najveća politička bloka na Kosovu ni u ponedeljak nisu izašla sa opcijom za prevazilaženje institucionalne krize na Kosovu.

Demokratska partija Kosova i njen lider, Hashim Thaci, pozvali su sve partije u Skupštini da se odazovu odgovoru predsednice Atifete Jahjaga, i da zajedno sednu i pronađu rešenje za izbor predsednika Skupštine i za formiranje nove vlade. Kosovo od izbora u junu, još uvek nema konstituisane institucije.

Thaci je izrazio uverenje da se politički grč ne može rešiti bez njegove partije.

"Naše poruke i ponude su uvek bile da se sedne za sto i da se razgovara zato što nema prevazilaženja krize bez učešća DPK kao pobedničke partije izbora 8. juna", kazao je on.

S druge strane, opozicioni blok na Kosovu kojeg čini Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i pokret Samoopredeljnje još uvek u javnosti nisu predstavili opciju sa prevazilaženje institucionalne krize na Kosovu. Lideri ovih partija sastali su se u ponedeljak, ali ni posle dvosatnog sastanka nije saopšteno da li je postignut neki sporazum. Potvrđeno je samo da će koalicija nastaviti da zajedno deluje.

Ono što se očekivalo od ovog sastanka jeste da li postoji mogućnost da se izmeni sporazum, posebno među DSK-a i ABK, a što se tiče premijerske pozicije. Potreba za tim je istaknuta i od zvaničnika DSK-a, s obzirom da smatraju da njihov lider, Isa Mustafa, ne može dobiti poziciju predsednika Skupštine, kao što to sporazum predviđa, zato što je Ustavni sud interpretirao da to mesto pripada samo pobedničkoj partiji, odnosno Demokratskoj partiji Kosova.

Zaključke je predstavio lider Inicijative, Fatmir Ljimaj, ali detalja nije bilo, osim da će koalicioni blok nastaviti da deluje zajedno i da će, kao parlamentarna većina, formirati institucije.

"Koalicija je jaka kada je zajedno, naše delovanje je zajedničko. Oni koji misle da postoji neka svađa, nisu u pravu. Mi smo jaki zajedno, i posvećeni smo tome da zemlji pružimo većinsku vlast. Želim da osiguram sve građane ove zemlje da će Kosovo brzo dobiti svoje institucije i da će Kosovom upravljati parlamentarna većina", kazao je Ljimaj.

Ljimaj je izrazio zabrinutost što predsedavajuća konstitutivne sednice Skupštine, Flora Brovina, nije sazvala nastavak sednice.

"Koalicija traži institucionalno rešenje, koje odražava volju parlamentarne većine i ponavljam, ne može se desiti nešto drugo osim da parlamentarna većina osnuje institucije", kazao je Ljimaj.

Zvaničnici Demokratskog saveza Kosova su pre sastanka u ponedeljak najavili mogućnost o razmatranju postizbornog sporazuma. Očekivanja su bila da će Isa Mustafa odustati od pozicije predsednika Skupštine, što bi značilo da će to mesto ipak pripasti Demokratskoj partiji Kosova.

To bi međutim izmenilo i sporazum zato što se očekivalo da će DSK sada tražiti mesto premijera, na koje inače cilja lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj. Iz ove partije, nema nikakvih znakova da je Haradinaj spreman da odustane od premijerske stolice.

U svakom slučaju, ukoliko partije ne uspeju da ove nedelje postignu sporazum, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga najavila je da političke partije mogu očekivati nove prevremene, parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG