Dostupni linkovi

Mićunović: Tadić odgovoran, ali se DS neće cepati


Dragoljub Mićunović
Dragoljub Mićunović
Malo je verovatno da će na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke doći do smene na vrhu partije, ocenio je u razgovoru za RSE predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović. On podvlači da je u subotu, za kada je sednica zakazana, moguće očekivati eventualna istupanja pojedinaca i ništa više od toga. Pri tome ne misli na ključne ljude demokrata. Složio se sa ocenom lidera vojvođanskog DS-a Bojana Pajtića da “spektakularnih raspleta ili kadrovskih egzekucija” neće biti, ali ne i sa najavom člana Predsedništva Božidara Đelića da ukoliko ne bude promena Demokratskoj stranci predstoji cepanje. Mićunović dalje objašnjava:

„Ako neko želi da ima bazu, najgore što može da uradi jeste da bude inicijator cepanja. E sada, da će biti kritike, da su kasnije moguće kadrovske izmene i razne druge, to je sasvim verovatno“.

RSE: Hoćete da kažete da pitanje predsednika stranke neće biti otvoreno, iako mnogi to očekuju?

Mićunović: Neće, odnosno ono je uvek otvoreno. Svaki put se glasa o izveštaju koji predsednik podenese na osnovu tromesečnog događanja. To je kao glasanje o poverenju. Ako se taj izveštaj usvoji, onda je stvar gotova i takva se pitanja dalje ne postavljaju“.

RSE: Moram vas pitati, u medijima i u javnosti je otovrena dilema Tadić ili Đilas. Za koju biste se vi opciju odlučili?

Mićunović: Ja se odlučujem za opciju Demokratske stranke.

RSE: Što je opet povezano sa pitanjem Đilas ili Tadić?

Mićunović: Pa nije. Stranka ima predsednika i mora se poštovati procedura, a najavljivanje preko medija i mobilisanje medija da rešavaju kadrovska pitanja u stranci pokazalo se kao bumerang. To nije put. Naravno da postoje ogromne snage konkurentske, neprijateljske i razne druge koje bi želele da se stranka pocepa, uništi i tako dalje. Ali mislim da je svest članova i građana koji tu stranku podržavaju 22 godine veća od trenutnih ličnih interesa, ambicija i sl.

RSE: Koje se onda zapravo promene mogu očekivati u DS-u?

Mićunović: Moramo da razgovaramo o Programu stranke, o biračkom telu kome se obraćamo, o procedurama, o demokratskom funkcionisanju...

RSE: O odgovornosti?

Mićunović: Naravno i o odgovornosti.

RSE: Koga smatrate odgovornim za poziciju u kojoj je danas DS?

Mićunović: Predsednik stranke preduzima odgovornost. To je normalno.

RSE: Kako bi vi onda odmerili njegovu odgovornost i shodno tome neku vrstu političke sankcije?

Mićunović: On može dobiti kritiku, može podneti ostavku, mogu da ga smene. Ne mogu da ga streljaju, ne mogu da ga šalju na robiju. Dakle ono što se pod političkom odgovornošću unutar stranke podrazumeva.
XS
SM
MD
LG