Dostupni linkovi

Uljarević: REKOM za uspostavljanje povjerenja u regiji


Daliborka Uljarević, arhiv, foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, arhiv, foto: Savo Prelević
U Podgorici, Banja Luci, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Prištini, istovremeno je počela kampanja nevladinih organizacija, koje traže osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije, poznatije kao REKOM.

Cilj je prikupljanje milion potpisa građana, koji od vlasti u svojim državama u regionu traže da sarađuje i osnuje REKOM. Aktivnosti te komisije za Crnu Goru povjerene su nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje, čija je direktorka Daliborka Uljarević.

RSE: Krenula je intenzivna kampanja za osnivanje Regionalne komisije za zajedničko utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije. U glavnim gradovima država regiona održane su konferencije, simbolično u pet do 12. Zašto mislite da je posljednji trenutak da se jedna takva ideja realizuje? Da li očekujete da ćete sakupiti milion potpisa, kako bi vaša inicijativa imala snagu zahtjeva pred onima pred koje će biti postavljena?

Uljarević:
Naša odluka da kampanja počinje u pet do 12, u svim post jugoslovenskim zemljama, predstavlja jedinstveni simbolički način da se ukaže, ne samo na krajnje vrijeme, već i na jednu jednakost problema i potrebu građana i građanki u neophodnost što brže i kredibilnije djelovanje u cilju osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava, kako bi se na zajednički način riješili problemi u regionu. Vjerujem da je pred nama veliki i ambiciozni zadatak, ali i da je on jako važan, kako se ne bi zaboravilo ili ponovilo ono što je bilo, odnosno, kako bi smo svi krenuli dalje, bez aveti prošlosti i opasnosti da se jednog dana probudimo i proizvedemo nešto slično, ili čak gore zlo od onoga kojeg smo bili svjedoci u posljednjih 20 godina. Ne sumnjam da ćemo prikupiti milion potpisa.

RSE: Da li ste za sada zadovoljni podrškom javnosti i brojem potpisa?

Uljarević: Potpise prikupljamo tek u trećoj fazi kampanje. U ovom dijelu to je praktično informativna kampanja jer ulazimo u jedno šire medijsko polje. Do sada su konsultacije tekle kroz određene društvene sfere. Prikupljanje potpisa ići će od aprila do juna 2011. godine. Mislim da to govori o tome koliko se ozbiljno, planski i posvećeno unutar REKOM-a radi i da to na neki način može biti garancija onog konačnog uspjeha.

RSE: Koliko u međuvremenu mislite da sazrijeva svijest građana u regionu da je preduslov bolje perspektive za ove prostore potpuno raščišćavanje sa ratnom prošlošću i utvrđivanje uloge pojedinaca u njoj? Hoće li u konačnom to dovesti do lustracija, ako ona već nije direktno zakonski sprovedena u zemljama regije?

Uljarević:
Upravo inicijative za REKOM svjedoče o tome koliko su građani regiona svjesni značaja suočavanja sa prošlošću radi pune demokratizacije i evropeizacije našeg društava jer ta inicijativa dolazi odozdo. Ona je istinski izraz potreba i interesa građana, a to smo imali prilike čuti na preko 96 konsultacija, u šest regionalnih foruma u ovim zemljama koje su okupile na stotine ljudi. U tome je njena najveća vrijednost i snaga. Ona se fokusira na žrtve, na njihove pojedinačne glasove, nastojeći da se minimizira njihova zloupotreba i brutalna politizacija, koja se godinama nakon počinjenih zločina vrši nad njima, čime se one dodatno viktimizuju. Cilj REKOM-a je utvrđivanje činjenica o oružanim sukobima, ratnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava, kako bi se doprinijelo rasvjetljavanju sudbine nestalih, priznanju nepravdi nad nekim žrtvama i obnovi njihovog dostojanstva, uspostavljanju mehanizama razvijanja prakse suosjećajnosti, solidarnosti i povjerenja među narodima, pojedincima i državama koje su nastale nakon raspada SFRJ. To svakako dugoročno doprinosi trajnom miru i stabilnosti u regionu, afirmaciji demokracije i kulturi ljudskih prava i odgovornosti elita i institucija. Nadam se da će dio tih procesa biti neki vid lustracije, uz napomenu da su činjenice one koje su u fokusu REKOM-a, kao temeljna tačka od koje se polazi.

Fokus na zaustavljanju spirale zločina

RSE: Vaš cilj nije samo utvrđivanje istine o sudbini 200.000 ubijenih civila i više od 16.000 nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i pomoć u istragama ratnih zločina. Učinilo mi se jako važnim da promijenite društveni odnos prema žrtvama iz drugih etničkih zajednica, da senzibilišete ljude da su žrtve - žrtve - i da se ne dijele na naše i njihove. Koliko će to biti najteže postići?

Vjerujem da kroz REKOM i druge vidove koji se paralelno dešavaju od strane brojnih aktera, možemo dovesti te promjene i možemo prestati da na ovim prostorima jedni drugima brojimo etnička krvna zrnca ili da se gledamo kroz tu vrstu naočara.
Uljarević:
Niko ne kaže da će ovo biti, ni lak, ni brz proces, ali njegova neophodnost stoji iznad svega. Duboko vjerujem da upornim zalaganjem, radom kroz inicijativu za REKOM, kroz REKOM i druge vidove koji se paralelno dešavaju od strane brojnih aktera, možemo dovesti te promjene i možemo prestati da na ovim prostorima jedni drugima brojimo etnička krvna zrnca ili da se gledamo kroz tu vrstu naočara.

RSE: Uspjeh Vaše ideje, generalno REKOM-a, jednog pokreta civilnog društva, svakako neće biti moguć bez podrške političara, posebno onih sa vrha. Koliko u Crnoj Gori situaciju komplikuje činjenica da su isti ljudi na vlasti i kada je počeo rat i sada, 20 godina kasnije? Javnu podršku za sada ste samo dobili od Ranka Krivokapića, predsjednika Parlamenta i lidera SDP-a, partije koja je izvorno bila antiratna. Koliko je to dovoljno?

Uljarević:
To je svakako jedna otežavajuća okolnost, ali ne mislim da je čitava inicijativa oko REKOM-a zbog toga nemoguća misija. Gospodin Krivokapić jeste govorio o tome u više navrata, ali on nije jedini crnogorski političar koji je to podržao. Postoji niz političara u opoziciji koji su bili vrlo često u poziciji da govore o REKOM-u, koji su to podržali posredno ili neposredno. Poslanik Koča Pavlović je i član koalicije. Nadam se da će proces evropskih integracija dovesti do svijesti i druge vladajuće aktere da nema pune integracije u Evropsku uniju bez održive regionalne saradnje, a održiva regionalna saradnja nije moguća bez praćenja inicijativa poput ove. Na kraju krajeva, nadam se da nećemo još dugo živjeti u istom društveno političkom kontekstu, nego da će doći do nekih drugih promjena koje će biti ljekovite za sam proces uspostavljanja REKOM-a.

RSE: I sami ste rekli da je misija REKOM-a da se zajedničkim utvrđivanjem istine dođe do pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije. Koliko je bitna pretpostavka za to saradnja političara u regionu? Da li vam je vjetar u leđa bio nedavni samit Evropske unije i zapadnog Balkana u Sarajevu, kao i skup regionalnih lidera u okviru Igmanske inicijative, takođe održanom u Sarajevu.

Uljarević:
Političari regiona već duže vremena imaju solidne odnose i njihovo dalje unapređenje može biti veoma važno u procesu uspostavljanja i uspjeha REKOM-a. U tom kontekstu svi ti sastanci na vrhu su vrlo dragocjeni. Ipak, REKOM ostaje ona buduća institucija koja će se fokusirati na žrtve, njihovu patnju i potrebu da se zaustavi spirala zločina, tako što će se utvrditi činjenice, čuti njihov glas i procesuirati zločinci. Vjerujem da je upravo taj mehanizam prikupljanja milion potpisa kredibilan način da i oni političari, koji izražavaju sumnju ili koji nisu skloni da odmah podrže ove procese, neće imati argumente da odbiju takvu ideju.

*****
Pročitajte i ovo:
REKOM za regionalnu komisiju o istini
XS
SM
MD
LG