Dostupni linkovi

Investitor odustao od Kraljičine plaže: Da li je šteta spriječiti štetu?


Kraljevska plaža
Kraljevska plaža

Iz Opštine Budva je saopšteno da je Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najvjerovatnije odustala od kupovine Kraljičine plaže, ali za to još uvijek nema zvanične potvrde ni te kompanije, ni Vlade. Medjutim, u medijima su se već pojavile optužbe na račun dijela medija, nvo, a indirektno i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije - da su krivi za propast investicije od 300 miliona eura.

Na tender za privatizaciju Kraljičine plaže javila se jedino Royal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Arapski investitori su ponudili početnu tendersku cijenu od 50 eura po kvadratu, odnosno, 21 milion i 180 hiljada eura za nešto preko 42 hektara.

Investicija se procjenjivala na 180 miliona eura, s tim da bi mogla dostići i cijelih 300 miliona.

Manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija se tome usprotivila, ocjenjujući da je 50 eura po kvadratu premalo jer se, kako kažu, za toliko prodaju placevi kod Kolašina, ali su ključne zamjerke bile da se prekršio zakon jer bi se zemlja dala po nižoj cijeni od zvanično procijenjene, a pored toga, ugovorom je definisana svojevrsna eksteritorijalnost planiranog rizorta.

Odmah po objavljivanju ove, još uvijek nezvanične informacije, u domaćim medijima su se pojavile računice da je projekat propao zbog djelovanja dijela medija, nevladinih organizacija i političkih struktura, u čemu je javnost prepoznala lidera manje članice vladajuće koalicije, Ranka Krivokapića koji se protivio realizaciji ovog projekta.

Da li je gubljenje investitora - Royal Grupe sa kojom se, pored kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, dovodio u vezu i kontroverzni biznismen i političar Mohamed Dahlan koji ima crnogorsko i srpsko državljanstvo, a koga Palestina potražuje zbog korupcije - veća šteta ili dobit za Crnu Goru, ako se imaju u vidu svi sporni aspekti ovog aranžmana.

Zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac smatra da bi odustajanje Royal Grupe od Kraljičine plaže, po uslovima koje je ugovorila Vlada, bilo dobra vijest za vladavinu prava u Crnoj Gori.

„Taj ugovor je imao sva obilježja korupcionaškog dogovora i dobro je ako ne bude sproveden do kraja. Onako kako je Vlada zamislila da proda tu lokaciju interes gradjana i države. Brojne ustupke koje je Vlada dala potencijalnom kupcu tiču se, ne samo zakona i suvereniteta nad tim dijelom naše teritorije, već je potencijalnog kupca izuzimala od poštovanja, čak, i medjunarodnih obaveza i deklaracija u vezi sa zaštitom akvatorija i obale. Pored toga, obavezala se da u budućem periodu, prostorno-planska dokumentacija, zakoni, uredbe i propisi, bilo postojeći ili novi, ni na koji način neće ograničavati, umanjiti ili ugroziti interese kupca.“

Zvanične informacije još uvijek nema, a čini se da još uvijek nijesu svi ni ubijedjeni da se ne radi o scenariju kao u slučaju Qatari Diar-a na tivatskim Plavim horizontima kada je dignuta tenzija zbog njihove odluke da odustanu, nakon čega je Vlada ekspresno riješila dugotrajne imovinske sporove na tom lokalitetu. Da li se radi o scenariju da bi SDP pod pritiskom javnosti popustio, ili stvarnom odustajanju, za opoziciju je manje bitno od činjenice da Vlada DPS-a i SDP-a vodi pogubnu politiku.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić kaže: „Bilo je dosta spornih tačaka, a medju njima naročito dio u vezi sa eksteritorijalnošću. Diskutabilna je i cijena jer smatram da zemlja na tom lokalitetu vrijedi više od 50 eura po kvadratnom metru. Iz ove pozicije, ne čini mi se da je eventualnim odustajanjem Royal Grupe napravljena neka šteta.“

Funkcioner vladajuće DPS, Zoran Jelić smatra da bi odustajanje Royal Grupe nanijelo veliku štetu ekonomiji Crne Gore, a u vezi sa odnosima sa manjim partnerom – Socijaldemokratskom partijom, kaže – treba razgovarati.

„Svakako ćemo u daljim razgovorima sa našim uvaženim kolegama razmotriti i ovo pitanje da bismo došli do najboljeg rješenja za gradjane i privredu Crne Gore. Nadam se da ćemo naći zajedničko rješenje kako bismo neprijatnosti koje smo doživjeli ovih dana ipak, na neki način, eliminisali.“

Potpredsjednik Opštine Budva, Ljubomir Filipović koji se aktivno protivio aranžmanu koji je Vlada sklopila sa Royal Grupom, odbivši da govori na ovu temu nas je uputio na portparola SDP-a, Mirka Stanića čiji je telefon bio isključen.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Medjutim, predsjednik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić je nedavno, govoreći o spornim aspektima aranžmana sa Royal Grupom, koristio argumentaciju koja je značajan doprinos pružanju odgovora na pitanje – da li je veća šteta realizovati ili odustati od ovog ugovora.

Samo tih dva – tri miliona eura razlike od osnovne cijene koja mora biti minimalna, a vjerovatno bi trebalo biti i veća, za koje u DPS-u kažu da nijesu bitni, bili bi dovoljni da kupite radna mjesta za tih dvjesto radnika koji bi dobili posao u tom takozvanom velikom razvojnom projektu.

U tom takozvanom razvojnom projektu bi trebalo da se zaposli dvjesto ljudi. Pritom bi trebalo da bude sto hotelskih soba, a 140 vila. Više vila nego soba. Plus još 80 apartmana. Znači, 220 vikendica, zvali ih vile ili apartmani i 100 soba. I to vam je razvojni projekat sa 200 zaposlenih. Pored toga, ključno je da je cijena zemljišta utvrdjena nezakonito, i da zbog toga projekat ne može da ide dalje. Kada se toalet papir nabavlja za Skupštinu, a napravite grešku u tenderu morate da ga poništite, a ovdje ne poštujući zakon treba da se da čitava plaža.“

XS
SM
MD
LG