Dostupni linkovi

IPA-fondovima do turističkog nivoa Evrope


Mostar
Mostar
Evropskim pretpristupnim IPA-fondovima želi se postići da Bosna i Hercegovina, kroz projekte koje finansira Evropska unija, postigne nivo i standarde koji vladaju u Uniji. Jedan od projekata, koji se provodi i koji bi trebao biti završen do aprila 2016. godine, jeste projekat zaštite, unapređenja i brendiranja kulturno-historijskog naslijeđa u jadranskoj regiji, pod nazivom "Hera", koji se provodi u osam zemalja - Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, kao članicama EU, zatim ostalim zemljama bivše Jugoslavije bez Makedonije, te Albaniji i Grčkoj.

Nekada izuzetno posjećeno izletište, kupalište i ljetovalište Buna kod Mostara uskoro bi moglo povratiti barem dio starog sjaja.

Naime, pored Unsko-sanskog kantona, Mostar je još jedna bh. regija koja učestvuje u projektu Jadranskog naslijeđa, pod nazivom "Hera", zajedno sa još sedam zemalja i ukupno 19 partnera.

Ovaj projekat finansira se novcem Evropske unije iz pretpristupnih IPA-fondova, sa ukupnih skoro devet miliona eura.

Ivana Marić
Ivana Marić
"Grad Mostar je konkretno u ovom projektu dobio 418.000 eura. Mi smo aplicirali sa projektom obnove Doma kulture na Buni. To je stari objekat gdje će se izvršiti rekonstrukcija. Planiramo 192.000 eura dati na rekonstrukciju, ostalo je za nabavku opreme, te za Visitor centar koji će biti u tom objektu", kaže predstavnica Gradske uprave Ivana Marić.

Inače, italijanska regija Abruzzo, koja učestvuje u projektu "Hera", sjedište je IPA-fondova od 2007. godine za jadransko-jonsku makro-regiju.

"IPA su strateški projekti za zemlje članice EU. Stoga je do njih jako teško doći, jer u tim projektima konkuriraju sve italijanske regije koje izlaze na Jadransko more i sve države bivše Jugoslavije koje imaju isti takav geografski položaj. Za IPA projekte najvažnije su tri stvari. Prva stvar je da su projekti realno utemeljeni, druga stvar je stručnost osoba koje rade na tim projektima, i treća stvar - kvaliteta samih partnera u projektu", objašnjava Slađan Topuzović, odgovorna osoba za međunarodnu kooperaciju italijanske regije Abruzzo i to sa zemljama Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina, odnosno dvije regije te države, u projektu "Hera" dobit će skoro 800.000 eura bespovratnih sredstava, ističu predstavnici projekta. Pored Mostar, i Unsko-sanski kanton će dobiti oko 350.000 eura.

"Ipak su to, kada su 'sušna vremena' i u Evropi, značajna sredstva za Bosnu i Hercegovinu, a najvažnije od svega toga je da BiH dokazuje Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji da zna raditi projekte, da ima realne temelje u izgradnji takvih kvalitetnih projekata kao što je ovaj danas", navodi Topuzović.

Na pitanje RSE šta se, zapravo, provođenjem projekata koji se finansiraju iz pretpristupnih IPA-fondova, želi postići Slađan Topuzović odgovara:

Slađan Topuzović
Slađan Topuzović
"Želi se postići da se u raznim sektorima gospodarstva nivo svijesti i infrastruktura Bosne i Hercegovine podiže na nivo ostalih zemalja koje su već u Evropskoj uniji. Znači, ništa drugo IPA fondovi nemaju za cilj nego pripremiti Bosnu i Hercegovinu da uđe i ona jednog dana, ja se nadam vrlo brzo, kroz ove projekte, koji će kasnije biti realnost Bosne i Hercegovine, neće više morati raditi projekte da budu usvojeni, nego će imati po pravu svoja sredstva koja će moći povlačiti, kao što se to, recimo, danas dešava u Hrvatskoj."

A upravo hrvatska Zadarska županija je nosilac projekta "Hera" i povezuje aktivnosti u osam država, sa 19 partnera.

"Želi se podići konkurentnost jadranskog turizma u odnosu na druge turizme, na jednoj globalnoj razini, drugo, smanjiti sezonalnost turizma, jer kulturni spomenici su tu i zimi i ljeti, tako da se mogu posjetiti i zimi, to automatski smanjuje sezonalnost. Također, želimo i obnoviti neke od tih kulturnih spomenika", riječi su Lovre Jurišića, voditelj tog projekta, iz Zadarske županije.

Jurišić dodaje da je jedan od ciljeva i stvaranje "Hera" brenda, kojeg će nositi svih 19 partnera - učesnika u projektu.

Projekat, koji košta skoro devet miliona eura, od čega je oko 85 posto sredstava EU, ima još jednu prednost.

"Oprema i investicije zajedno čine možda čak 50 posto sredstava, što je iznimno dobro, jer znate i sami, u velikoj količini evropskih projekata bude neka studija, neka papirologija, deset posto opreme, i to ode. Ja mislim da smo 40-50 posto na opremi i onome što se vidi na terenu - obnova građevine", smatra Lovro Jurišić.

A na terenu, na primjeru Mostara, vidjet će se obnovljeni objekat Doma kulture u naselju Buna. Šta će to značiti?

"Objekat će poslužiti svrsi, unapređenju turizma i za nove turističke ponude za Mostar, za čitavo područje Hercegovine, gdje će turisti imati određenu turu i gdje će imati 'Heru' - zaštitni znak, gdje će se vršiti povezivanje ovih osam država preko tih zaštićenih područja", kaže Ivana Marić.

Kada će projekat "Hera" ugledati svjetlo dana, Lovro Jurišić, predstavnik Zadarske županije, koja je nosilac projekta, objašnjava:

"Projekat završava 01.03. 2016. i sigurno će krajem 2015. na svih devetnaest teritorija biti obnovljenih kulturnih spomenika i izgrađenih novih posjetiteljskih centara za turiste."
XS
SM
MD
LG